Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 10
Jørn L. Stang (Frp): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:
«Norske sjøfolk kan i fremtiden bli dømt til døden dersom de blir tatt for oljesøl i Den persiske golf. De forente arabiske emirater vurderer innføring av dødsstraff for dette. Norske skip har 750 anløp til landet hvert år. I tillegg går minst like mange skip gjennom statens farvann.
Kan utenriksministeren og norske myndigheter øve påtrykk overfor landets myndigheter til ikke å innføre en slik lovendring?»
Utenriksminister Knut Vollebæk: Det har fremkommet i presseoppslag at det i De forente arabiske emiratene er under utarbeidelse en ny lov om forurensning til sjøs. Det er videre blitt hevdet at denne skulle hjemle dødsstraff for forsettlig miljøforurensende utslipp fra skip.
Så snart vi ble gjort oppmerksom på dette, tok vår ambassade i Abu Dhabi kontakt med myndighetene i Emiratene. De opplyste at den nye miljølovgivningen som er under utarbeidelse, ikke inneholder adgang til å ilegge dødsstraff for oljeforurensning til havs. Derimot inneholder forslaget mulighet for å ilegge dødsstraff for alvorlig radioaktiv forurensning.
Den klare hovedregel etter folkeretten er at kun bøtestraff kan benyttes ved forurensning til havs. Dette tilsier i seg selv at dødsstraff for slike forhold etter norsk syn ikke vil være en akseptabel reaksjonsform. Fra norsk side er vi opptatt av å styrke folkeretten. I lys av dette, våre betydelige skipsfartsinteresser og ikke minst vårt prinsipielle syn på dødsstraff vil vi følge denne saken nøye fremover.
Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil takke statsråden for svaret.
Rederienes organisasjoner fryktet et sånt forslag, som i ettertid viser seg å inneholde visse nyanser. Man ville jo fryktet for norske sjøfolks ve og vel hvis en slik lov ville blitt vedtatt. Det ville vært en svært urimelig straffebestemmelse som faktisk ville gjøre det risikabelt å føre skip i dette området.
Forståelig nok har disse gale opplysningene skapt uro i norske rederier og blant norske sjøfolk som ferdes i området. Emiratene har som kjent ikke et åpent system slik som vi har i Norge, og man vet derfor ikke hvordan rettssystemet for øvrig fungerer. Og bekymringene for hva som kan komme til å skje i fremtiden dersom dødsstraff blir innført, er berettiget.
Det har kommet internasjonale reaksjoner på det nye forslaget, som da tydeligvis baserer seg på misforståelser. Og hvordan norske myndigheter reagerer på disse reaksjonene fra internasjonale miljøer er usikkert med henblikk på det statsråden allerede har vært inne på.
Utenriksminister Knut Vollebæk: Jeg er ikke sikker på om jeg forstod representanten Stangs siste kommentar, at norske reaksjoner var usikre.
Det vi har gjort, er som jeg nevnte – bare for å gjenta det – at vi tok opp denne saken med det samme vi ble kjent med den. Vi har fått forsikringer om at det ikke dreier seg om en reaksjonsform for oljesøl, men for radioaktiv forurensning. Men det er jo fortsatt uakseptabelt både etter internasjonale konvensjoner og folkeretten. FNs havrettskonvensjon har ikke Emiratene tiltrådt, men vi mener allikevel at det her finnes en internasjonal sedvanerett som begrenser dette.
I tillegg til det har som kjent Norge et klart prinsipielt syn på dødsstraff, slik at vi vil, som jeg sa i mitt første svar, følge denne saken nøye og selvsagt ta opp på nytt dette spørsmålet, fordi det er uakseptabelt å tenke seg at man skal ha dødsstraff for noen slags forurensning.
Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Intensjonen jeg var ute etter, er blitt imøtekommet. Jeg vil likevel si at Norsk Sjøoffisersforbund uttaler at de tviler sterkt på om noen norske sjøfolk vil ta sjansen på å føre skip i disse farvann hvis man i det hele tatt innfører dødsstraff for forurensning.
Det er også viktig å legge vekt på at ethvert land selvsagt er suverent til å innføre egne lover, men landet kan heller ikke selv leve med slike lover hvis de skulle bli innført. Det ville jo innebære at landet isolerer seg fullstendig fra et internasjonalt handelssamkvem hvis dette skulle bli tilfellet.
Presidenten: Då kan utanriksministeren halde fram med sine samtalar med hr. Langeland i restauranten!