Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Sak nr. 4

Interpellasjon fra representanten Inger Lise Husøy til justisministeren:
«Liberaliseringa av restaurantbransjen i Oslo har endt opp i tilnærmet lovløse tilstander, og ulovlig drift er for mange blitt en driftsform. Det er hyppige eierskifter og mange konkurser. Kriminaliteten er omfattende: Det er hvitvasking av penger, heleri, handel med narkotika og smuglersprit, -sigaretter og -kjøtt, svart arbeid, svart omsetning, ulovlig spillevirksomhet, skatte- og avgiftsunndragelser og voldsbruk. Gatevolden i Oslo skjer for en stor del i tilknytning til skjenkesteder. Det er grunn til å tro at mange voldshandlinger er resultat av oppgjør innenfor kriminelle miljøer og organisert kriminalitet. Slike tilstander ødelegger for den seriøse delen av bransjen, og både gjester og ansatte er utrygge. Serveringsloven og alkoholloven er viktige, men sikrer ikke tilstrekkelig opprydning.
Hva vil statsråden gjøre for å rydde opp i restaurantbransjen?»

Talere

Votering i sak nr. 4

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er:

  • forslagene nr. 1 – 3, fra Inger Lise Husøy på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslag nr. 4, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Dag Danielsen og seg selv

Presidenten åpner for stemmeforklaringer.

Øystein Hedstrøm (Frp): En stemmeforklaring på vegne av Fremskrittspartiet.

Jeg vil anbefale våre representanter å støtte forslagene nr. 1, 2 og 3, fra Inger Lise Husøy på vegne av Arbeiderpartiet. Vårt eget forslag, nr. 4, ønsker jeg å gjøre om til oversendelsesforslag på bakgrunn av det statsråden sa om tiltakene som Regjeringen og departementet foreslår, og at man vil se på dette med en ansvarsforsikringsordning og få vurdert det i sammenheng med disse tiltakene.

Åse Wisløff Nilssen (KrF): Jeg ber sentrumspartiene om å stemme mot forslag nr. 2, da det er et område som tilligger kommunene, og for forslagene nr. 1 og 3.

Kristin Krohn Devold (H): Jeg vil anbefale representantene fra Høyre å stemme for forslagene nr. 1 og 3. Forslag nr. 2 berører oppgaver som det i dag tilligger kommunene å utføre. Jeg syns derfor det blir spesielt å vedta det forslaget slik som det foreligger, og vil anbefale at vi stemmer mot det.

Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil oppfordre SVs gruppe til å stemme for forslagene nr. 1, 2 og 3 fra representanten Inger Lise Husøy fra Arbeiderpartiet. SVs gruppe var for så vidt også beredt til å stemme for forslag nr. 4, men siden Hedstrøm har omgjort det til et oversendelsesforslag, slipper vi det.

Når det gjelder forslag nr. 2, har en vesentlig del av interpellantens problemstillinger i forbindelse med dette nettopp dreid seg om kontrolltiltak. Derfor syns jeg kanskje det blir litt prinsipprytteri å si at dette skal ikke Regjeringa blande seg borti, hvis et vesentlig virkemiddel nå for å få gjort noe med det, er kontroll. Da må i tilfelle Regjeringa ha mulighet til både å fremme forslag om hva kommunene skal gjøre, og komme med ideer om hva kommunene kan gjøre.

Presidenten: Presidenten har merket seg de stemmeforklaringer som er gitt.

Forslag nr. 4, fra Øystein Hedstrøm, er omgjort til et oversendelsesforslag.

Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å vurdere en ordning som innebærer at man for å få skjenke- og driftsløyve i restaurantbransjen må tegne en ansvarsforsikring i likhet med andre bransjer. Denne forsikringen må dekke driftsselskapets ansvar for skatter og avgifter relatert til næringsvirksomheten, samt lønninger. Tilbud om en slik forsikringsordning forutsettes utarbeidet av forsikringsselskapene etter vanlige konkurransekriterier.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Så vil presidenten foreslå følgende voteringsordning når det gjelder forslagene nr. 1 – 3: Det stemmes først over forslag nr. 2, dernest over forslagene nr. 1 og 3 samlet. – Ingen innvendinger er kommet, og slik vil det bli gått fram.

Forslag nr. 2 tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjennomgå og fremme forslag om styrket kontroll og bedre samordning av kontrolltiltak i restaurantbransjen.»

Votering: Forslaget fra Arbeiderpartiet bifaltes med 61 mot 46 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.10.18)

Presidenten: Det voteres så samlet over forslagene nr. 1 og 3.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen evaluere virkningen av serveringsloven innen to år og orientere Stortinget om resultatet på en egnet måte.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2000 redegjøre for hvordan kontrollen og arbeidet mot uregistrert/svart arbeidskraft innen restaurantbransjen kan styrkes.»

Votering: Forslagene fra Arbeiderpartiet bifaltes enstemmig.