Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 22
Arvid Falch (TF): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Lofotens fastlandsforbindelse (Lofast) er vedtatt i Stortinget, men det er ennå ikke bevilget penger til å fortsette arbeidet. Begrunnelsen skal visstnok være at det arbeidet som allerede er gjort, ikke kan betraktes som påbegynt fastlandsforbindelse.
Hva vil statsråden gjøre for å få satt i gang arbeidet med å følge opp Stortingets vedtak?»
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I sitt vedtak den 17. desember 1998 bad Stortinget Regjeringen om å legge nordre trasé, alternativ C, til grunn for den videre planlegging av Lofotens fastlandsforbindelse.
Med dette valget ble det klart at den allerede bygde vegstrekningen mellom Fiskebøl og Raftsundet vil inngå som en del av Lofotens fastlandsforbindelse. Hadde Stortinget valgt tunnel under Hadselfjorden som planløsning, ville strekningen mellom Fiskebøl og Raftsundet ikke blitt en del av denne forbindelsen.
I tråd med Stortingets vedtak fattet Miljøverndepartementet den 11. februar 1999 vedtak angående fylkesdelplan for Lofotens fastlandsforbindelse. I godkjenningsbrevet til Nordland fylkeskommune heter det bl.a.:
«Alternativ C vil ligge til grunn for videre planlegging fram mot reguleringsplannivå. På dette plannivået skal usikkerheten for kostnadsanslagene være redusert til +/- 10 %.»
Nå arbeides det for fullt med reguleringsplaner for den gjenstående strekningen mellom Raftsundet og Gullesfjordbotn. Reguleringsplan for den første delstrekningen fra Raftsundet og østover vil tidligst være klar for godkjenning på slutten av inneværende år.
Når det gjelder tidspunkt for bygging av Lofast, vil Samferdselsdepartementet komme tilbake til dette i forbindelse med Nasjonal transportplan, våren 2000.
Arvid Falch (TF): Jeg takker statsråden for svaret.
Dette er et prosjekt som det har vært mye strid om, som Stortinget har gjort vedtak om, og som statsråden kjenner godt til.
På grunn av prosjektets art er det gjort en rekke utredninger, spesielt i forbindelse med tunnelundersøkelser. Men det har hele tiden vært en forutsetning at dette ikke skulle forsinke prosjektet. Folk i området forventer faktisk at det snarest bevilges penger. Maskinparken står jo der, slik at det skulle ligge godt til rette for en rasjonell framdrift.
Mange er i villrede om veien videre fra departementets side. Jeg vil til slutt spørre: Hva kan statsråden i så fall eventuelt bidra med?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Departementet kan bidra med å sikre at framdriften i prosjektet holder maksimal fart.
Det som nå skjer, er det jeg refererte i mitt første svar: Det arbeides nå for fullt med reguleringsplaner for den gjenstående strekningen mellom Raftsundet og Gullesfjordbotn. Disse reguleringsplanene må vi ha for å være i stand til å videreføre prosjektet.
Når det gjelder tidsaspektet, vil reguleringsplanen for den første delstrekningen fra Raftsundet og østover være klar for godkjenning tidligst på slutten av inneværende år. Det er de opplysninger statsråden sitter inne med. Det er maksimal fart på selve utredningsprosessen, og det er fra statsråden og departementet ikke noe ønske om, eller på noen måte noe forsøk på, ikke å følge Stortingets vedtak og få prosessen gjennomført etter den tidsplan som er bestemt.