Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 13. april 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Sak nr. 4

Interpellasjon fra representanten Harald Hove til justisministeren:
«Lekdommere har en meget viktig rolle i rettspleien som meddommere i by-, herreds- og lagmannsrettene. Det er kommunestyrene som velger ut lekdommerne. TV2 har dokumentert at svært mange av lekdommerne er rekruttert fra medlemmer i kommunestyrene, herunder ordførere, og for øvrig fra partienes valglister ved kommunevalgene. Det viser seg også at flere stortingsrepresentanter er på listene over lekdommere. En politisk organisasjon har også tilskrevet de lekdommere de oppfatter som «sine» og oppfordret dem til å dømme strengere i enkelte sakstyper.
Mener statsråden at dagens praksis med hensyn til å velge ut lekdommere er tilfredsstillende, hva kan gjøres for å hindre at bestemte grupper eller partier påvirker lekdommere i en bestemt retning, og er dagens regler om hvem som er utelukket fra å kunne fungere som lekdommere tilfredsstillende?»

Talere

Votering i sak nr. 4

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten har Jan Petter Rasmussen satt fram et forslag på vegne av Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av dagens praksis ved utvelging av lekdommere til by, herreds- og lagmannsrettene, herunder å fremme forslag om endring av domstolsloven med sikte på å utelukke stortingsrepresentanter fra å bli valgt som lagrettsmedlemmer, meddommere og skjønnsmenn.»

Bjørn Hernæs har bedt om ordet til stemmeforklaring.

Bjørn Hernæs (H): Under debatten har statsråden på alle vesentlige punkter imøtekommet intensjonen i forslaget, så jeg vil så sterkt jeg kan, oppfordre Arbeiderpartiet til å gjøre forslaget om til et oversendelsesforslag.

Hvis Arbeiderpartiet ikke skulle gjøre det, er dette et forslag som det selvsagt ikke er noen som helst grunn til å stemme imot. Jeg vil allikevel føye til at vi oppfatter det som et rent anstaltmakeri. Så hvis Arbeiderpartiet foretrekker det, tror jeg et samlet storting vil støtte forslaget – med de tilføyelser som er gjort i sakens anledning.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring, og presidenten forstår det slik at forslaget opprettholdes.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet bifaltes enstemmig.