Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Asmund Kristoffersen (A): Spørsmålet går til samferdselsministeren:

«Fra media er det kjent at en kommunelege i Sula kommune i Møre og Romsdal ble fratatt sitt førerkort etter at han overtrådte fartsgrensen da han kjørte sammen med en ambulanse for å være parat til å gi livgivende helsehjelp til en alvorlig syk person i ambulansen. En slik reaksjon ut fra vegtrafikkloven synes å være i strid med legens plikt, ifølge helselovgivningen. Hva kan statsråden tenke seg av tiltak for å unngå en slik uholdbar praksis?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det er ikke ønskelig ut fra kun presseomtale å gi en kommentar til politiets reaksjon i denne konkrete saken. I og med at saken fortsatt er til behandling ved politiet og domstolen, ber jeg om forståelse for at jeg ikke kommenterer den.

Når det gjelder tiltak i forhold til problemstillingen legevakt/utrykningskjøring, vil jeg gjerne utdype dette i svaret på spørsmålet fra Ola D. Gløtvold, hvor det vil bli redegjort kort for vegmyndighetenes arbeid på dette området. Dette spørsmålet kommer da som neste spørsmål.

Asmund Kristoffersen (A): Det er vanlig å takke for svaret. Jeg må kanskje takke for et svar som jeg ennå ikke vet hva blir, i og med at svaret også er knyttet til neste spørsmål, og jeg avventer det.

Men jeg vil bare si at jeg egentlig har reist dette spørsmålet på prinsipielt grunnlag, illustrert med det eksempel som går fram av spørsmålet. Jeg tror altså at en slik straffereaksjon som antydes her, som kanskje heller ikke er uvanlig i andre lignende saker, strider mot folks alminnelige rettsoppfatning. Det er et krav at legen skal handle resolutt og riktig når en situasjon krever det. Jeg synes at dette spørsmålet eventuelt, hvis det knytter seg til praksis, krever en oppfølging. Jeg er spent på å høre hva statsråden kan si. Hva slags framdrift ser statsråden for seg i denne saken?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg er helt enig i at det ikke var et utfyllende svar jeg var i stand til å gi på spørsmålet. Begrunnelsen for hvorfor det var slik, gav jeg i mitt hovedsvar.

Vi arbeider imidlertid på spreng i departementet med dette spørsmålet. Vi avventer nå det siste innspillet fra Vegdirektoratet, som jeg regner med vil komme til departementet snarest mulig. Departementet vil deretter ta endelig stilling til hvorvidt leger i kommunal legevakttjeneste skal gis adgang til å bruke eget privat kjøretøy som utrykningskjøretøy, med det regelverk de da vil være omfattet av, og de dispensasjoner som da vil være gitt. Jeg vil derfor få lov til å komme tilbake til dette i en senere omgang på generelt grunnlag.

: