Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. januar 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille justisministeren følgende spørsmål:

«Politiet fikk i fjor bistand fra Kripos i bare 17 av 1 137 saker som gjelder seksuelle overgrep. De aller fleste saker behandles lokalt, og ender ofte med henleggelse.

Har statsråden vurdert å opprette regionale enheter som kan bistå politiet med å løse saker som gjelder seksuelle overgrep mot kvinner og barn, eventuelt tilføre politidistriktene den spisskompetanse som er nødvendig for å gjennomføre en forsvarlig etterforskning?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Seksuelle overgrep mot barn medfører særskilte utfordringer for politiet og påtalemyndigheten. Dette er bl.a. omtalt i rapporten «Seksuelle overgrep mot kvinner og barn» av Åse Texmo og Lisbeth Aarvik som tar for seg politiets og påtalemyndighetens behandling av saker om voldtekt og overgrep mot barn. I rapporten foreslås det å gjennomføre en prøveordning med en regional enhet for etterforskning og påtale av nevnte forbrytelser med sikte på å endre organiseringen av etterforskningen av voldtekt og andre seksuelle overgrepssaker.

Det arbeides fra departementets side kontinuerlig med å gjøre alle ledd i straffesakskjeden bedre rustet til å håndtere saker om seksuelle overgrep. Det er generelt en særskilt prioritert oppgave å fremme tiltak for å redusere saksbehandlingstiden i straffesaker, samtidig som oppklaringsprosenten og kvaliteten på straffesaksbehandlingen holdes høy. En raskere saksbehandling gjør det lettere å oppklare sakene, fordi bevisene vil være ferskere. Jeg har satt i gang arbeid for å kartlegge hvor flaskehalsene finnes i straffesakskjeden, samt komme fram til tiltak for å korte ned saksbehandlingstiden.

Det er innført regler om tidsfrist for gjennomføring av dommeravhør og observasjon som følge av den nye forskriften om dommeravhør som trådte i kraft 1. november 1998.

Ved Politihøgskolen gis det en grunnleggende innføring i lovene, mottak av anmeldelse, avhør, sporsikring og legeundersøkelse samt andre etaters arbeid i overgrepssaker. Politihøgskolen gjennomfører egne etterutdanningskurs i etterforskning av seksuelle overgrep. Tilbudet ble høsten 1999 utvidet slik at også etterforskning av voldtekt og annen sedelighetskriminalitet i tillegg til seksuelle overgrep mot barn er tatt inn.

Kriminalpolitisentralen bistår for øvrig med opplæring og kompetanseheving på feltet, i samarbeid med Politihøgskolen. Jeg vil også ta opp problemstillinger rundt seksualisert vold på det årlige politiledermøtet til våren for å øke bevisstheten i hele politisystemet om dette spørsmålet. For det kan neppe være tvil om at vi har et behov for å bli bedre, men spørsmålet er på hvilken praktisk måte vi skal bli det.

Jeg vil også vise til at Riksadvokaten har nedsatt en intern arbeidsgruppe for å undersøke politiets og påtalemyndighetens behandling av voldtektssaker. Gruppen skal bl.a. undersøke om det er sammenheng mellom det høye antallet henlagte saker og kvaliteten på etterforskningen og det påtalemessige arbeidet. Denne rapporten planlegges lagt fram våren 2000. Før den er ferdig, finner jeg det ikke riktig å konkludere med hvilke skritt som videre skal tas for å bedre behandlingen av seksuelle overgrep i straffesakskjeden. Men jeg er enig i det jeg oppfatter som hensikten med representantens spørsmål, at det er nødvendig å gjennomføre skritt som er annerledes og bedre enn tilfellet er i dag.

Jeg finner problemstillingene rundt seksuelle overgrep svært alvorlige og synes det er viktig å finne praktiske løsninger. Jeg har ikke kommet fram til at jeg nå har det beste grunnlaget for å gjøre det, men representanten kan regne med at jeg følger det tett og vil komme tilbake til saken, og også på en egnet måte orientere Stortinget om dette spørsmålet.

Tor Nymo (Sp): Jeg vil takke justisministeren for den positive tilnærmingen han har til den alvorlige problemstillingen som seksuelle overgrep representerer.

Jeg føler meg også sikker på, og vil gjerne ha statsrådens bekreftelse på det, at hvis den arbeidsgruppen han refererte til, finner ut at det er sammenheng mellom det høye antallet henlagte saker og kvaliteten på etterforskningen og det påtalemessige arbeidet, så vil han også være åpen for å se på de forslagene som ligger inne i mitt første spørsmål.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg oppfatter arbeidet som er utført av Texmo og Aarvik, på den måten at de sier at de står for en kvalifisert synsing. Men den synsingen er viktig på den måten at den bygger på at man tar emnet alvorlig.

Jeg kan opplyse at da Riksadvokaten vurderte dette spørsmålet, konkluderte han i sin tid med at denne rapporten ikke kunne brukes til å si nok om kvalitet og forbedringspotensial. Men det betyr ikke at man gjennom Riksadvokatens arbeid ikke kan komme fram til en konklusjon om hva som er best å gjøre. Så jeg er åpen for hva det skal være, fordi jeg er innstilt på at vi må gjøre mer og bedre arbeid enn til nå.

Jeg kan for øvrig si at det har skjedd det gledelige forhold at tjenestemenn og -kvinner som har gjennomført Politihøgskolens etterutdanningskurs i seksuelle overgrepssaker, har funnet det hensiktsmessig å danne Politiets forum mot seksuelle overgrep. Da danner man nettverk for å sørge for at kompetansen holdes ved like. Jeg kan også fra denne talerstol gjenta at Regjeringen i forbindelse med den bebudede sak om seksuallovbrudd kommer til å foreslå kriminalisering av grov uaktsomhet ved voldtekt.

: