Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Medi 3 AS i Ålesund søker i disse dager om å få opprette 5 overnattings-/observasjonssenger. De ser primært behovet for økt operasjonstilbud innenfor området øre-nese-hals, øye, ortopedisk kirurgi, generell kirurgi, plastisk kirurgi og gynekologi. Innenfor alle disse områdene har de egne spesialister, og de har gjort avtaler med kvalifisert anestesipersonell.

Vil statsråden se positivt på denne søknaden, slik at dette tilbudet kan komme i gang så raskt som mulig?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Medi 3 AS i Ålesund søkte i 1991 om godkjenning av døgnobservasjonspost med inntil fem senger. Deres søknad ble avslått i 1993. Årsaken til avslaget var departementets vurdering av at godkjenningen av Medi 3 AS som sykehus «ville kunne medføre en konflikt med den nasjonale målsettingen om en likeverdig og tilfredsstillende helsetjeneste for alle grunnet konkurranse om helsepersonell i området».

Ny søknad om godkjenning av døgnobservasjonspost fra Medi 3 AS har siden vært oversendt Statens helsetilsyn for faglig vurdering. Fylkeslegen i Møre og Romsdal har i denne forbindelse nylig vært på befaring av lokalene.

Med en døgnobservasjonspost vil Medi 3 AS etter loven være å betrakte som et sykehus. Søknaden vil derfor bli behandlet etter gjeldende regler for godkjenning av sykehus med hjemmel i sykehusloven og lov om psykisk helsevern. Myndigheten til å godkjenne plan for etablering, eller vesentlige endringer, av sykehusets virksomhet ligger i Sosial- og helsedepartementet.

Fra 1. januar 1999 har sykehusloven fått en ny § 2a, som formaliserer det regionale samarbeidet og pålegger fylkeskommunene som utgjør en helseregion, å utarbeide regionale helseplaner. Regionale helseplaner blir utarbeidet i 2000, og skal vedtas av departementet i løpet av februar 2001. Det er etablert en interimsordning som skal gjelde fram til de regionale helseplanene er vedtatt av departementet. I de tilfeller det stilles krav om godkjenning av Sosial- og helsedepartementet, som ved søknad om godkjenning av døgnobservasjonspost ved Medi 3 AS, skal planene for etablering eller endring utredes og vurderes i et regionalt perspektiv. Når saken oversendes departementet for godkjenning, skal hovedelementene i funksjonsprogrammet ha vært forelagt det regionale helseutvalget. Uttalelsen fra det regionale helseutvalget skal følge saken, og det skal være gitt en beskrivelse av hvordan det enkelte tiltak er relatert til eventuelt foreliggende regionalplan.

Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan eller ønsker å ta stilling til slike enkeltsaker i spørretimen før departementet har mottatt alle saksopplysningene og behandlet søknaden. Departementet vil imidlertid grunnet den lange saksbehandlingstiden i denne saken, prioritere behandlingen av saken. Departementet forutsetter imidlertid at søknaden behandles i henhold til gjeldende lovverk. I vurderingen av saken vil også hensynet til fylkeskommunens totale kapasitet og behov, herunder spesialutdannet helsepersonell, måtte stå sentralt.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg forventet selvfølgelig ikke at statsråden skulle si ja her i Stortinget. Det ville i hvert fall satt ny rekord når det gjelder saksbehandlingstid i departementet, og sånne rekorder er det vel sjelden å oppleve i Stortinget.

Men det var én ting helseministeren ikke var inne på i sitt innlegg, og det var at 17. april 1993 klaget man på avslaget fra departementet om det med observasjonssenger. Der opplevde man aldri å få noe svar, og man har purret gjentatte ganger. Blant annet ble det 14. mai 1998 sendt et brev i forbindelse med at man etterlyste det svaret. Jeg håper i hvert fall at man virkelig vil sette i gang og jobbe med denne saken, slik at man får en saksbehandlingstid som er til å leve med også for dette instituttet i Ålesund, og at byens og fylkets innbyggere får dette tilbudet. Man må jo kunne stille seg spørsmål når de dokumenter som angår selve ankesaken, ikke engang finnes, verken i departementet eller andre plasser.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan være enig med representanten Nesvik i at noen rekord i kort saksbehandlingstid representerer ikke denne saken. Det ville den ikke ha gjort uansett hva jeg hadde svart her i dag, fordi den har en lang forhistorie.

Departementet anså brev av 1. november 1995 fra Medi 3 AS som en ny søknad, og oversendte den til Statens helsetilsyn, og vi har i brev både i 1998 og 1999 etterlyst svar fra Helsetilsynet på denne søknaden. Jeg sier det fordi det er klart spor av oppfølging fra departementets side i saksbehandlingen. Men jeg vil nå ta et initiativ til å få denne saken avsluttet og avgjort, for den har versert altfor lenge i systemet, og det er ingen parter tjent med.

: