Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«For å kunne avhende statens eiendommer og bygningsmasse på Fornebu uten å utløse notifikasjonsplikt til EFTAs overvåkningsorgan, bør det avholdes en uavhengig takst før staten utpeker den private samarbeidspartner for IT- og kompetansesentret.

Har Nærings- og handelsdepartementet innhentet slik takst, eller er slik takst under arbeid? Hvis ikke, hvilken begrunnelse har departementet for å utsette dette?»

Statsråd Lars Sponheim: Norge er i utgangspunktet forpliktet til å forhåndsmelde – det vi på finere språk kaller notifisere – alle planer om nye støttetiltak til næringsvirksomhet til EFTAs overvåkingsorgan, ESA.

Departementet har hele tiden lagt til grunn at verdifastsettelsen av eiendommene på Fornebu skal skje på en faglig kvalifisert måte, og at det skal være åpenhet omkring takstarbeidet. Det er derfor lagt opp til at verdifastsettelsens kvalitet er hevet over enhver tvil, og at den i seg selv ikke tilsier notifisering til ESA. Jeg vil likevel understreke at notifiseringsplikten er videre enn statsstøttebegrepet, og ved tvil er det behov for å utøve skjønn om tiltaket skal notifiseres.

Takst av statens eiendommer på Fornebu er under forberedelse av Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Det er nedsatt en takstnemnd, som i første omgang har fått i oppdrag å taksere det området staten skal kjøpe av Oslo kommune, beliggende mellom Koksa og terminalbygget. Den samme takstnemnden vil deretter taksere de resterende områdene staten eier på Fornebu.

En viktig forutsetning for takstarbeidet er at det foreligger en vedtatt kommunedelplan 2 for Fornebu, slik at områdets utnyttelsesgrad og formål er klargjort. Bærum kommunestyre skal behandle kommunedelplan 2 den 16. juni 1999 etter en høringsrunde med frist den 20. mai. Det har heller ikke vært mulig å gjennomføre en uavhengig takst før en visste hvem som var aktuelle tilbydere til det aktuelle området på Fornebu – dette av hensyn til takstnemndens medlemmers uavhengighet, dvs. at det ikke eksisterer noen inhabilitet til selskaper som har interesse av området. Det ble ikke klart hvem som var aktuelle tilbydere før den 18. mai, og oppdragsbrevet til takstnemndens medlemmer ble sendt umiddelbart etter denne dato.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Stortingsflertallet har sagt at verdien av statens grunn og bygninger avgjøres ved takst i henhold til EØS-reglementet. Etter Stortingets vedtak den 25. februar ville det vært mulig, slik jeg ser det, å bestille en takst basert på de forutsetninger som ligger i forslag til kommunedelplan 2. Endringer som måtte bli vedtatt etter Bærum kommunes behandling av planen den 16. juni, vil da måtte føre til justeringer. Men jeg understreker: Det er justeringer som, slik jeg har forstått det etter å ha snakket med EØS-jurister, kan foretas uten at man notifiserer. Når det gjelder det statsråden påstår om inhabilitet, gikk det vel an å velge takstmenn – eventuelt tre uavhengige takstmenn – som det var stor sannsynlighet for ikke ville være involvert i forhold til de tilbyderne som har kommet med tilbud på Fornebu.

Statsråd Lars Sponheim: Til det siste først: Inntil fristen gikk ut den 18. mai, har det i hvert fall vært ukjent for Regjeringen hvem som ville være tilbydere. Det vi i dag vet, er at her er det en bred representasjon fra norsk næringsliv som er interessert.

Hovedargumentasjonen som jeg brukte i mitt svar, og som er den avgjørende, er at før man kan gjennomføre en takst, må man vite reguleringsformålet. Det er ganske avgjørende for verdien av et areal om det blir regulert til park, vei eller næringsbygg i en eller flere etasjer, og det må være på plass før man kan gjennomføre en takst. Slik Regjeringen legger opp til nå, vil den første delen av en takst, som jeg redegjorde for, kunne gjøres innen slutten av juni, basert på at Bærum kommunestyre gjennomfører sine vedtak den 16. juni, som det ble sagt i mitt svar. Resten vil kunne gjennomføres i løpet av sommeren – innen slutten av august – hvis alt går etter de planene vi nå har lagt til grunn.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det har hele tiden vært kjent at det var daværende administrasjonsminister Løwer og Regjeringen som tilla Bærum kommune reguleringsansvar. Det har gått igjennom i formannskapet, og høyst sannsynlig vil det passere kommunestyret med klart flertall den 16. juni, så jeg vil påstå at det måtte kunne gå an å justere dette, og få avholdt en takst på bakgrunn av Bærums vurderinger når det gjelder å utnytte dette området.

Men jeg vil også spørre statsråden om han i disse vurderingene har konsultert andre departementer, f.eks. Arbeids- og administrasjonsdepartementet, om avholdelse av takst. Mener han ikke at det er veldig viktig at dette takstarbeidet har stor fremdrift, for resultatet vil jo være uavhengig av valg av aktør?

Statsråd Lars Sponheim: La meg først understreke at det ikke er Regjeringen eller tidligere administrasjonsminister Eldbjørg Løwer som har tillagt Bærum kommune reguleringsmyndighet for dette arealet, men det er faktisk regulert i lov. Det er kommunene som er reguleringsmyndighet, og det respekterer og forholder selvsagt Regjeringen seg til.

Selvsagt er det slik at Regjeringen og departementene er i full overensstemmelse med hverandre når jeg redegjør for denne måten å gjennomføre en takst på, som altså forutsetter at vi har en kjent reguleringsplan.

Selv om det nå er kjent at det er kommet innsigelser til reguleringsplanen, vil takstarbeidet kunne starte opp på bakgrunn av et vedtak i Bærum kommunestyre. Formelt sett vil det være Statsbygg, underlagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som gjennomfører dette arbeidet. Men selvsagt står Regjeringen samlet bak det regjeringsapparatet gjør.

: