Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 7
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Kristin Halvorsen til forsvarsministeren, vil bli tatt opp av representanten Heikki Holmås.
Heikki Holmås (SV): Jeg har et spørsmål til forsvarsministeren:
«Tillitsmannsordningen i Forsvaret ble revidert sist gang i Stortinget for 25 år siden. Samfunnets krav til deltakelse og brukermedvirkning har endret seg. Ordningen har ikke fulgt med i utviklingen og ikke gitt soldatene god nok mulighet for innflytelse over soldattilværelsen. Det er en grunn til at soldaters krav sjelden kommer i offentlighetens søkelys.
Vil Regjeringen gjennomgå tillitsmannsordningen i Forsvaret med sikte på å gi soldater i tjeneste bedre mulighet for å bli hørt og få gjennomslag for sine krav?»
Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg må innrømme at det kommer som en stor overraskelse på meg at tillitsmannsordningen ikke skal ha fulgt med i utviklingen og ikke gir soldatene gode nok muligheter for innflytelse over soldattilværelsen.
For ca. to år siden la et regjeringsgodkjent utvalg fram en innstilling som inneholdt en rekke forslag av vital betydning for de vernepliktige i deres hverdag. Landsutvalget for tillitsvalgte i Forsvaret uttalte etter en grundig behandling i tillitsmannsordningen bl.a. dette om innstillingen:
«Landsutvalget for tillitsvalgte i Forsvaret registrerer med glede at Haaker-utvalget har avgitt en innstilling som på en grundig og helhetlig måte foreslår en rekke tiltak for å bedre de vernepliktiges status.
Innstillingen gir et godt grunnlag for å gi arbeidet for statushevingen av verneplikten et historisk løft. Landsutvalget konstaterer at utvalgets anbefalinger er blitt godt mottatt i det politiske miljø.
Landsutvalget for tillitsvalgte i Forsvaret gir sin tilslutning til hovedlinjene i utvalgets anbefalinger, og forutsetter at utvalgets kort- og langsiktige tiltak blir fulgt opp.»
Første etappe i oppfølgingen ble behandlet i Stortinget i fjor vår og innebar bl.a. at tjenestetillegget ble økt fra kr 72,50 til kr 90,40 pr. dag. Samtidig ble en ekstra gratis permisjonsreise innført.
Jeg har latt meg fortelle at Landskonferansen for tillitsvalgte i fjor mottok Regjeringens oppfølging med langvarig stående applaus.
Jeg kjenner meg heller ikke igjen i det bildet representanten tegner når jeg leser Forsvarssjefens årsrapport for 1998 og Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning til Stortinget for samme år. Den omtale som begge disse dokumentene gir om tillitsmannsordningen, gir overhodet intet belegg for den generelle karakteristikk representanten gir uttrykk for.
Regjeringen vil om kort tid legge fram for Stortinget en proposisjon som bl.a. inneholder etappe 2 i oppfølgingen av den før omtalte utvalgsinnstilling, og forslag til regulering av de vernepliktiges primærgodtgjøringer. Jeg regner med at representanten ved behandlingen av proposisjonen i Stortinget vil benytte anledningen til å tilkjennegi de svakheter som han mener eksisterer med hensyn til å gi soldater i tjeneste bedre mulighet for å få gjennomslag for sine krav.
Ursula Evje hadde her overtatt presidentplassen.
Heikki Holmås (SV): Det er vel det nærmeste det går an å komme et slakt av et spørsmål fra denne talerstol.
Jeg takker for svaret. Det var fint. Jeg tenkte jeg skulle si at det var et godt poeng å gripe fatt i nettopp de saker der tillitsmannsordningen har fått lov til å delta i de offentlige utvalg, der også politikere har vært med. Det har fungert veldig positivt, og det har kommet mye godt ut av det arbeidet som ble gjort.
Men jeg ser også at det i Forsvarets virksomhetsplan, under punkt 26 om tiltak, foreslås at man skal vurdere den lokale delen av tillitsmannsordningen i Forsvaret. Det er vel og bra, men det står ingenting om hvordan man skal vurdere. Det står ingenting om hvem som skal vurdere, og det står ingenting om hvorfor det kun er den lokale delen av tillitsmannsordningen som skal vurderes.
Jeg vil gjerne be om svar på de spørsmålene og vil utdype selv hva jeg mener. Sist gang dette ble gjennomgått i stort monn, var i St. meld. nr. 73 for 1973-74. Det er mye som taler for at det burde gjennomføres den type evalueringsarbeid i en stortingsmelding også i år.
Statsråd Eldbjørg Løwer: Den tillitsmannsordningen som det henvises til i spørsmålet, sies å være 25 år. Det er riktig i utgangspunktet, men den er tross alt revidert mange ganger i løpet av de siste årene, siste gang i 1994, og det foreligger en oppdatert og utviklet ordning.
Når det gjelder spørsmålet om en helhetlig ny gjennomgang, ble det spørsmålet reist på Landskonferansen i fjor. Det ble samtidig påpekt at det som var det mest påkrevende, og som gav den største ubalansen, var avdelingsstrukturen i det lokale ledd. Departementet har derfor vurdert det slik at de allerede i tiltaksplanen for 1999 vil gå gjennom det lokale ledd og den ubalansen det har, for senere å kunne ta en helhetlig gjennomgang. Men dette er ressurskrevende, og man har altså ikke sett det mulig å gjøre det i 1999. Men man tar fatt på den delen av tillitsmannsordningen som i utgangspunktet ble beskrevet å være det største problemet.
Ellers har jeg den oppfatning at tillitsmennene selvfølgelig skal høres. Hvis det er forsømt på noe punkt, skal det selvfølgelig presiseres og innskjerpes.
Heikki Holmås (SV): Statsråden refererer til Landskonferansen i fjor.
Det er riktig at der ble det bedt om at det skulle nedsettes et utvalg som skulle vurdere hvordan tillitsmannsordningen i sin helhet fungerer. Jeg vil be om at forsvarsministeren er så generøs at de tillitsvalgtes ønske etterkommes.
Jeg vil også minne om at det nå en gang er slik at denne landskonferansen består av representanter både fra Forsvaret, fra soldatene og fra befalet. Og det er merkelig hvordan et punkt i virksomhetsplanen, som startet så åpent og klart, er blitt barbert ned til et punkt om at det bare er den lokale delen av tillitsmannsordningen som skal gjennomgås.
Oppbyggingen av tillitsmannsordningen er helt spesiell på sentralt nivå. Det er en organisering der de fremste talspersoner for soldatene de facto er underlagt departementet. I hvert fall fungerer det slik at departementets representant, som vil være autoriteten i tillitsmannsordningen, både vil være sjef for ordningen med mulighet for å overprøve de tillitsvalgte og den personen som de tillitsvalgte jobber opp mot. Dette er en helt enestående dobbeltrolle som det burde gjøres noe med etter 25 år.
Presidenten: Presidenten vil be representanten være vennlig og huske på at han har taletid.
Statsråd Eldbjørg Løwer: Når det gjelder det gjentatte kravet om å gå gjennom ordningen i sin helhet, refererte jeg til at det var hindret av ressursmessige grunner. Det er et stort arbeid å gjøre det i sin helhet. Jeg har ikke sagt at vi ikke skal gjøre det, men vi valgte altså å ta fatt på det som var det mest presserende i ubalansen i dag.
Når det gjelder de tillitsvalgtes muligheter til å komme fram med sine synspunkter overfor myndighetene, mener jeg det er gode muligheter for det gjennom den ordningen vi har nå. Men det betyr selvfølgelig ikke at man har fått et ja til å få gjennomført alle sine krav.
Når det gjelder Landskonferansen som arrangeres i Horten i år, skal jeg ha et møte med de vernepliktige i Landsutvalget for tillitsvalgte i Forsvaret/Sekretariatet i forkant av dette møtet, og da vil jeg sikkert også få presentert kravene direkte overfor meg og dermed få en mer direkte personlig kontakt med dem.