Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 19. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Sak nr. 2

Interpellasjon fra representanten John I. Alvheim til sosialministeren:
«En hovedfagsstudent, sykepleier Wenche Malmedal, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), har nylig gjort en undersøkelse over forholdene ved tre norske sykehjem. Undersøkelsen bygger på åtte dybdeintervjuer av syke- og hjelpepleiere. Følgende uverdige forhold avsløres i rapporten: Overmedisinering, ofte skjult i mat, binding av pasienter, manglende tilførsel av mat og væske, neglisjering, trusler, krenkende rutiner, krenking av bluferdigheten, isolasjon, låsing av dører og latterliggjøring. Det forutsettes at rapporten er kjent for statsråden. Selv om en ikke kan generalisere på bakgrunn av en undersøkelse bare ved tre av landets sykehjem, gir undersøkelsen grunn til sterk bekymring.
Hva har statsråden foretatt seg i forbindelse med denne rapporten, og hva vil statsråden videre gjøre for å rette på de forhold som er beskrevet?»

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har John I. Alvheim satt fram tre forslag på vegne av Fremskrittspartiet, og disse er omdelt i salen.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette et forskningsprosjekt for å belyse forholdene for pasienter og ansatte i offentlige og private pleieinstitusjoner.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Det henstilles til Regjeringen på nytt å vurdere nødvendigheten av å etablere et landsdekkende eldreomsorgstilbud.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om ikke å godkjenne kommunale omsorgsplaner der pleiefaktoren i somatiske sykehjem er under 90.»

Presidenten gjør oppmerksom på en korreksjon i forslag nr. 3. Det skal stå: «under 0,9 årsverk».

Forslag nr. 2 fra Fremskrittspartiet er i sin form et oversendelsesforslag, og presidenten foreslår at det oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Gunhild Øyangen – til stemmeforklaring.

Gunhild Øyangen (A): De viktigste tiltakene i eldreomsorgen nå er å få gjennomført Handlingsplan for eldreomsorgen i samsvar med Stortingets vedtak, og i det tempo som ble vedtatt, og at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en oppdatering av Handlingsplan for rekruttering av helsepersonell. Jeg vil derfor tilrå at Arbeiderpartiets medlemmer stemmer mot forslagene nr. 1 og 3, fra Fremskrittspartiet.

Presidenten: Sonja Irene Sjøli – til stemmeforklaring.

Sonja Irene Sjøli (H): Ut fra det sosialministeren har redegjort for i debatten i dag, og at Regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om pleie- og omsorgstjenestene i kommunene til høsten, vil jeg anbefale Høyres medlemmer å stemme mot forslagene nr. 1 og 3.

Presidenten: Ola D. Gløtvold – til stemmeforklaring.

Ola D. Gløtvold (Sp): Det har blitt henstilt til Fremskrittspartiet å gjøre disse to forslagene, nr. 1 og 3, om til oversendelsesforslag. Det har ikke lyktes å få dem med på det, og da er min anbefaling at vi fra sentrum stemmer mot disse to forslagene, med den begrunnelse som også representantene Øyangen og Sjøli her gav, at det ifølge signaler fra sosialministeren i dag bl.a. vil komme en ny melding om omsorgsarbeid og omsorg år 2000.

Presidenten: Olav Gunnar Ballo – til stemmeforklaring.

Olav Gunnar Ballo (SV): Jeg har oppfattet at det er et ønske fra Fremskrittspartiet å bli nedstemt på disse to forslagene, og det ønsket vil de jo få innfridd. I forhold til at Regjeringen kommer med en stortingsmelding til høsten, vil jeg anbefale også Sosialistisk Venstrepartis medlemmer å stemme mot forslagene – forslag nr. 3 delvis også fordi det er uoverskuelig i forhold til den pleiefaktoren som er nevnt.

Presidenten: Da er stemmeforklaringer gitt.

Forslagene nr. 1 og 3, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering:

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet – med den foretatte rettelse i forslag nr. 3 – ble med 78 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.12.28)