Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Sak nr. 2

Interpellasjon fra representanten Svein Ludvigsen til utenriksministeren:
«Den humanitære situasjonen i det nordlige Russland gjør at Norge har en pinefull nabonød på andre siden av grensen. Denne situasjonen ble dessverre ikke tatt opp i redegjørelsen 21. januar 1999 om norsk humanitær bistand.
Humanitære og andre organisasjoner så vel som enkeltpersoner i Norge har vist et omfattende engasjement for å lindre nøden blant fattige, syke og andre som lir under matmangel, strenge klimatiske forhold og økonomiske nedgangstider i Nordvest-Russland. Departementets manglende fokus på Barentsregionen oppleves som en skuffelse, og krever en klargjøring om Regjeringens holdning til den humanitære situasjonen i Norges nærområde.
Hva vil Regjeringen gjøre som strakstiltak og på sikt sammen med de mange frivillige som allerede har engasjert seg for å lindre nøden i den russiske delen av Barentsregionen?»

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Svein Ludvigsen satt fram to forslag på vegne av Høyre.

Svein Ludvigsen får ordet til stemmeforklaring.

Svein Ludvigsen (H): Jeg har fremmet to forslag, som er omdelt. Vi ville nok ha foretrukket å få dem vedtatt her og nå, men vi velger å oppfatte de positive utsagn som er kommet fra flere representanter, bl.a. Nybakk fra Arbeiderpartiet og Steensnæs fra Kristelig Folkeparti, og ikke minst utenriksministerens utsagn om at han fant dette interessant, som uttrykk for en forpliktende vilje til å vurdere behovet for økt innsats for humanitær bistand i Nordvest-Russland både i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 38 for 1998-99, hvor det er foreslått 100   mill. kr ekstra til Baltikum og Russland, og dernest i revidert nasjonalbudsjett.

Vi omgjør forslagene til oversendelsesforslag.

Presidenten: Presidenten har ikke invitert til et nytt innlegg, men signalet er mottatt.

Forslagene nr. 1 og 2 er dermed gjort om til oversendelsesforslag, og de vil bli endret i tråd med det.

Forslag nr. 1. lyder da i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å komme tilbake i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett med en vurdering av muligheten for å kanalisere midler til humanitær hjelp til våre nærområder via norske frivillige organisasjoner og/eller FN-systemet.»

Forslag nr. 2 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å komme tilbake i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett med gjennomgang av behovet for humanitær bistand til Nordvest-Russland.»

Presidenten foreslår at forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.