Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 27. april 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Sak nr. 11

Interpellasjon fra representanten Dag Danielsen til utenriksministeren:
«Kosovo-konflikten har utløst en debatt om menneskerettigheter versus folkerett. Det har blitt reist spørsmål om behovet for en form for nødrettsinstitutt som skal sikre et mandat for intervensjon i konflikter hvor det foregår et omfattende eller systematisk brudd på menneskerettighetene som har karakter av folkemord. Sentralt i denne debatten er spørsmålet om NATO bør kunne gripe inn i konflikter hvor et folkemord finner sted og med dette som begrunnelse for intervensjonen. Et viktig argument for klargjøringen av et slikt nødrettsinstitutt er at ingen som bidrar til folkemord, skal være trygg mot represalier.
Mener Regjeringen at folkeretten er moralsk fundamentert uten at denne baseres på grunnleggende respekt for menneskerettighetene, og hva vil Regjeringen gjøre for å bidra til å utvikle et slikt institutt?»

Talere

Votering i sak nr. 11

Votering i sak nr. 11

Presidenten: Under interpellasjonsdebatten har Dag Danielsen satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen arbeide internasjonalt for at det utarbeides et nødrettsinstitutt som klargjør folkerettslig adgang for organisasjoner som for eksempel NATO til å gripe inn mot folkemord.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 93 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 23.03.15)