Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Terje Johansen (V): «Vegdirektoratet har i brev 17. desember 1999 til Oslofjordtunnelen AS avslått å installere TV-overvåking. Bomselskapet gjøres oppmerksom på at selskapet ikke kan bruke bompengeinntekter til formålet.

Vil statsråden se nærmere på kravet om økt sikkerhet, og eventuelt vurdere trafikantenes rett til selv å finansiere høyere grad av sikkerhet?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Oslofjordtunnelen blir utformet og utrustet etter gjeldende vegnormaler. Når det gjelder sikkerhetsutstyr, er omfanget sågar i overkant av hva normalene krever. Utstyret omfatter ikke TV-overvåking fordi dette i første rekke er et hjelpemiddel til å overvåke og styre trafikkavvikling i tunneler med langt høyere trafikk enn forventet i Oslofjordtunnelen.

TV-overvåking anses ikke som spesielt godt egnet til å skaffe detaljerte opplysninger om hendelser ved brann, fordi TV-bildet raskt faller bort på grunn av røykfylt tunnel. Denne oppfatning underbygges av rapporter fra alvorlige tunnelbranner i utlandet. Jeg stiller også spørsmål om hvilken sikkerhet som oppnås ved at en person skulle ha ansvaret for kontroll av TV-bildet.

Sikkerhetstiltakene i Oslofjordtunnelen kan betegnes som de beste i noen undersjøisk vegtunnel i Norge. Som følge av initiativ fra særlig brannvesenet vil disse likevel bli supplert med tiltak som vil bedre sikkerheten ytterligere.

Jeg er kjent med at det pågår en positiv dialog med brannvesenet i de aktuelle kommuner om tilleggsinstallasjoner som på en enkel måte vil gi informasjon om hvilke kjøretøy som befinner seg inne i tunnelen, og om disse transporterer farlig gods. Dette utstyret vil også fastslå lufthastighet og trekkretning, og dermed røykens spredningshastighet. Med forbehold om at systemet fungerer etter hensikten, har brannvesenet meldt tilbake at de anser løsningen som et tilfredsstillende alternativ til TV-overvåking.

Når det gjelder spørsmålet om bompengeselskapet kan gis anledning til å finansiere utstyr utover hva som er standard på riksveganlegg, har det vært tatt opp i spørretimen tidligere, og da viser jeg til spørsmål 20 som ble besvart den 3. februar 1999. En slik finansiering krever lokal tilslutning og må godkjennes av Stortinget.

Terje Johansen (V): Jeg takker for svaret, som jo er helt identisk med det brevet jeg viste til. Det faktum at denne tunnelen utstyres i overensstemmelse med Vegdirektoratets bestemmelser, har ikke vært egnet til å overbevise de som har vært involvert i dette fra redningssiden, og heller ikke meg. Det er nemlig slik at denne tunnelen, som er en av de lengste i verden, har en stigningsgrad på 7 pst., og den har bare to løp. Jeg er ikke så veldig opptatt av å få vite hvor mange biler av forskjellige slag som er der inne, men det enkle faktum at når folk kjører ned i en slik tunnel og får motorstopp, vil det kunne skape panikk og uforutsigbare situasjoner ved at det hoper seg opp der nede, 250 m under havets og Oslofjordens overflate – for ikke å si i bunnen av Oslofjorden. Dette ønsker redningsmannskapene å ha en annen løsning på, og jeg kan ikke forstå hvorfor vi ikke kan bruke bompenger til å betale de 12,5 millionene.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg er enig i at bompenger må kunne ses på på nytt igjen i forhold til det regelverk som tidligere er bestemt, og det ble forsøkt i Sørfold når det gjaldt tunnelutstyr og tunnelutrustning i fjor. Det gikk ikke, fordi man lokalt, i de enkelte kommuner, ikke gav sin tilslutning, og dermed ble den prosessen avvist.

La meg bare si at jeg er meget opptatt av høy trafikksikkerhet også i tunnelene. Men spørsmålet er: Hvordan finner vi den beste løsningen? Og dermed har man kommet i den situasjon at man har sagt: TV-løsningen isolert er ikke en god nok løsning, man må finne andre måter å gjøre det på.

Det er ikke antall ulykker i selve tunnelene som er de største i antall i Norge, men ulykker utenfor tunnelene og også på andre strekninger. Det hjelper ikke de som blir berørt, og som føler utrygghet. Men la meg kort si hvilke tiltak som er gjort i denne aktuelle tunnelen: en kombinasjon av trafikktelleutstyr, infrarøde kameraer for digitalstillbilder av alle kjøretøyer samt måleutstyr for lufthastighet og trekkretning, som det heter. (Presidenten klubber.) Ja, da får vi ta resten av opplysningene i en senere sak.

: