Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Anneliese Dørum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I enkelte områder rundt Oslo Lufthavn Gardermoen har Oslo Lufthavn (OSL) målt betydelig høyere støy enn beregnet. Luftfartsverket har gjennom myndighetsvilkår og etterfølgende forsikringer overfor kommuner, grendelag og enkeltpersoner godtgjort at støy utover beregnede grenseverdier skal kompenseres med avbøtende tiltak.

Vil statsråden medvirke til at det snarest settes i verk støyisoleringstiltak i henhold til gitte skriftlige forsikringer?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I forskrift om inn- og utflygingstraseer for Oslo Lufthavn Gardermoen er det blant annet gitt bestemmelser om åpningstid, bruk av rullebaner, motorbruk og operative bestemmelser, herunder fremgangsmåter ved utflyging og innflyging. Oslo Lufthavn AS er bemyndiget til å utøve støy- og traséovervåking, og de rapporterer månedlig fra støy- og traséovervåkingsanlegget.

Målinger så langt er i hovedsak i rimelig samsvar med beregningene. På sommerstid viser imidlertid erfaringene noe større andel avganger mot sør enn forventet. Dette gir noe høyere støy i områder sørøst av flyplassen.

Resultatene av pågående analyser av vindforholdenes betydning for valg av baneretning vil, sammen med innføring av bedre tilpassede prosedyrer og ny informasjon om trafikkmengde, være en viktig del av forutsetningene for oppdatering av de beregninger som skal danne grunnlag for vurdering av fasadeisolasjonstiltak.

Ifølge OSLs Miljøoppfølgingsprogram skal OSL avslutte og evaluere det igangværende program for isolasjonstiltak samt oppdatere flystøysonekart i løpet av inneværende år. Denne evalueringen, sammen med oppdaterte flystøysonekart, er nødvendige forutsetninger for vurdering av behovet for ytterligere støyisoleringstiltak.

Samferdselsdepartementet har løpende kontakt med Luftfartsverket om støyforholdene omkring flyplassen på Gardermoen, og det vil bli gjennomført en hovedevaluering av konsekvensene av forskriften høsten 2000.

Anneliese Dørum (A): Jeg takker statsråden for et svar som jeg synes egentlig var positivt. Jeg forstår det slik at det i løpet av inneværende år vil bli klart hvilke boliger som har behov for ytterligere støyisolering, og at det vil bli satt i gang støyisolering av disse boligene. Jeg tror det dreier seg om ganske mange, fordi det er gjort målinger av flystøyen som viser at mange flere boliger blir berørt av flystøy enn det man hadde regnet med. Det er viktig at storsamfunnet viser generøsitet og gjør det som er mulig for å gjøre ulempene ved flystøy så små som mulig for dem som blir berørt av støy, utover det som man har lagt til grunn. Jeg håper statsråden er enig i det.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Statsråden er enig i storsamfunnets ansvar også på dette området. I løpet av inneværende år vil det skje en avklaring av behovet for ytterligere støyisolering innenfor de rammer som tidligere er redegjort for og satt. La meg nevne at innenfor støysonene har det, på grunn av overgang til mer støysvake fly og omlegging, vært en nedgang i antall personer som er berørt, fra 4 000 til 2 500. Jeg vil også minne om at Luftfartsverket nylig er gjort kjent med at Ullensaker kommune har gjennomført egne støymålinger. Ut fra en foreløpig vurdering er det reist en del spørsmål om gjennomføringen av analysene og metodikken. Dette gjennomgås nå av Luftfartsverket, og det er derfor for tidlig for meg å kommentere konkret de målingene som er gjort av Ullensaker kommune. Men vi vil komme tilbake til dette i en senere omgang.

: