Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til kulturministeren:

«NRK2 markedsfører seg nå stort som «filmkanalen». Mesteparten av filmer NRK sender, blir nå vist på NRK2. Blant annet er en «institusjon» som mandagsfilmen på NRK1 borte. Det er enda 14 pst. av husstandene i Norge som ikke får inn NRK2, i enkelte fylker er dekningsprosenten enda lavere. For eksempel har Nordland en dekningsprosent på 66 pst. Lisensen er den samme overalt, og folk betaler for en vare de ikke får.

Synes statsråden det er riktig å gjøre slike endringer i programtilbudet når dekningsprosenten for NRK2 er så lav?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Ved flere anledninger er det besvart spørsmål i Stortingets spørretime om NRK2 og kanalens dekningsgrad. Jeg minner om at utbyggingen av NRK2 har skjedd i samsvar med Stortingets forutsetninger om at NRK2 primært skal være en satellittkanal med en viss tilleggsdekning fra bakkesendere. Da Stortinget behandlet saken, ble det lagt til grunn at en full utbygging ikke var forsvarlig av økonomiske og frekvensmessige grunner. En full utbygging av bakkesendere ville dessuten langt på vei umuliggjøre utbyggingen av et digitalt sendernett. Stortinget forutsatte en dekningsgrad på nær opp til 80 pst. av seerne. Om lag 80 pst. av befolkningen har i dag muligheter til å ta inn NRK2. Dette er altså i samsvar med Stortingets forutsetninger. I denne forbindelse vil jeg også vise til at Stortinget ved behandlingen av stortingsmeldingen om digitalt fjernsyn i høst bad departementet vurdere om det er mulig å frigjøre frekvenser slik at man ved en eventuell utbygging av et digitalt jordbundet fjernsyn kan øke denne kapasiteten ytterligere.

Beslutninger om hvilke programmer som skal sendes på NRKs kanaler til enhver tid, er redaksjonelle vurderinger som faller inn under den løpende programvirksomheten til NRK. Denne programvirksomheten er det kringkastingssjefen som etter kringkastingsloven har ansvaret for. Det er derfor verken aktuelt eller mulig for departementet å gå inn med pålegg til NRK om hvilke programmer som skal sendes på hvilke kanaler.

Departementet har i samsvar med vanlig praksis innhentet en uttalelse fra NRK om spørsmålet som representanten Bastesen stiller. NRK opplyser at hovedstrategien bak programendringene, som bl.a. innebærer at de fleste filmene nå sendes på NRK2, er å legge flere norske sterke produksjoner på god sendetid i NRK1. Som eksempel nevner NRK at «Norge i dag» er flyttet fra NRK2 til NRK1. NRK viser til at omleggingene vil føre til at det samlede tilbud på NRK1 blir styrket, og ikke svekket.

For øvrig opplyser NRK at de mest attraktive mandagsfilmene som de har to eller flere senderettigheter til, også vil bli sendt som lørdagsfilm på NRK1.

Steinar Bastesen (TF): Når jeg har tatt utgangspunkt i 66 pst. dekning, som er NRKs tall, er det også basert på kabel- og paraboldekning. På landsbasis er det bare 29 pst. dekning direkte fra de 25 stasjonene som er jordbasert, pluss en på Svalbard. Det er kun 25 sendere plassert rundt om i landet. I Nordland – det lengste fylket i landet – har vi én eneste sender, og den er plassert i Salten.

Jeg har også TV hjemme, men jeg har ikke til dags dato fått inn NRK2. Jeg har ikke parabol eller kabel, og jeg akter ikke å kjøpe det heller, men jeg betaler lisens og det synes jeg er veldig urettferdig. Utenriksmagasinet, som var en veldig nyttig sending på søndagene, er også flyttet. Mandagsfilmen er også tatt bort.

Statsråd Åslaug Marie Haga: Jeg har full forståelse for den problemstillingen som representanten Bastesen reiser, og jeg forstår også at det kan synes som en urettferdighet.

Når det gjelder kringkastingsavgiften, er det en avgift som er knyttet til at man faktisk har fjernsynsmottaker. Vi kan sammenligne det med årsavgiften på en bil. Slik at plikten til å betale kringkastingsavgift gjelder uansett hvilke kanaler man kan ta inn.

Men jeg har lyst til å si, fordi jeg forstår at dette oppfattes som et problem rundt omkring, at den teknologiske utviklingen går jo med raske skritt, ikke minst på medieområdet, inkludert TV-feltet. Digitaliseringen som kommer, åpner en rekke nye muligheter. Og i arbeidet vårt med å utvikle dette feltet videre, er jeg grunnleggende opptatt av at vi skal greie å finne fram til løsninger som dekker landet i så stor grad som mulig.

Steinar Bastesen (TF): Det var en merkverdig måte å se kringkastingsavgiften på, ikke å anse den som en inntekt for NRK. Det er jo NRK som får pengene! Det går ikke en øre av de pengene til verken TvNorge, som jeg får inn i min stue, eller TV 2, så det går ikke an å sammenligne det med årsavgiften på bil – den var for lettvint. Kunne ikke statsråden ha gjort såpass som å spørre Norkring om hva det vil koste å bygge ut et sendenett som kan gi hele landet 80 pst. dekning? Det minste statsråden kunne gjøre, var å spørre Norkring: Hva vil kostnaden være? Og så kunne en spørre om Stortinget var villig til å betale for at det norske folk skal få se TV og NRK2. For det er tross alt i dette huset vi avgjør om det skal bygges ut eller ikke. Det minste statsråden kunne gjøre, var å få rede på hva det ville koste å få 80 pst. dekning for landets befolkning.

Statsråd Åslaug Marie Haga: Som jeg sa, er vi opptatt av at vi skal greie å få så høy dekningsfrekvens som mulig. Men jeg gjorde det også klart i mitt første svar at vi har fulgt opp de forutsetningene som Stortinget la til grunn for utbyggingen av NRK2, så det er ingen uoverensstemmelse mellom det Stortinget har lagt til grunn, og den oppfølgingen som har blitt gjort fra vår side.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 på dagens kart ferdighandsama.

: