Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 15. juni 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 2

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om nytt operahus (II)

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Ola T. Lånke på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet

  • forslag nr. 2, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 3, fra Ågot Valle på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Det voteres først over forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, så over forslaget fra Fremskrittspartiet, deretter over forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet, og til sist over innstillingen.

Carl I. Hagen – til stemmeforklaring.

Carl I. Hagen (Frp): Det er ikke til stemmeforklaring, men til et alternativt forslag til organisering av voteringen.

Jeg har ingen problemer med at man først voterer over forslaget fra SV, deretter over forslaget fra Fremskrittspartiet, men etter å ha lyttet til debatten og fulgt med i de hendelser som har foregått, synes jeg og Fremskrittspartiet det er langt mer fornuftig at vi deretter voterer over innstillingens I, og så over forslag nr. 1.

Jeg tillater meg derfor å fremsette forslag om at man voterer først over SVs forslag. Hvis det faller, voteres det over Fremskrittspartiets forslag, og hvis det – mot formodning – faller, over innstillingens I, og hvis det faller, til slutt over forslag nr. 1.

Ola T. Lånke (KrF): Jeg vil rå sentrumspartienes representanter til å stemme mot den foreslåtte endring på rekkefølgen i voteringen. Jeg registrerte ikke noen begrunnelse fra Carl I. Hagen for det forslaget han framsatte, og Fremskrittspartiet har ikke gitt noen forsikring om at de vil stemme subsidiært for Vestbanen. Arbeiderpartiet har derimot gjort det klinkende klart at de ikke ønsker å stemme subsidiært for Vestbanen. Dermed vil dette kunne resultere i at vi ikke får noe operavedtak i dag, og med den begrunnelse vil jeg rå våre representanter til å stemme mot Hagens forslag og for presidentens forslag til voteringsrekkefølge.

Presidenten: Det foreligger da to forslag til voteringsrekkefølge: Det er presidentens forslag, som går ut på at vi starter med å votere over forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, deretter over forslaget fra Fremskrittspartiet, så over forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet, og til sist over innstillingen. Og det er forslaget fra Carl I. Hagen om at vi starter med å votere over forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, deretter over forslaget fra Fremskrittspartiet, så over innstillingens I, deretter over forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet, og til slutt over innstillingens II.

Det voteres alternativt mellom disse forslagene.

Votering:Ved alternativ votering mellom presidentens forslag og Carl I. Hagens forslag bifaltes presidentens forslag med 137 mot 24 stemmer (Voteringsutskrift kl. 22.13.50)

Presidenten: Det voteres da over forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utvikle en helhetlig plan for utvikling av opera- og ballettkunst, og for produksjon og formidling av opera og ballett i Norge. Planen legges fram for Stortinget på en egnet måte så snart som mulig og senest innen 2002.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 9 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen skrinlegge alle planer for statlig finansiert operahus.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 139 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.14.34)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Et nytt operahus bygges med lokalisering på Vestbanetomten. Det legges opp til en kombinert utbyggingsmodell for å skape størst mulig økonomisk synergi ved å slippe til private investeringer på den delen av arealet som ikke benyttes til opera. Muligheten for ytterligere styrking av byggets symbolske verdi ved å kombinere bygging av opera med fredsprissenter vurderes i denne sammenheng.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet ble med 97 mot 65 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.14.59)Komiteen hadde innstillet:

I.

Det bygges et nytt operahus med lokalisering i Bjørvika. Operahusprosjektet gjennomføres uavhengig av den videre vei- og byutvikling og med basis i en særskilt reguleringsplan.

II.

Det utvikles en modell for opera- og ballettformidling i Norge innen ferdigstillelsen av det nye operahuset.

Trond Helleland (H) (fra salen): Ærede president! Jeg ber om at det blir stemt separat over I og II.

Presidenten: Det vil presidenten imøtekomme.

Votering:
  • 1. Komiteens innstilling til I bifaltes med 116 mot 46 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 22.15.37)
  • 2. Komiteens innstilling til II bifaltes med 135 mot 23 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 22.15.59)