Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Dag Danielsen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisminister Odd Einar Dørum:

«Tidligere statsminister i Kuwait oberst Ali Al-Gebr, innsatt av Irak etter invasjonen i Kuwait i august 1990, har oppholdt seg i Norge på «humanitært grunnlag». Det hevdes at dette har skjedd med UDIs vitende. Dersom dette er riktig, betyr dagens asylpraksis at personer som er krigsforbrytere eller har begått alvorlige kriminelle handlinger, tillates å oppholde seg i Norge uten at de stilles til ansvar for sine handlinger.

Hva vil Regjeringen gjøre for å sikre at dette ikke tillates for fremtiden?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Utlendingsdirektoratet innvilget Alaa Hussain Ali Al-Gebr opphold i Norge, etter at FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, hadde fremmet søknad om gjenbosetting som hastesak. Hans identitet og tidligere rolle i Kuwait fremgikk av dokumentasjonen fra UNHCR. Al-Gebr hadde ikke noen selvstendig rolle som statsminister under okkupasjonen av Kuwait. Bakgrunnen for at han kom i denne situasjonen, var at han ble arrestert og brakt til Irak, der han fikk beskjed om at han var utpekt som statsminister. Han vendte aldri tilbake til Kuwait.

Direktoratet fant i sin vurdering at Al-Gebr hadde behov for beskyttelse etter Flyktningkonvensjonen slik saken var fremstilt av UNHCR, idet han verken kunne returnere til Irak eller Kuwait uten å risikere forfølgelse, og samtykket til gjenbosetting i Norge. Etter ankomst til Norge sa han imidlertid at han ikke fryktet forfølgelse i Kuwait, og ønsket å returnere dit så snart forholdene lå til rette for det. Han fikk derfor oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, og ikke asyl.

Norske myndigheter innvilger ikke oppholdstillatelse til krigsforbrytere. Kriteriene for uttak av overføringsflyktninger åpner ikke for det. I den forbindelse kan det også nevnes at UNHCR har en utvelgelsesprosess som skal sikre at ettersøkte krigsforbrytere ikke blir gjenbosatt.

Teoretisk kan det likevel ikke utelukkes spesielle tilfeller der krigsforbrytere slipper inn og ikke kan returneres, på grunn av utlendingsloven § 15 første ledd samt Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, EMK.

I den omtalte saken, som representanten tok opp, har direktoratet i ettertid erkjent at saken har utenrikspolitiske sider som tilsier at den nok burde vært forelagt Utenriksdepartementet før beslutning om innreisetillatelse ble tatt. Jeg legger til grunn at direktoratet er seg denne problemstillingen bevisst ved behandlingen av senere saker.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker justisministeren for svaret.

Jeg tolker hans svar dit hen at han mener at det var riktig at Al-Gebr fikk opphold i Norge, og jeg ber ham svare på om det er riktig oppfattet.

Han tok selv opp dette med at Utenriksdepartementet ikke var informert. Og da vil jeg gjerne spørre hva man vil gjøre for fremtiden slik at dette ikke gjentar seg, i og med at de fleste av de som gis opphold, har konkret utenrikspolitisk tilknytning, at det er utenrikspolitiske problemstillinger som vil være involvert i de fleste sakene.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg foretar ikke noen ettervurdering av det som skjedde. Jeg beskrev hva som skjedde og de faktiske opplysninger – også Al-Gebrs personlige situasjon – og jeg konstaterte hvordan saken ble behandlet. Så gjorde jeg rede for de generelle retningslinjene som gjelder når det gjelder krigsforbrytere, og jeg understreket at UDI i ettertid har erkjent at saken hadde sider som gjorde at den skulle vært forelagt Utenriksdepartementet. Med en slik erkjennelse til grunn regner jeg med at det mellom UDI og Utenriksdepartementet etableres kontakter som gjør at den bevisstheten er skjerpet så mye at man har med seg den erfaringen man trenger for at det skal sikres.

Dag Danielsen (Frp): Mitt tilleggsspørsmål til justisministeren er om han mener at dagens praksis er tilfredsstillende – om det er slik at han mener at dagens regelverk sikrer at man ikke får terrorister, internasjonale forbrytere og krigsforbrytere osv. inn i Norge, og at praksisen som er i dag, er god nok til å hindre at dette er tilfellet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg gav i mitt første svar uttrykk for følgende, som jeg gjentar: Norske myndigheter innvilger ikke oppholdstillatelse for krigsforbrytere. Kriteriene for overføringsflyktninger åpner heller ikke for det, og det er også slik at UNHCR har en utvelgelsesprosess som skal sikre at ettersøkte krigsforbrytere ikke blir gjenbosatt. En praksis basert på de reglene, med den kjennskap jeg har til dette, burde gi sikkerhet. Ut fra den erfaring man har, og ikke minst den erfaring man generelt har, uavhengig av dette spørsmålet, nemlig at man vet at enkelte kriminelle prøver å søke til Norge, skal jeg i hvert fall forsikre representanten om at justisministeren følger alle slike spørsmål meget nøye, fordi vi ikke er tjent med at noen prøver å lure oss på en slik måte.

: