Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 2000 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 18
Jørn L. Stang (Frp): Jeg har følgende spørsmål til statsråd Dørum:
«Promilleprogram istedenfor fengselsstraff har vart i fire år. Østfold, Buskerud, Rogaland, Sør-Trøndelag og Nordland har dette som prøveordning. Programmet retter seg mot de som er siktet for kjøring med over 1,5 promille eller som er tidligere dømt for promillekjøring.
Har statsråden noe ønske om at programmet skal gjelde for alle promillekjørere, og at ordningen bør gjelde for hele landet?»
Statsråd Odd Einar Dørum: Prøveordningen med promilleprogram har vært i gang siden 28. juni 1996. Målgruppen for promilleprogrammet er personer som alternativt ville blitt idømt ubetinget fengsel for gjentatt promillekjøring eller kjøring med over 1,5 i promille, og som i tillegg har et erkjent alkoholproblem. Fengsel har erfaringsmessig begrenset preventiv effekt overfor denne gruppen. Tilbakefallet til ny promillekjøring i denne målgruppen er erfaringsmessig stort, og disse personene står for en vesentlig del av det totale antallet trafikkulykker. Målsettingen med programmet er å få flest mulig innenfor denne spesielle risikogruppen til å avstå fra kjøring med promille i fremtiden, for dermed å skape et tryggere trafikkmiljø.
Erfaringene med prøveordningen med dagens målgruppe er gode, og det er ingenting i det eksisterende evalueringsmateriale som tilsier at målgruppen bør endres vesentlig.
Prøveordningen med promilleprogram i fem av landets fylker løper ut 28. juni 2000. Med hensyn til spørsmålet om en utvidelse av ordningen til landet som helhet har vi i St.prp. nr. 1 for 1999-2000 sagt at vi innen utgangen av prøveperioden vil ta en beslutning om den videre utvikling av promilleprogrammet. Det er på den rene at en utvidelse av ordningen vil kreve at det tilføres ressurser til Kriminalomsorg i frihet. Den første naturlige anledning for Regjeringen til å komme tilbake til denne saken vil være i revidert nasjonalbudsjett for 2000.
Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg forstod det dit hen at da ligger saken og godgjør seg.
Men jeg vil gjerne litt inn på retningslinjene for promilleprogrammet, som i dag er at personer som kommer under denne ordningen, må ha et såkalt erkjent alkoholproblem og en stabil livssituasjon for å gjennomføre en slik straff. Etter min mening bør det være slik at ikke bare de med et alkoholproblem bør ha denne muligheten, da kan det lett bli en forskjellsbehandling. Ordningen bør etter min mening utvides til å gjelde flere promilledømte. Selvsagt må personer som skal ha en slik soning, være motivert for å delta i programmet. Det må være en klar forutsetning. Unntaket for en slik straff er når promillekjøringen har ført til tilleggskriminalitet, eller når man skader en annen person, og det bør det også være i fremtiden. Formålet med programmet er ikke avholdenhet, men å motvirke promillekjøring i håp om å skape tryggere trafikk. Ser ikke statsråden at dette kan være like nødvendig for alle promillekjørere, uten at man skal stadfestes som alkoholmisbruker for å få et slikt opplysnings- og avvenningstilbud?
Statsråd Odd Einar Dørum: Det er mange gode hensikter og formål som kan gjennomføres over offentlige budsjetter. Jeg vil i mitt videre arbeid med saken legge vekt på det vi har lært til nå, nemlig at med den målgruppen man har hatt nå, har man hatt gode erfaringer. Det gjelder bl.a. det arbeidet som er gjennomført i representantens hjemfylke, Østfold, hvor man jobber særdeles aktivt med dette, og jeg har selv innhentet de erfaringene. Men jeg legger nå til grunn for mitt videre arbeid det som til nå har vært rammen for programmet, og vil for øvrig ikke si noe mer enn det jeg sa i mitt første svar, at den første naturlige anledning til å se på spørsmålet er revidert nasjonalbudsjett for 2000.