Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Anne Brit Stråtveit (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«I vestre del av Agder registreres nå flere endringer innen ulike servicefunksjoner som Posten Norge BA, Statens vegvesen/Biltilsynet og ligningskontor. Mindre lokalsamfunn blir tappet for vitale servicefunksjoner og viktige rekrutteringsfremmende arbeidsplasser i distriktene.

Hvordan kan statsråden bidra til at staten ser mer på tvers av sektorene slik at ikke snevre, kortsiktige effektiviseringsgevinster blir dominerende kriterier for iverksetting av nye organisasjonsstrukturer?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Det pågår for tiden endringsprosesser innenfor flere statlige etater som kan få betydning for den regionale fordelingen av statlige arbeidsplasser samt folks tilgjengelighet til disse statlige tjenestene.

Vi må offensivt møte utfordringene som følger av økte effektiviseringskrav og markedstenkning med en ny styringsvilje – ikke nødvendigvis for å stoppe fornuftig effektivisering, men for å unngå utilsiktede negative konsekvenser for distriktene. Effektiviseringer som reduserer kostnader, kan være bra for den enkelte sektor, mens konsekvensene for lokalsamfunn kan være tap av arbeidsplasser og, som sagt, dårligere tilgang til offentlige tjenester.

Et av de viktigste distriktspolitiske grepene som denne regjering har tatt, dreier seg nettopp om å få til bedre samordning på tvers av sektorgrensene, slik at vi unngår disse utilsiktede konsekvensene. Dette ble da også understreket både i Voksenåserklæringen og i min distriktspolitiske redegjørelse i Stortinget den 20. april i år. Av de konkrete tiltak Regjeringen har iverksatt, skal jeg nevne følgende:

For det første har fagdepartementene pålegg om at de distriktspolitiske konsekvensene av politikkendringer skal være vurdert før endringer besluttes. Dette har blitt gjort ved flere anledninger, bl.a. innenfor energisektoren og helsesektoren.

For det andre er Regjeringen i ferd med å utvikle en samlet lokaliseringspolitikk for statlig virksomhet. Her vil Regjeringen arbeide langs to hovedlinjer. Den ene er at statlige oppgaver som dekker et nasjonalt marked, i økende grad blir lokalisert utenfor Oslo. Den andre hovedlinjen er hvordan Regjeringen skal håndtere både de pågående og fremtidige omorganiserings- og effektiviseringstiltakene i landsomfattende statlige etater.

Hver for seg kan slike strukturendringer være godt begrunnet, men Regjeringen ønsker å se slike omlegginger i sammenheng for å unngå at de samme lokalsamfunnene blir rammet når flere statlige etater rasjonaliserer samtidig. Særlig er små kommuner i utkantene svært sårbare for slike endringer, og Regjeringen arbeider derfor med konkrete tiltak som kan bidra til å dempe de negative konsekvensene for disse kommunene. Både utlegging av nye arbeidsoppgaver, felles servicekontor og omstillingsbistand i form av kompensasjon til kommunene for tapte arbeidsplasser kan bli aktuelt.

Anne Brit Stråtveit (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vet at både statsråden og Regjeringen jobber aktivt med konkrete tiltak overfor distriktene. Likevel sier statsråden i sin redegjørelse der han til slutt snakker om hovedelementene i vår nye lokaliseringspolitikk, at det er de enkelte statlige virksomhetene som skal gjøre de tingene han nevnte nå: sørge for likeverdige tjenestetilbud, legge nye arbeidsoppgaver til steder som utsettes for nedtrapping osv. Det er bra. Men: Får departementet melding etter hvert – altså før rasjonaliseringsforslagene behandles – slik at de kan gripe inn i tide, før viktige servicefunksjoner og kontorer legges ned steg for steg? Altså rent praktisk: Hvilken oversikt har statsråden over det?

Statsråd Odd Roger Enoksen: Kommunal- og regionaldepartementet har et samordningsansvar i forhold til endringer bl.a. i statlige virksomheter som kan få distriktspolitiske konsekvenser, og blir derfor involvert i prosesser som dette på en slik måte at man skal kunne se helheten i politikken. Det er også det som ligger til grunn for den beslutning som Regjeringen har tatt om å få til en slik samlet lokaliseringspolitikk, hvor man ser sammenhengen mellom ulike statlige etater som har restrukturering på gang.

Departementet får derfor rapport om slike endringer, og arbeider for å få en samlet lokaliseringspolitikk, i samarbeid med øvrige departementer. Vår hensikt med dette arbeidet er at små lokalsamfunn ikke skal bli berørt for sterkt. Jeg synes faktisk det er viktig at hver enkelt av disse statlige etatene blir ansvarliggjort i forhold til sin egen virksomhet, at de også har et ansvar for å se på om det er mulig å legge andre arbeidsoppgaver til områder som blir berørt, og også bidrar med omstillingsbistand der det ligger til rette for det.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 5.

Spørsmålene 5 og 6, fra representanten Dag Danielsen til justisministeren, vil bli besvart av kirke-, utdannings- og forskningsministeren på vegne av justisministeren.

: