Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 15. april 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Sak nr. 3

Interpellasjon fra representanten Bjørn Hernæs til finansministeren:
«Det skyhøye norske avgiftsnivået på blant annet tobakk, alkohol og drivstoff, samt de høye matvareprisene, fører med seg en rekke ulemper. Den lovlige handelslekkasjen utgjør sannsynligvis mer enn 7 mrd. kroner, og i så fall betyr det tap av 7000 arbeidsplasser. Handelslekkasjen er størst langs Kjølen, men det er også betydelig ferjetrafikk til utlandet med tilhørende handelslekkasje langs hele kysten. Like alvorlig som den lovlige handelslekkasjen er den smuglingen som følger av det høye avgiftsnivået. Smuglingen gir eventyrlige fortjenester, den alminneliggjør lovbrudd blant folk flest, og den er med på å finansiere annen forbrytersk virksomhet som prostitusjon og narkotikaomsetning.
Hva er Regjeringens strategi på kort og lang sikt for å redusere omfanget av handelslekkasjen og møte de forventede omfattende svenske avgiftsreduksjonene?»

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt fram fem forslag. Det er:

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Bjørn Hernæs på vegne av Høyre

  • forslagene nr. 3-5, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Fremskrittspartiet

Det blir anledning til stemmeforklaring.

Bjørn Hernæs (H): Når det gjelder forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet, synes vi i og for seg at det forslaget dekkes av Høyres forslag nr. 2. Hvis Fremskrittspartiet likevel vil opprettholde forslaget, vil jeg oppfordre Høyre til å stemme for det.

Høyre vil også stemme for forslagene nr. 4 og 5, fra Fremskrittspartiet.

Når det gjelder forslagene nr. 1 og 2, fra Høyre, vil jeg oppfordre ikke bare Høyres medlemmer, men et samlet Storting til å stemme for disse utmerkede forslag.

Erik Dalheim (A): Jeg har noen avgjørende bemerkninger i forhold til Bjørn Hernæs" ønske. Jeg vil anbefale Arbeiderpartiets gruppe å stemme mot både forslagene fra Høyre og forslagene fra Fremskrittspartiet. Begrunnelsen er gitt i mitt innlegg i debatten, hvor jeg forutsetter at Regjeringen kommer tilbake med en helhetlig vurdering av de avgiftsmessige sider ved grensehandelen i budsjettet for år 2000.

Presidenten: Presidenten vil be om at begrunnelser tas i innleggene og ikke under stemmeforklaringen, og at man gjør stemmeforklaringene så korte og konsise som mulig.

Øystein Hedstrøm (Frp): En stemmeforklaring: Vi opprettholder våre tre forslag, som vi ønsker realitetsvotert over. Jeg vil anbefale Fremskrittspartiets representanter å stemme for forslagene nr. 1 og 2, fra Høyre.

Lars Gunnar Lie (KrF): Eg vil tilrå sentrumspartia sine representantar å røysta imot alle framlegga.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring.

Det voteres da først over forslagene nr. 1 og 2, fra Høyre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen, i kommende budsjettsaker overfor Stortinget, redegjøre for hvilke konsekvenser Regjeringen ser for seg når det gjelder handelslekkasje, tap av arbeidsplasser og utviklingen i smugling og annen kriminalitet ved et uendret norsk avgiftsnivå.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen redegjøre for hvilke virkninger avgiftsreduksjoner til svensk nivå vil ha for handelslekkasjen, arbeidsplasser, smugling og annen kriminalitet.»

Votering: Forslagene fra Høyre ble med 73 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.06.07)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 3-5, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen, i forbindelse med statsbudsjettet for år 2000, legge frem beregninger som viser de dynamiske effekter av en reduksjon i alkohol- og tobakksavgifter med henholdsvis 10, 20 og 30 pst. i forhold til dagens avgiftssatser sett i relasjon til grensehandelen.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere konsekvensene av en opphevelse eller reduksjon av ulike tollsatser på utenlandske matvarer, herunder inkludert RÅK-varer (bearbeidede landbruksvarer).»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere konkurransesituasjonen for norsk produksjon av RÅK-varer i forhold til Agenda 2000, og legge frem en vurdering av behovet for tilsvarende endringer i norsk landbrukspolitikk.»

Votering: Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 73 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.06.27)

Presidenten: Ønsker Carl I. Hagen ordet?

Carl I. Hagen (Frp) (fra salen): Jeg stemte for tidlig på Fremskrittspartiets forslag i sak nr. 2, slik at da lampen slukket, var ikke min stemme registrert. Jeg tillater meg å spørre om man kan votere en gang til – i håp om at det er andre som har gjort den samme feilen som jeg gjorde.

Presidenten: Da vil resultatet av den stemmegivningen bli 51-51, så vidt presidenten kan huske.

Carl I. Hagen (Frp) (fra salen): Det var 52-50. Min stemme ble ikke registrert, og det ville med den vært 52-51. Men det kan ha vært andre som har gjort samme feil.

Presidenten: Presidenten har ikke registrert at andre har sagt at de har stemt feil.

Carl I. Hagen (Frp) (fra salen): Jeg tillater meg likevel å foreslå at vi for sikkerhets skyld voterer en gang til. I hvert fall er ikke min stemme registrert.

Presidenten: Presidenten har nok en følelse av at resultatet av den voteringen ble annerledes enn det man kunne ventet. Siden det ikke er flere som bekjenner at de kanskje har gjort feil, er det på den annen side kanskje litt vanskelig – men hvis ikke salen har noe imot det, er presidenten åpen for at vi tar voteringen en gang til.

– Vi går da tilbake til voteringen i sak nr. 2. Det dreier seg om forslag nr. 2, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet, som da tas opp til votering.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes med 53 mot 49 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.08.19)