Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 10
Eirin Faldet (A): Jeg tillater meg å stille justisministeren følgende spørsmål:
«BARM-prosjektet (Bolig, Arbeid, Rehabilitering og Miljø) ble startet opp på Hamar i august 1996. Tiltaket var først og fremst et ettervernstilbud for innsatte som skal ut av Hamar kretsfengsel, og tidligere innsatte fra samme sted. I den kritiske fasen/overgangen når fangene skal ut i frihet, er faren ofte stor for å vende tilbake til nye lovbrudd. Prosjektet er evaluert positivt. Nå står prosjektet i fare for å bli nedlagt.
Hva vil statsråden gjøre for at BARM-prosjektet kan videreføres?»
Statsråd Odd Einar Dørum: BARM-senteret ble opprettet i 1996 av Kirkens Sosialtjeneste. BARM-prosjektet har som målsetting å hindre tilbakefall til rus og kriminalitet. Kalfarhuset i Bergen drives av Kirkens Sosialtjeneste med samme målsetting.
Justisdepartementet har over flere år gitt økonomisk støtte til begge disse prosjektene. BARM-senteret har fått støtte hvert år siden oppstart, og mottok i 1999 275 000 kr.
Justisdepartementet fordeler årlig midler til frivillige organisasjoner som arbeider med straffedømte. Kirkens Sosialtjeneste har søkt om støtte til BARM også for inneværende år. Søknadsfristen for de frivillige organisasjoner var 1. februar 2000. Departementet har nå startet gjennomgangen av søknadene og vil ved avsluttet saksbehandling fordele midlene til søkerne.
Søknadene påregnes ferdigbehandlet innen 15. mars 2000.
Eirin Faldet (A): Jeg takker for svaret. Som statsråden sikkert skjønner, er jeg opptatt av å få en type økonomisk garanti for at dette gode prosjektet kan fortsette. Prosjektet er unikt og et godt eksempel på samarbeid mellom offentlige og frivillige instanser. BARM-senteret på Hamar er et kontaktsenter for rusmisbrukere og kriminelt belastede, og det er også mulighet for individuell oppfølging og ettervern i et helhetsperspektiv, med formål å hjelpe brukerne bort fra rus og kriminalitet. Dette er faktisk et billig tilbud til denne gruppen.
Jeg håper statsråden kan samarbeide med sosialministeren, for også her ligger det en mulighet for å innhente økonomisk bistand. Og jeg håper statsråden kan legge inn et godt ord, slik at BARM-senteret på Hamar fortsatt får økonomisk støtte.
Statsråd Odd Einar Dørum: Det lå i mitt svar at prosjektet må oppfattes som positivt, men jeg foretar ikke søknadsbehandling fra Stortingets talerstol selv når jeg får sympatiske spørsmål.
Jeg er også klar over at prosjektets drift er avhengig av flere enn Justisdepartementet. Det er avhengig av andre departementer – jeg tror i hvert fall det er riktig som representanten sa, Sosial- og helsedepartementet, og jeg antar også kommunen og fylkeskommunen. Jeg tar med meg oppfordringen, og så langt det er mulig for meg, skal jeg i hvert fall bidra til at jeg får til et samarbeid med andre departement.
Eirin Faldet (A): Nå ble jeg betydelig mer rolig, fordi justisministeren nå så klart gav uttrykk for at dette var et positivt prosjekt. Evalueringen viser også det.
Vi vet alle at det er så som så med ettervernstilbudet for de innsatte og kriminelt belastede. Kommunene sliter med økonomien. Derfor er dette et så godt prosjekt, som faktisk gjør at også brukernes familie og det sosiale nettverk rundt de innsatte får aktiv kontakt.
Jeg er glad for at det er justisministeren som svarer på dette spørsmålet, for jeg vet at han har sitt hjerte akkurat hos de svakeste i samfunnet. Jeg håper at justisministeren nå kan hjelpe oss, slik at BARM-senteret får fortsette.
Statsråd Odd Einar Dørum: Når jeg sa det jeg gjorde i det forrige svar, var det for å gi uttrykk for en grunnholdning. Men jeg er ofte pinefullt klar over at vi har flere gode kandidater enn vi har penger. Det tilsier at jeg må presisere at vurderingen ikke er gjort. Men jeg har ingen grunn til å la være å understreke nettopp det positive i at man kan få et ettervern, og hvor frivillige deltar. Så er det min oppgave å sørge for en rettferdig fordeling av midlene, og representanten har i hvert fall satt dette stedet på dagsordenen for mitt vedkommende. Dét er da oppnådd ved at spørsmålet er stilt.