Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 13. april 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten Grete Knudsen til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
    «Hvilke tiltak vil Regjeringen gjennomføre for å hindre at norsk næringsliv søker til utlandet for å dekke bedriftenes behov for forskning, utvikling og for forskerutdannet arbeidskraft?»
  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Petter Løvik til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
    «OECD-rapporten «Education at a Glance» viser at norske grunnskular har svært lite sjølvstyre samanlikna med skular i andre land. Av 22 OECD-land er det berre Tyrkia som gir den einskilde skulen mindre høve til å fatte eigne avgjerder. Sjølv i land utanfor OECD som til dømes Kina, Jordan og Indonesia har skulane større sjølvstyre enn i Norge. I Norge vert 9 pst. av avgjerdene tekne ved den einskilde skulen. Tilsvarande tal for Kina er 48 pst. Situasjonen vert stadfesta av mange norske lærarar, og det er grunn til å tru at den sterke detaljstyringa i skulen er med å hindre at ein får utnytta dei store og positive ressursane vi har hos rektorar, lærarar og elevar fullt ut.
    Kva konkret vil statsråden gjere for å gi norske skular større sjølvråderett?»
  • Sak nr. 3

    Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Vidar Kleppe og Jan Simonsen om at norsk statsborgerskap først innvilges utenlandske statsborgere som har fraskrevet seg sitt opprinnelige statsborgerskap (Innst. S. nr. 109 (1998-99), jf. Dokument nr. 8:123 (1997-98))
  • Sak nr. 4

    Interpellasjon fra representanten Harald Hove til justisministeren:
    «Lekdommere har en meget viktig rolle i rettspleien som meddommere i by-, herreds- og lagmannsrettene. Det er kommunestyrene som velger ut lekdommerne. TV2 har dokumentert at svært mange av lekdommerne er rekruttert fra medlemmer i kommunestyrene, herunder ordførere, og for øvrig fra partienes valglister ved kommunevalgene. Det viser seg også at flere stortingsrepresentanter er på listene over lekdommere. En politisk organisasjon har også tilskrevet de lekdommere de oppfatter som «sine» og oppfordret dem til å dømme strengere i enkelte sakstyper.
    Mener statsråden at dagens praksis med hensyn til å velge ut lekdommere er tilfredsstillende, hva kan gjøres for å hindre at bestemte grupper eller partier påvirker lekdommere i en bestemt retning, og er dagens regler om hvem som er utelukket fra å kunne fungere som lekdommere tilfredsstillende?»
  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.00.