Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 7. juni 1999 kl 18

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 3

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om kraftutbygging i Øvre Otta

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er :

  • forslag nr. 1, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og representanten Jan Tore Sanner

  • forslag nr. 2, fra Øyvind Korsberg på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 3, fra Jan Johnsen fra Høyre.

Presidenten vil legge opp voteringen slik: Det voteres først over forslaget fra Fremskrittspartiet, så over forslaget fra representanten Jan Johnsen, deretter over forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og representanten Jan Tore Sanner og til slutt over innstillingen. – Der er ikke kommet noen protester mot det.

Da starter vi med forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen imøtekomme anken fra konsesjonssøkerne, Kraftlaget Opplandkraft, Tafjord Kraft AS og Glommens og Laagens Brukseierforening (GBL) om konsesjon til bygging og drift av kraftverkene Glitra og Øvreberget, og til å overføre flere vassdrag i Øvre Otta til de eksisterende reguleringsmagasinene i Breidalsvatnet og Rauddalsvatnet.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet er med 84 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.01.38)

Presidenten: Carl I. Hagen får ordet til videre stemmeforklaring.

Carl I. Hagen (Frp): Når vårt primære forslag er nedvotert, vil jeg – basert på anmodninger fra lokalsamfunnet – anbefale Fremskrittspartiets gruppe først å stemme for forslaget fra representanten Jan Johnsen fra Høyre om det gjenværende største utbyggingsalternativ, og så hvis det blir nedstemt, til slutt stemme for komiteens innstilling for å bidra til at det i hvert fall blir noe utbygging planlagt videre.

Presidenten: Da er vi klare til å votere over forslag nr. 3, fra Jan Johnsen fra Høyre. Forslaget lyder:

  • «1. Kravet fra Kraftlaget Opplandskraft, Tafjord Kraftproduksjon AS og Glommens og Laagens Brukseierforening om overprøving av Olje- og energidepartementets avslag på søknaden om kraftutbygging i Øvre Otta tas delvis til følge.

  • 2. Den del av søknaden om kraftutbygging i Øvre Otta som omfatter overføringene av Tora, Føysa, Vulu, Blankåe og Måsågrove avslås.

  • 3. Stortinget forutsetter at Kongen i statsråd gir tillatelse til utbygging i Øvre Otta etter vassdragsreguleringsloven i samsvar med begrensningen i punkt 2 og fastsetter vilkårene for en slik tillatelse.»

Votering:Forslaget fra Jan Johnsen ble med 81 mot 33 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.02.45)Komiteen hadde innstillet:

I.

  • 1. Kravet fra Kraftlaget Opplandskraft, Tafjord Kraftproduksjon AS og Glommens og Laagens Brukseierforening om overprøving av Olje- og energidepartementets avslag på søknaden om kraftutbygging i Øvre Otta tas delvis til følge.

  • 2. Den del av søknaden om kraftutbygging i Øvre Otta som omfatter overføringene samt overføringstunnelen fra Breidalsmagasinet til Glitra avslås.

  • 3. Stortinget forutsetter at Kongen i statsråd gir tillatelse til utbygging i Øvre Otta etter vassdragsloven i samsvar med begrensningen i punkt 2 og fastsetter vilkårene for en slik tillatelse.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 77 mot 33 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.03.31)Videre var innstillet:

II.

St.meld. nr. 50 (1997-98) – Om kraftutbygging i Øvre Otta – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.