Stortinget - Møte onsdag den 12. januar 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 16
Per Sandberg (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Hvorfor er det allerede på årets samferdselsbudsjett satt av 30 mill. kroner til det omstridte E6-prosjektet gjennom Steinkjer for innløsing av boliger, når det er lagt ned innsigelser fra Jernbaneverket og klagen fra 21 beboere ikke er avklart, og hvorfor slikt hastverk når vi vet at prosjektet skal være med i Nasjonal transportplan 2002-2011, som ikke er ferdigbehandlet og ligger ute på høring?»
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I St.meld. nr. 37 for 1996-97, Norsk veg- vegtrafikkplan 1998-2007, forutsettes oppstart av prosjektet Ev 6 Jevika-Selli, som utgjør E6 gjennom Steinkjer, i perioden 1998-2001, med fullføring i perioden 2002-2007. Ny E6 gjennom Steinkjer inngår i en planprosess som har pågått i flere år.
For å få til en god grunnervervsprosess er det i St.prp. nr. 1 for 1999-2000 satt av midler i 2000 til grunnerverv og videre prosjektering med sikte på anleggsstart i 2002. Stortinget har gitt sin tilslutning til dette.
Det ble for prosjektet ny E6 Jevika-Selli vedtatt kommunedelplan i 1996. Strekningen er delt opp i fire reguleringsplaner, og tre av disse har Steinkjer kommunestyre egengodkjent. For den fjerde reguleringsplanen, Løsberga-Sneppen bru, har Jernbaneverket lagt ned innsigelse mot kommunens reguleringsplanvedtak hva angår løsningen for deres aktivitet. Om innsigelsen blir tatt til følge, vil dette bare medføre mindre endringer for ny E6.
Med bakgrunn i dette ble det i 1998 inngått kjøpekontrakt med 20 berørte huseiere og to berørte hytteeiere på søndre parsell. I kjøpekontraktene ble det forutsatt utbetaling til disse 22 grunneierne i januar 2000, med forbehold om godkjent reguleringsplan og bevilgninger til prosjektet. Det har derfor vært et sterkt ønske om å oppfylle inngåtte avtaler med berørte grunneiere, slik at de kan reetablere seg uten unødvendig opphold og usikkerhet.
Kommunestyrets reguleringsplanvedtak for den søndre parsellen ble påklaget til fylkesmannen av 21 beboere, som til sammen representerer sju eller åtte av de berørte eiendommene. Klagen ble avvist, og saken er sendt til Sivilombudsmannen av beboerne med spørsmål om fylkesmannens habilitet. Det er ventet en avklaring på denne saken i løpet av januar 2000. Kommunestyrets vedtak for de to andre reguleringsplanene er påklaget til fylkesmannen. Vegdirektoratet opplyser at disse klagene er lagt til side i påvente av at habilitetsspørsmålet er avklart.
Jeg har fått opplyst at Statens vegvesen vil foreta utbetalingene til grunneierne uavhengig av at spørsmålet om inhabilitet fortsatt er til behandling hos Sivilombudsmannen. Statens vegvesen begrunner dette med at spørsmålet om vedtatt reguleringsplan ble avsluttet i forbindelse med fylkesmannens behandling av klagen, og at det bare er spørsmålet om inhabilitet som skal behandles av Sivilombudsmannen. Jeg tar konklusjonen til etterretning ut fra sakens forhistorie.
Per Sandberg (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Utgangspunktet for mitt spørsmål er at jeg på flere områder finner det hastverket som det er lagt opp til i dette prosjektet, noe merkelig. Det ene er at disse 30 mill. kr ikke skal brukes til vegbygging, men utelukkende til unødvendig riving av en lang rekke boliger, og man skal ifølge framdriftsplanen ikke komme i gang med anleggsdrift før i 2008.
Jeg gjentar: Hva er det som tilsier dette hastverket med å få revet disse boligene allerede før klagene fra de 21 beboerne er avklart? Hvorfor slikt hastverk med innløsing av folks boliger i dette området når det finnes traséalternativer som utelukker riving av boliger, og når det er tid nok til å foreta fornuftige transportplanvurderinger? Og hva er det som tilsier at en i Steinkjer, kanskje som det eneste stedet i hele verden, finner det riktig og viktig å legge en europaveg gjennom sentrumsområdene og boligstrøk?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Som jeg understreket i mitt første svar, har saken en lang forhistorie. Jeg må forholde meg til de planer og godkjenninger som allerede foreligger, og ut fra det at denne saken skulle inn i budsjettet for perioden 1998-2001, være villig til å foreslå prioriteringer når fagmyndighetene er i stand til å utføre de oppgaver de er pålagt.
Jeg understreket i mitt første svar at vi forholder oss til en inngått avtale med huseierne i området der utløsning i januar 2000 var forutsatt med forbehold om godkjenning og nødvendige bevilgninger. Vegmyndighetene vurderer det slik at det er den nødvendige oppstart av anlegget som nå gjøres, og har prioritert en gjennomføringstakt i tråd med det jeg redegjorde for i mitt første svar.
Per Sandberg (Frp): Jeg skjønner at statsråden er veldig opptatt av lokaldemokratiet, og det skal han selvfølgelig få ære for. Men jeg vil også vise til at det har vært en underskriftskampanje i Steinkjer der over 80 pst. av de stemmeberettigede i kommunen har gått imot det trasévalget som her er gjort, så her blir det da på en måte en kollisjon med lokaldemokratiet.
Jeg hadde tidligere et spørsmål til forrige samferdselsminister, og det ble svart fra samferdselsministeren den gangen:
«Jeg tar det også for gitt at det er vel kjent at hovedtyngden av de pengene som er planlagt for E6-traseen, skal brukes i neste veiplanperiode, altså etter 2002.»
I Trønder-Avisa i går var det en artikkel som viser at det allerede i 2002 og 2003 skal bygges en betongtunnel gjennom Eggemarka og bruer og undergang ved Eggevammen mot Selli. Er det på en måte en forskuttering av prosjektet, og er det nå bevilget ekstra midler for at prosjektet skal fremskyndes?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Budsjettene for 2002 og 2003 er langt fra lagt. Det betyr med andre ord at de sitatene og de henvisningene som nå har kommet, sannsynligvis refererer seg til Nasjonal transportplan og etatenes foreløpige forslag, som vil bli politisk framlagt for Stortinget i slutten av mars måned. Jeg går ut fra at det er ut fra dette man siterer denne fremdriftsplanen. Jeg kan altså bekrefte, som jeg gjorde i mitt første svar, at selve hovedtyngden av utbyggingen først vil komme etter 2002.
Jeg er også sterk tilhenger av lokaldemokratiet, jeg har registrert prosessen som har pågått i Steinkjer-området, og kan selvfølgelig som politiker ha meninger om både sak og innhold. Det hører ikke til min rolle som samferdselsminister å ha det. Akkurat her forholder jeg meg til en godkjent planprosess og til de vedtak som er fattet i de ledd som skal fatte vedtak, og ut fra det har jeg måttet handle.