Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 2000 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 5
Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til finansministeren:
«I forbindelse med at det ble utarbeidet nye forskrifter om bruk av forenklet forelegg i mindre alvorlige tilfeller av ulovlig innførsel av alkohol, er nå foreleggssatsen for å smugle 1 liter brennevin 300 kroner, men dersom en smugler en kasse øl, så er bøtesatsen 1 900 kroner. Begge disse tilfellene tilsvarer om lag den samme avgiftsunndragelse.
Er statsråden enig i at disse satsene er urimelige, da begge tilfellene av ulovlig innførsel utgjør ca. den samme avgiftsunndragelse?»
Statsråd Gudmund Restad: Forskriften om forenklet forelegg ved mindre alvorlige tilfeller av ulovlig innførsel som trådte i kraft 1. desember 1999, avløste en tilsvarende forskrift av 1983. I den tidligere forskriften var alkoholholdige drikkevarer delt inn i henholdsvis brennevin og vin. Ulovlig innførsel av øl falt inn under bestemmelsen «andre varer», noe som medførte relativt lave bøter både i forhold til avgiftsunndragelsen og i forhold til bøtesatsene for de øvrige typer alkoholholdige drikkevarer. Kombinert med lave innkjøpspriser i utlandet medførte dette at reaksjonen var uforholdsmessig mild ved ulovlig innførsel av øl.
I den nye forskriften om forenklet forelegg er bøtesatsene justert i tråd med prisstigningen. Satsene ble ikke justert for eventuelle endringer i avgiftsnivået på de ulike varegruppene. Alkoholholdige drikkevarer er videre inndelt etter alkoholstyrke. Dette innebærer at øl nå faller inn under gruppen alkoholholdige drikkevarer med alkoholinnhold fra 2,5 til 22 volumprosent.
I forbindelse med vedtakelsen av forskriften ble det vurdert å lage en egen varegruppe for øl med større mengdeforskjeller mellom intervallene enn hva som følger av dagens inndeling. Dette ville imidlertid medføre en utilsiktet forskjellsbehandling mellom øl og andre alkoholholdige drikkevarer med lavt alkoholinnhold, som f.eks. sider.
Jeg er enig i at det å behandle øl likt med sterk- og svakvin utløser en relativt høy bøtesats i forhold til avgiftsunndragelsen. Samtidig med at denne nye forskriften ble vedtatt, bad jeg derfor Toll- og avgiftsdirektoratet utarbeide forslag til en ytterligere inndeling basert på alkoholstyrke. Jeg har nå mottatt endringsforslaget fra direktoratet. Finansdepartmentet vil sende på høring et forslag til endring av varegrupper og bøtesatser ved bl.a. ulovlig innførsel av alkoholholdige drikkevarer.
Harald T. Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og ser fram til å få se de nye forskriftene om de forenklede foreleggene. For det er jo rimelig underlig at man kan ta med seg fire liter brennevin for den samme prisen, den samme bøtesatsen som én kasse øl. Jeg trodde regjeringspartiene også var opptatt av at de svake alkoholdrikkene er mindre skadelige enn de sterke alkoholdrikkene, som f.eks. brennevin. Jeg ser i hvert fall fram til at de nye satsene kommer, for det er stor urimelighet når det gjelder de satsene som foreligger. Jeg lurer i den forbindelse på om statsråden kan komme med en cirka tidsangivelse for når dette vil tre i kraft?
Statsråd Gudmund Restad: Det fremgår av slutten på mitt første svar at jeg er enig i at det er en urimelig forskjellsbehandling når det gjelder øl og andre alkoholholdige drikkevarer, som vi må få gjort noe med. I og med at jeg nå har fått et forslag fra Toll- og avgiftsdirektoratet til en annen inndeling, en ytterligere inndeling, vil dette bli sendt på høring så snart som mulig. Så er det jo en normal høringsfrist. Jeg kan ikke angi eksakt dato for når de nye forskriftene vil blir fastsatt, men jeg vil jo regne med at vi i hvert fall i løpet av vårsesjonen skal kunne være kommet relativt langt med den saken.