Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 19
Kenneth Svendsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«E6 gjennom Nordland er på grunn av lav veistandard ofte stengt. E6 mellom Nord-Trøndelags grense og Trofors har i 1999 vært stengt 36 ganger, Korgfjellet har vært stengt 42 ganger og strekningen mellom Mo i Rana og Saltfjellet har vært stengt 28 ganger. Dette gjelder innrapportert stenging av veien over 30 minutter grunnet bilberging.
Mener statsråden at dette er akseptabelt? Hvis ikke, hva akter statsråden å foreta seg for å bedre situasjonen?»
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: E6 gjennom Nordland, og særlig fra Nord-Trøndelag grense til Saltfjellet, har en varierende standard. Dette gjelder både vegbredde, stigning og kurvatur. Mest utsatt er Korgfjellet.
Det er riktig at på strekningen forekommer en god del utforkjøringer, særlig vinterstid, med bilberging og kortvarig vegstenging som resultat. Bilbergingen tar gjerne noe tid når tunge kjøretøyer er involvert. Årsakene til utforkjøringene er knyttet til vegstandarden og føreforholdene eller til kjøretøyet og/eller føreren.
Vegstandarden er som nevnt svært varierende. Smale partier hvor tunge kjøretøyer har vanskelig for å møtes, samt skarpe svinger kan føre til utforkjøringer. Over det bratte Korgfjellet må tyngre kjøretøyer ofte ha drahjelp for å komme over. En utbedring av strekningen kan bedre dette. Mye av kritikken fra publikum synes å være en kritikk av vegstandarden.
Føret spiller selvsagt også en viktig rolle. Statens vegvesen har opplyst at i inneværende vintersesong har Vegvesenet trappet opp strøingen over Korgfjellet både i hyppighet og mengde. Generelt har innsatsen i forhold til strøing av nordlandsvegene økt betydelig i løpet av de siste årene. Videre søker Vegvesenet gjennom vegtrafikksentralenes informasjonstjeneste å forberede trafikantene best mulig på de forhold som vil møte dem.
Førere gir også sitt bidrag til problemene ved ikke alltid å sørge for at bilene er godt nok skodd for årstiden. Kontroller utført av politi og Statens vegvesen har avdekket eksempler på graverende mangler. Jeg vil derfor understreke at de vegfarende også har et ansvar for sin egen sikkerhet og framkommelighet.
Vegvesenet vil gjennom sin vinterdrift søke å redusere problemene ved utforkjøringer og bilberginger så langt det lar seg gjøre. Utover dette er det bare en utbedring av strekningen med bedre vegbredde, stigning og kurvatur som vil gi en varig bedring av forholdene. Tunnel gjennom Korgfjellet vil her være det viktigste bidraget. Jeg kan opplyse at Vegdirektoratet har til planlegging prosjektet E6 Osen-Korgen, som omfatter bl.a. tunnel gjennom Korgfjellet. Det er min mening at det er dette tiltaket som vil gi størst effekt når det gjelder å løse de forhold som representanten Svendsen beskriver i sitt spørsmål.
Stortinget blir gitt anledning til å prioritere dette prosjektet i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan senere i vårsesjonen.
Kenneth Svendsen (Frp): Jeg er glad for at samferdselsministeren og jeg kan være helt enige når det gjelder den virkelighetsbeskrivelsen som ministeren redegjorde for her, og så får man se om man i forbindelse med fremtidige budsjetter kan bli enig om hvordan man skal løse dette på best mulig måte.
Det er fremkommet i undersøkelser fra NHO at transportkostnader for norske bedrifter er 50 pst. høyere enn for sammenlignbare bedrifter i EU. Det særnorske avgiftsnivået, bl.a. på diesel, er selvfølgelig en medvirkende årsak til at kostnadene er så høye, men det er også helt klart at veistandarden her spiller en betydelig rolle. Stengningen skyldes selvfølgelig for det meste dårlige værforhold vinterstid, men mange ulykker skjer også om sommeren grunnet dårlige veiskuldre og smale og svingete veier.
Vil ministeren ta initiativ til at veibevilgninger blir prioritert og økt i kommende budsjetter, slik at problemene kan løses snarest?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Den siste delen av spørsmålet er nok en like stor utfordring til Stortinget som det er til ministeren og til Regjeringen.
Jeg har ikke noe imot at budsjettmidlene økes. Tvert imot, vi kan løse en del – både trafikksikkerhetsspørsmål, vegutløsningsspørsmål og forbedringer i fremkommelighet – ved økte bevilgninger. Samtidig er det viktig at de bevilgningene vi tross alt har, fordeles mest mulig riktig og rettferdig og kommer til maksimal utnytting, og da kan, som vi har vært inne på tidligere i dag, rasjonell fremdrift være noe av det vi må se nøyere på enn vi har gjort før.
Jeg vil også minne om at i etatsplanene til Nasjonal transportplan, som har vært ute til høring, har prosjektet E6 Osen-Korgen vært inne i første fireårsperiode med fullføring i siste seksårsperiode – til sammen ti år. Det betyr med andre ord at prosjektet er høyt prioritert. Regjeringens forslag, som kommer i mars-april, får Stortinget så til behandling.
Kenneth Svendsen (Frp): Det var hyggelig å høre at ministeren ønsker større budsjetter. Hvis ministeren tør forsøke og får gjennomslag i Regjeringen for økte bevilgninger til veisiden i statsbudsjettene fremover, kan jeg love at Fremskrittspartiet vil være en bidragsyter når det gjelde å sørge for at det går igjennom.
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: En fagstatsråd er alltid interessert i hvilke signaler Stortinget gir, i hvilke vedtak det fatter, og ikke minst i hvordan vi mest rasjonelt kan bruke de midlene Stortinget til slutt stiller til rådighet. Så jeg ser fram til debatten som kommer om Nasjonal transportplan – fordelingen mellom luft, sjø, jernbane og veg – og hvilken vinkling man vil legge på den både når det gjelder fordeling på landsdeler, når det gjelder forholdet riksveger/stamveger, og når det gjelder eventuell fordeling av ressursrammer mellom etatene. Det kan nok være at vi, når vi for første gang legger fram en nasjonal transportplan, får en annen type debatt enn vi har hatt når vi har behandlet vegplanene for seg, jernbaneplanene for seg, luftfartsplanene for seg og sjøtransportsiden for seg. Så vi går spennende tider i møte.