Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Jon Olav Alstad (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«I sentrale strøk av landet har seerne i dag tilgang på mange ulike kanaler via kabeldistribusjon. I distriktene har seerne svært få kanaler, og det er ikke aktuelt for selskapene å bygge nye kabelnett her. Ved innføring av digitalt fjernsyn vil denne forskjellen utjevnes, og distriktene vil få det samme tilbudet som sentrale strøk har hatt lenge.

Vil statsråden sørge for at debatten om NRK2 og ytterligere utbygging av denne ikke forsinker distriktenes mulighet til å få samme tilbud som sentrale strøk?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Representanten Alstad spør om jeg vil sørge for at debatten om videre utbygging av NRK2 ikke forsinker utbyggingen av digitalt fjernsyn.

Jeg viser til behandlingen av stortingsmeldingen om digitalt fjernsyn før jul i fjor, der departementet ble bedt om å vurdere om det er mulig å frigjøre frekvenser, slik at kapasiteten til digitalt bakkesendt fjernsyn kan økes utover det vi hadde foreslått. Jeg har derfor satt i gang en fornyet kartlegging av hvilke ledige frekvenser som finnes for fjernsyn. Det er derfor for tidlig å si noe helt presist om hvilke konsekvenser økt utbygging av NRK2 vil ha for en digital utbygging. Etter de data vi til nå har bygd på, synes det imidlertid helt klart at vi ikke kan øke distribusjonen av NRK2 i bakkenettet, uten at dette på en uakseptabel måte begrenser vårt framtidige handlingsrom. Økt utbygging av NRK2 vil også være svært kostbart. Jeg er derfor redd for at en prioritering av bruken av frekvensressurser til NRK2 kan føre til at det tar lengre tid før hele befolkningen får et digitalt TV-tilbud. Bakkesendt digital-TV gir som kjent en bedre utnytting av frekvensressursene, og gjør at flere TV-kanaler kan bli riksdekkende, og vi får også muligheter til å øke dekningen for NRK2.

Jeg vil igjen presisere at NRK2 har den dekningsgraden som Stortinget forutsatte da NRK fikk samtykke til å starte kanalen. Økt utbygging av NRK2 kan vanskelig forsvares så lenge dette kan komplisere utbyggingen av digitalt fjernsyn med økt kapasitet. Som jeg også nevnte i spørretimen i forrige uke, legger vi stor vekt på å finne løsninger som gjør oss i stand til å dekke så store deler av landet som mulig når digital-TV skal innføres.

Jon Olav Alstad (A): Jeg har merket meg at denne debatten kommer opp igjen på initiativ fra nettopp de kreftene som var imot å innføre NRK2 i forrige omgang. En kan derfor stille seg spørsmålet om dette bare er et nytt forsøk på å sabotere innføring av NRK2. Lisensen ble, som kjent, ikke økt som følge av opprettelsen av NRK2 heller. Nå henger ikke lisensen sammen med NRK i det hele tatt, det er jo faktisk skatt på TV-apparatet, men det er et perspektiv vi ofte glemmer i denne debatten.

En kan av og til stille seg spørsmålet: Hvor fornuftig er NRKs programdisposisjoner? Det er heldigvis ikke jobben til Stortinget å foreta slike disposisjoner, men jeg har jo merket meg at NRK evner å flytte populære program fra NRK2 til NRK1, og også å sende dem i reprise på NRK1 slik at flest mulig kan få tilgang på dem.

Nå vet vi at opprydding i frekvensnettet kan bidra til bedringer, og det har jo også Stortinget bedt om i forbindelse med behandlingen av den nevnte digitalmeldingen. Det jeg har lyst til å stresse litt, er at nå må vi ikke komme i en situasjon der vi i distriktene blir fratatt muligheten til etter hvert å få den digitale tidsalderen innover oss, vi må få det samme TV-tilbudet som folk i sentrale strøk har.

Statsråd Åslaug Marie Haga: Jeg kan bare slutte meg til alt det Alstad sa. Vårt utgangspunkt i dette arbeidet er, som sagt, at vi skal sikre en god dekning over hele landet av så mange kanaler som mulig.

: