Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Tore Nordtun (A): Jeg skal stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Det fremgår av Nationen 29. februar 2000 at enkelte pendlere blir tvangsflyttet, nektes norsk pass og står uten fast bopel og postadresse på grunn av sin ukependlerstatus.

De endringene i pendlerforskrifter som det tas sikte på, vil de være egnet til å rette opp i disse forhold?»

Statsråd Gudmund Restad: Det pågående arbeidet med endringer i folkeregistreringsforskriften og forskriften om skattemessig bosted tar sikte på å øke kravene til hva som skal anses som en selvstendig bolig. Endringene vil innebære at det for enslige personer over 22 år stilles større krav til den bolig som disponeres på arbeidsstedet, for at denne skal anses som selvstendig i forhold til annen selvstendig bolig de disponerer i en annen kommune. Det vil dermed bli lettere å bli ansett som pendler enn etter de regler som gjelder i dag. Høringsfristen var 1. mars 2000. Høringssvarene er nå under vurdering i departementet.

Reglene om utstedelse av pass hører under justisministeren. Usikkerhet om hvor en person har sin faste bopel, kan ha ulike virkninger, eksempelvis ved behandling av søknad om pass. Klarere regler om bosted, men mer liberale regler for pendlere, vil kunne få positive konsekvenser også på slike regelverksområder. Men selve regelverket om passutstedelse endres ikke gjennom dette forskriftsarbeidet.

Tore Nordtun (A): Jeg takker finansministeren for svaret.

Jeg er kjent med at forskriftene er ute på høring, og at datoen for den gikk ut nå 1. mars. Men etter min oppfatning er det svært påtrengende å få ryddet opp i disse tingene når det gjelder pendlerstatus. Det har vært reist en rekke spørsmål i Stortinget, som finansministeren er vel kjent med, og som han har gitt utdypende svar på. Men vi har nå gang på gang blitt vitne til at disse pendlerforskriftene og de forskriftene vi har i dag, skaper store uroligheter, og folk tvangsflyttes. Og når vi nå også ser at de ikke får utstedt pass, bare midlertidige pass, da er det etter min oppfatning på høy tid at man griper inn og setter – bokstavelig talt – skapet på plass.

Jeg må også nevne at jeg nå står med et brev fra en kjent entreprenør i Norge, som bl.a. sier at pendlerne ikke får bo på brakkeriggen i helgene. (Presidenten klubber) Dette må det nå ryddes opp i. Jeg får håpe at Stortinget nå snarest får seg forelagt disse forskriftene. (Presidenten klubber igjen.)

Presidenten: Presidenten vil be om at ein respekterer taletida!

Statsråd Gudmund Restad: Det er ikke mye mer jeg som finansminister kan si om disse forskriftsarbeidene som er på gang. Jeg føler meg nokså sikker på at når vi har fått laget nye forskrifter, vil problemet om pendlerstatus osv. i hvert fall bli betydelig ryddigere og greiere enn det har vært hittil. Jeg er enig i at det har blitt urimelige utslag av de forskrifter som har gjeldt tidligere, og praktiseringen av dem.

Når det gjelder oppslaget i Nationen med overskriften «Duste-Norge», tror jeg nok at virkeligheten der er litt karikert. Jeg kan ikke gå inn på hva som gjelder for pass, for det er justisministerens fagområde – han sitter jo i salen. Men fra min erfaring fra et tidligere liv i politi- og lensmannsetaten, kjenner jeg meg ikke igjen i beskrivelsen av hvor vanskelig det skal være f.eks. å få utstedt pass.

: