Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

«Fra 20. februar 2000 opphører ordningen med blank fyringsolje til oppvarming. Det tidligere regelverket innebar begrensninger i mengden den enkelte kunde kunne kjøpe. Dersom det ved etterkontroll viser seg at grensen er overskredet, skal det beregnes autodieselavgift på hele leveransen. Dette belastes det aktuelle oljeselskap, som så fakturerer til distributør.

Vil etterkontroll bli avviklet samtidig som ordningen med blank fyringsolje?»

Statsråd Gudmund Restad: Innledningsvis viser jeg til mitt svar på spørsmål fra representanten Bastesen i spørretimen den 26. januar 2000 om samme tema.

For mineralolje til framdrift av motorvogn skal det betales autodieselavgift. Olje som er belastet autodieselavgift, skal være blank. Fritak for avgift gjennomføres ved bruk av merket olje. Merket, lavavgiftsbelagt olje kan bl.a. benyttes til fyring.

Merkeordningen ble innført i oktober 1993. Etter en viss tid viste det seg at de valgte merkestoffene medførte problemer for de særegne norske parafinovnene. På denne bakgrunn gav departementet tillatelse til at fritak for olje som benyttes i parafinovner, kunne gjennomføres på annen måte enn ved merking. Dette ble gjennomført i form av en midlertidig ordning hvor det ble gitt tillatelse til bruk av umerket olje i parafinbrennere. Ett av vilkårene for tillatelsen var at levering av umerket olje kun skulle skje til tanker med maksimalt tankinnhold på 1 400 liter.

Merkestoffene er nå endret, og ordningen med levering av blank olje til bruk i parafinovner er opphørt. Dette innebærer også at det nå ikke er begrensninger for hvilken mengde olje som kan leveres kunden, og at det derfor heller ikke er aktuelt å etterberegne avgift på dette grunnlaget.

Jeg viser imidlertid til at merket olje ilegges CO2- og svovelavgift og grunnavgift på fyringsolje m.v. På denne bakgrunn vil avgiftsmyndighetene fortsatt ha behov for å foreta kontroller av de avgiftspliktige for å sikre at det er foretatt korrekt avgiftsberegning og -betaling. Kontrollen av de avgiftspliktige på mer generelt grunnlag vil derfor ikke kunne opphøre selv om særordningen for parafinbrennere er opphevet.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret. Det er mildt sagt forstemmende å registrere at departementet her er både lovgivende, utøvende og dømmende myndighet uten at forhandlerne har en sjanse til å forsvare seg. Når anlegg blir belastet med ekstraavgift fordi grensen på 1 400 liter er overskredet, faktureres det til forhandleren. Han har ikke engang mulighet til å forsvare seg i forhold til den belastningen han får – departementet har lovgivende, utøvende og dømmende myndighet. Spørsmålet mitt er: Hvor lenge har statsråden tenkt å fortsette med etterkontroll av nettopp fyringsolje og etterberegning av autodieselavgift på fyringsolje? Jeg er klar over at det trengs kontroll med avgift og beregning av alle andre avgifter på diesel og bensin. Men fyringsolje som en brenner opp, hvor lenge skal man holde på og kontrollere nå etter at ordningen er opphørt?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg forstår at dette temaet opptar representanten Bastesen sterkt, siden vi jo hadde en runde på dette i spørretimen så sent som 26. januar. Det var ganske umiddelbart før den aktuelle ordningen ble avviklet. Nå synes jeg nok at Bastesen snakker om snøen som falt i fjor, for nå er altså denne ordningen avviklet. Det er selvfølgelig deretter ikke aktuelt å kontrollere om det leveres 1 400 liter eller 2 000 liter eller hva som helst. Så jeg synes det er en irrelevant problemstilling Bastesen tar opp etter at ordningen ble avviklet. Så vidt jeg husker, skjedde det den 20. februar.

: