Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 34

Rita Tveiten (A): Eg vil gjerne stilla følgjande spørsmål til fiskeriministeren:

«Norsk fiskeeksport kom opp i om lag 30 mrd. kroner i fjor og har potensial til å verta mangedobla. Marknadstilgang er den faktoren som i stor grad kjem til å avgjera dette. Gjennom den nye tingingsrunden har Noreg ein unik sjanse til å betra marknadstilgangen for fisk og dermed leggja til rette for vidare vekst i norsk fiskerinæring. Noreg manglar eigen fiskeriråd ved WTO-delegasjonen i Genève.

Kva strategi har Regjeringa for å fronta norske fiskeriinteresser fram mot neste WTO-runde?»

Statsråd Lars Peder Brekk: Fiskerinæringen har et enormt potensial. Eksporten har økt fra 1,7 milliarder kr i 1970 til 30 milliarder kr i 1999, og SINTEF har skissert mulig eksport i år 2030 på 240 milliarder kr. Jeg er helt enig i at markedsadgang for fisk og fiskeprodukter er svært avgjørende for næringens videre utvikling og mulighet til å utnytte potensialet for verdiskaping. Regjeringen vil derfor fortsatt legge stor vekt på forberedelsene til de kommende WTO-forhandlingene. Det arbeides for en bred forhandlingsrunde hvor forhandlinger om markedsadgang for industriprodukter, inklusiv fisk, inngår. Etter Regjeringens syn vil det ikke være tilstrekkelig bare å sette i gang forhandlinger i tilknytning til innebygd dagsorden, altså landbruk, tjenester og handelsmessige aspekter ved immaterielle rettigheter.

WTOs hovedråd i Genève må nå på den ene siden arbeide med å forbedre WTO som organisasjon og på den andre siden berede grunnen for at en ny ministerkonferanse kan avholdes. Det må gjøres et godt håndverk for å unngå en gjentakelse av Seattle-konferansen. Det kan derfor ta noe tid før en kommer i gang med drøftelser for andre temaer enn innebygd dagsorden, og det er viktig å benytte øvrige fora og samtaler internasjonalt for drøftinger av kommende WTO-forhandlinger.

Både statsministeren, utenriksministeren og jeg selv tar følgelig opp WTO-spørsmålet i samtaler med kollegaer i andre land. Eksempelvis tok statsministeren opp temaet under sitt opphold i Davos. Utenriksministeren hadde spørsmålet på dagsordenen på sin reise til Asia. Jeg vil selv om en drøy uke besøke Japan, og forestående WTO-forhandlinger vil være det viktigste punktet på dagsordenen for de politiske samtalene med min kollega der. WTO-forhandlingene er også tema i svært mange møter internasjonalt som embetsverket gjennomfører.

Fiskeridepartementet har i samarbeid med Eksportutvalget for fisk satt i gang et utrednings- og analysearbeid i 1999 som fortsetter i inneværende år. Formålet er å belyse alle relevante spørsmål som kan komme opp i forbindelse med forhandlingene. Materialet skal bidra til å legge grunnlaget for posisjoner og prioriteringer i forhandlingene om liberalisering i handelen med fiskeprodukter.

Når det gjelder fiskerirådsstillingen i Genève, vil jeg herved klargjøre at stillingen nå skal utlyses. Målet er å ha fiskeriråden på plass i Genève i løpet av året.

Jeg vil avslutningsvis vise til utenriksministerens redegjørelse for Stortinget 20. desember 1999 om WTO etter ministerkonferansen i Seattle.

Rita Tveiten (A): Vesle Noreg er verdas største fiskeeksportør, og ettersom vår eigen marknad er sterkt avgrensa, er me heilt avhengige av marknadstilgang. Det byr på mange utfordringar. Det er rekna ut at 1 000 tonn laks til bearbeidingsindustrien gjev arbeid til 30 personar på heilårsbasis. I dag dannar det meste av dette råstoffet grunnlaget for arbeidsplassar utanom våre landegrenser, og det er altså tap av verdiar for Noreg. Og kva er grunnen til dette? Jo, det er høge tollmurar for vidareforedla produkt. Etter mi meining har me inga tid å missa, og målet om å ha ein fiskeriråd på plass i Genève i løpet av året er etter mitt syn defensivt. Skal potensialet i norsk fiskerinæring utløysast, må me vera tidleg oppe kvar einaste dag nokon kvar av oss. Eg vil derfor stilla spørsmål til fiskeriministeren: Korfor nøler han med å få fiskeriråden på plass i Genève i ein fart?

Statsråd Lars Peder Brekk: Hvorfor jeg nøler? Jeg vil si det motsatte. Vi nøler ikke, vi har bestemt oss nå, og vi setter i gang utlysingsprosessen. Dermed vil vi også tilsette denne personen så fort vi får en kvalifisert person på plass. Så jeg har bare lyst til å si: Vi nøler ikke!

Rita Tveiten (A): Eg er veldig glad for at fiskeriministeren ikkje nøler, men når ein då skal ta sikte på å få denne fiskeriråden på plass i løpet av dette året, er det ein litt for vid agenda, spør du meg. Og eg er ikkje i tvil om at Regjeringa flaggar WTO-spørsmål når dei er ute og reiser. Spørsmålet mitt er: I kva grad flaggar dei i fiskerispørsmål når dei er ute og reiser? Japan er ein av dei nasjonane som me verkeleg treng overbevisa med omsyn til våre strategiar, så eg ynskjer fiskeriministeren lykke til.

Statsråd Lars Peder Brekk: Jeg vil bare gjenta at dette med fiskeriråden vil bli gjennomført så fort det er praktisk mulig. Vi er nødt til å få en god kandidat på plass, og vi er nødt til å få det systemet skikkelig på plass slik at han kan gjøre en god jobb. Men vi vil ha tempo i saken.

Når det gjelder i hvilken grad Regjeringen flagger fiskerispørsmål, vil jeg understreke at på Regjeringens agenda er fiskerispørsmål veldig høyt oppe, og bl.a. vil jeg på min reise til Japan om en og en halv uke ta opp det spørsmålet med min japanske kollega. Og jeg vil legge all vekt på å få gjennomført de norske posisjonene.

: