Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 23. februar 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling fra næringskomiteen om perspektiver på utvikling av norsk fiskerinæring

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram fem forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Terje Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 2, fra Terje Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 3, 4 og 5, fra Inge Myrvoll på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Det blir mulighet for stemmeforklaring.

Anita Apelthun Sæle (KrF): Når det gjeld forslag nr. 1, frå Framstegspartiet og Høgre, har komiteen gjeve sterke føringar for å redusera selbestanden. Det er kanskje ikkje alltid nødvendig å ha både belte og bukseselar på. I tillegg har statsråden gjort greie for at grønlandssel er under russisk forvalting, så eg vil sterkt oppmoda forslagsstillarane til å oversenda dette, elles finn sentrumspartia å måtte stemma imot det.

Når det gjeld forslag nr. 2, oppmodar eg sentrumspartia til å stemma imot det. Når det gjeld SV sitt forslag nr. 3, oppmodar eg sentrumspartia til å stemma imot det, fordi vi har teke vare på dei målsetjingane som her er nemnde, i tillegg til at vi vil ha ei lønsam næring, som det er fokusert sterkt på i meldinga.

Når det gjeld forslaga nr. 4 og 5, frå SV, ber eg om at desse vert oversende i og med det statsråden sa om at det var arbeid i gang på begge desse områda.

Inge Myrvoll (SV): Vi har også tatt hensyn til lønnsomheten i det fjerde punktet i forslag nr. 3, og vi har en mye bedre formulering på det, så det forslaget opprettholdes. Men ut fra det statsråden sa, at det jobbes med innholdet i forslag nr. 4 og 5, og at vi vil få oss dette forelagt, regner vi med at vi godt kan oversende disse forslagene. Hvis dette ikke kommer tilbake i en god nok form, skal vi nok kunne ta det opp igjen – med kraft.

Terje Knudsen (Frp): Høyre og Fremskrittspartiet opprettholder forslag nr. 1 og ønsker realitetsvotering.

Rita Tveiten (A): Når det gjeld framlegg nr. 1, frå Framstegspartiet og Høgre, vil eg be Arbeidarpartiet si gruppe om å røysta mot det forslaget. Det same gjeld forslag nr. 2, frå Framstegspartiet. Eg forstår det slik at det skal voterast over forslag nr. 3, frå SV, og eg oppmodar då Arbeidarpartiet si gruppe til å røysta imot det og elles for innstillinga slik den ligg føre.

Presidenten: Da skulle vi være klare for votering.

Forslagene nr. 4 og 5, fra Sosialistisk Venstreparti, er nå foreslått omgjort til oversendelsesforslag. Presidenten foreslår at vi imøtekommer det ønsket, og den innledende tekst blir da endret i henhold til det.

Forslag nr. 4 lyder da i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å iverksette fredning av korallrevene langs norskekysten, og at ervervstillatelse for fartøyeiere som ødelegger korallrevene tilbakekalles.»

Forslag nr. 5 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å skjerpe straffereaksjonene for ulovlig utkast av fangst.»

Disse forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses bifalt.

Presidenten vil videre foreslå at vi først voterer over forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti, deretter over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, så over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet og Høyre, og til slutt over innstillingen. – Det har ikke kommet innvendinger mot dette – og det anses bifalt.

Forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge følgende målsettinger til grunn for fiskeripolitikken:

  • Hovedtrekkene i bosettingsmønsteret skal bevares,

  • ressursgrunnlaget skal vernes,

  • sikring av trygge og gode arbeidsplasser,

  • den reelle lønnsevnen i fiskerinæringa skal sikres.»

Votering: Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslaget fra Fremskrittspartiet lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en sak hvor en tar utgangspunkt i at råfiskloven oppheves.»

Votering: Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 84 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.03.57)

Presidenten: Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre lyder:

«Stortinget ber Regjeringen umiddelbart sette i verk tiltak for å redusere bestanden av voksen grønlandssel i betydelig større grad enn i dag. Om nødvendig må dette skje med støttetiltak.»

Votering: Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 72 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.04.22)Komiteen hadde innstillet:

I.

Stortinget ber Regjeringa utarbeide langsiktige nasjonale strategiar for norsk oppdrettsnæring, der formålet er å sikra dei næringspolitiske rammevilkåra næringa treng for å kunne utvikle seg i Norge. Det må særleg leggjast vekt på å betre marknadstilgangen for norsk oppdrettsfisk i dei ulike marknadene.

II.

Stortinget ber Regjeringa komme med framlegg om aktuelle skatte- og finansieringsordningar som kan stimulere til ein auka utskiftingstakt i flåten i dei ulike deler av landet.

III.

St.meld. nr. 51 (1997-98) – Perspektiver på utvikling av norsk fiskerinæring – vedlegges protokollen.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.