Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Grete Knudsen (A): Jeg vil stille nærings- og handelsministeren følgende spørsmål:

«Det vises til oppslag der det fremgår at det norskkontrollerte danske fergerederiet Easy Line AS starter trafikk mellom Gedser og Rostock, dette til tross for at selskapet som eier fergen, kontrolleres av Henrik Johansen, som ble fradømt retten til å drive rederivirksomhet i all fremtid i forbindelse med Scandinavian Star-tragedien.

Hva vil statsråden foreta seg?»

Statsråd Lars Sponheim: Brannulykken på passasjerfergen Scandinavian Star har satt sitt merke på den norske bevisstheten. Derfor er det naturlig at spørsmål relatert til denne tragiske hendelsen vekker en særlig interesse hos oss.

Den danske statsborgeren Henrik Johansen ble av Danmarks høyesterett fradømt retten til å drive rederivirksomhet. Om hans tilknytning til fergerederiet Easy Line AS kan jeg opplyse følgende: Fergerederiet Easy Line, som skal drive fergen, og kommandittselskapet K/S Storebælt, som eier fergen, er begge danske selskaper. K/S Storebælt er angivelig kontrollert av Johansen. Rederiets skip er registrert i Danmark og skal gå i trafikk mellom Gedser og Rostock.

I utgangspunktet er det svært lite norske myndigheter kan gjøre med utlendinger og utenlandske selskapers aktiviteter i utlandet. Følgelig blir det i første rekke en sak for danske myndigheter. Jeg kan likevel opplyse at mitt departement nylig har vært i kontakt med danske myndigheter. Vi har fått bekreftet at danske sjøfartsmyndigheter har anmodet dansk politi om å etterforske om Henrik Johansen bryter forbudet mot å drive rederivirksomhet.

Jeg har full tillit til at Danmark vil håndheve de relevante lovene og dommene i denne saken, men kan forsikre representanten at vi vil følge nøye med i sakens videre gang.

Jeg vil gjerne også benytte anledningen til å understreke at det er gjennomført en rekke praktiske sikkerhetstiltak i Norge etter ulykken. Norske myndigheter har siden 1990 utarbeidet detaljerte krav til bl.a. installasjon av sprinkleranlegg, evakuerings- og sikkerhetsanalyse, ventilasjonsanlegg, materialer i innredningen, standardisering av beredskapsopplegg samt dataregistrering.

Norge har også vært en pådriver i arbeidet med å oppnå internasjonal enighet om slike spørsmål. I denne sammenheng kan jeg vise til et betydelig arbeid som er blitt gjennomført særlig i IMO. Det er gledelig at flere av organisasjonens anbefalinger sammenfaller med anbefalingene fra det norske utvalget. Når det gjelder synliggjøringen av ansvarsforhold, har innføringen av ISM-koden ført til krav til driftsstyringssystemer, som bl.a. innebærer at ansvarsforholdene skal dokumenteres. Videre bør det nevnes at IMOs juridiske komite har arbeidet med forskjellige former for tvungen ansvarsforsikring, som i hovedsak løser problemene knyttet til manglende kjennskap til eierforhold.

Det bør derfor være helt klart at forbedret sikkerhet til sjøs og forebyggelse mot at slike ulykker gjentar seg, alltid vil være et satsingsområde for Regjeringen.

Grete Knudsen (A): Etterdønningene etter Scandinavian Star-tragedien og flere andre som vi også har opplevd rett utenfor vår egen stuedør, viser at det er veldig vanskelig å finne ut hvem som var den reelle eieren. Her er det et eksempel på at det ser ut som om man bare kan dukke opp igjen og opp igjen. Og vi har problemer med å finne frem til hvem som er den reelle eieren.

Spørsmålet til statsråden går på, når nettopp Norden har opplevd en rekke tragedier, om Norge også på nordisk plan klarer å sette seg i førersetet innad i IMO. For den viktigste jobben her blir jo å sørge for at ansvarsforholdet er nedfelt i IMO, altså i Den internasjonale maritime organisasjon, som gjør at en ikke kan gjemme seg bak noen, slik som tilfellet fortsatt er.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg er helt enig med representanten Knudsen i disse synspunktene. Jeg og departementet er engasjert i dette arbeidet i IMO nettopp for å sikre at det skal bli lettere å finne fram til og få en oversikt over eierforholdene. Som jeg sa i mitt svar, er litt av kjernen å klarlegge ansvarsforholdene, som denne tragiske ulykken viste at det var vanskelig å få gjort. Det var mulig å lage seg nettverk hvor man så å si kunne slette sine spor. Derfor er dette så viktig.

Jeg er helt enig med representanten Knudsen i at det er en helt sentral norsk oppgave, ikke minst fordi vi er en så stor skipsfartsnasjon som vi er, å sitte i førersetet, for å sikre at vi får regler som gjør at vi får skikkelige og renslige forhold innenfor denne bransjen.

Når det gjelder den konkrete sak som er nevnt her, og hvorvidt det – slik det er antydet i spørsmålet fra representanten – er norske interesser knyttet til driftsselskapet, er det et spørsmål vi ennå ikke har fått verifisert fra danske myndigheter, men vi arbeider fortløpende med det for å få det klarlagt.

Presidenten: Da går vi over til spørsmål 25.

: