Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Grete Knudsen til kirke-, utdannings- og forskningsministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren som rette vedkommende.

Grete Knudsen (A): Jeg vil stille forskningsministeren ved fiskeriministeren følgende spørsmål:

«Havforskningsinstituttet i Bergen er fratatt forskningsansvar for kystressursene fra Stad og nordover, til tross for at det foreligger en samarbeidsavtale mellom Tromsø og Bergen.

Hvorfor skjer denne endringen nå, i forkant av den bebudede forskningsmeldingen som ville sikre en helhetlig vurdering?»

Statsråd Peter Angelsen: Saken omhandler arbeidsdeling og samarbeid i forhold til forvaltningsrettede oppgaver som Havforskningsinstituttet og Fiskeriforskning får direkte tilskudd til fra Fiskeridepartementet for å utføre. Spørsmålet har ikke noen direkte tilknytning til eller relevans for arbeidet som skjer i forbindelse med forskningsmeldingen, men er en sak for fiskeriministeren som ansvarlig for forvaltning av de marine ressursene.

Fiskeriforskning er et aksjeselskap som utfører konkrete forvaltningsoppgaver for Fiskeridepartementet, mens Havforskningsinstituttet, som også utfører forvaltningsoppgaver, er direkte underlagt departementet. Den gjeldende rammeavtalen for samarbeid mellom disse institusjonene er inngått i 1991, og det har lenge vært behov for klarere definering av forvaltningsoppgavene og avklaring av rådgivningsansvaret mellom institusjonene. Fiskeridepartementet har derfor i samråd med institusjonene vurdert arbeidsdeling og samarbeid mellom dem.

Konklusjonene bygger i hovedsak på tidligere arbeidsdeling og de innspillene institusjonene har kommet med. Delingen av rådgivingsansvaret for kystressursene ved Stad har sammenheng bl.a. med at delelinjen mellom forvaltningsområdene for Barentshavet og Nordsjøen går ved Stad, eller ved 62º nord. Det er ut fra dette logisk å gi én forskningsinstitusjon rådgivingsansvaret for hele forvaltningsområdet nord for Stad når det gjelder lokale bestander innenfor torskeartene.

Et annet mål med ansvarsdelingen er å økonomisere med forskningsressursene og få en rasjonell og logisk arbeidsdeling mellom Bergen og Tromsø. Det må understrekes at det er en betydelig forskningsaktivitet og kompetanse i miljøene i Tromsø, både ved Fiskeriforskning, Universitetet med Norges fiskerihøgskole og Norsk Polarinstitutt. Det er også et mål å opprettholde nødvendig forskning i Tromsø av hensyn til den høgre fiskeriutdanningen der.

Jeg er svært opptatt av at de samlede forskningsressursene blir utnyttet på best mulig måte. Det er derfor en klar forutsetning fra min side at Havforskningsinstituttet og Fiskeriforskning utveksler data og resultater, og at de har et godt samarbeid seg imellom og med andre forskningsinstitusjoner. På denne bakgrunn har jeg bedt Havforskningsinstituttet og Fiskeriforskning om å opprette et felles forum for å videreutvikle samarbeidet innen ressursforskning og rådgiving.

Grete Knudsen (A) : Jeg takker statsråden for svaret.

Når det gjelder fiskeri og havforskning, og når det gjelder forvaltningen, har det i alle år vært et nært forhold mellom Bergen- og Tromsø-miljøet, noe som har hatt stor betydning for oppfatningen av vår felles og samlede fiskeripolitikk. Forholdet nord-sør ligger nemlig alltid latent, og det er nettopp det som har gjort at den omforente avtalen har vært så viktig.

Mener fiskeriministeren at de endringene han nå har foretatt, er i tråd med den omforente avtalen som er inngått mellom Bergen og Tromsø?

Statsråd Peter Angelsen : Det samlede ansvaret for fiskeriforvaltningen og forvaltningen innenfor den forskningsrettede delen tilligger Fiskeridepartementet. Vi må påse at de institusjonene som ligger innenfor våre budsjettområder, arbeider på en effektiv måte og samarbeider godt, og at man av ressursmessige hensyn får en riktig fordeling av arbeidsoppgavene. Hittil har det vært slik at Fiskeriforskning i Tromsø har hatt betydelige forsk-ningsoppdrag med hensyn til nettopp de kystressursene som de nå har fått ansvar for i det nordlige forvaltningsområdet. De har også utført betydelige forskningsoppgaver når det gjelder sjøpattedyrene, noe vi også har trukket inn og skal trekke opp nye samarbeidsgrenser for. Ved at Fiskeriforskning i Tromsø har fått et forvaltningsansvar for kystressursene når det gjelder torskeartene, vil det fortsatt være nødvendig å ha et nært samarbeid med forskningsinstituttet i Bergen, man skal delta i arbeidet når det gjelder de bestandsmessige vurderingene, gjennom det modellarbeidet de har satt i gang.

Jeg er litt forundret over at denne saken har fått slike dimensjoner. Begge institusjonene har vært i møte i departementet, og det er enighet om denne fordelingen. I departementet har vi fått henvendelser fra grupper av ansatte og fra Bergen kommune. Vi har merket oss det, og vi skal ta et møte med Bergen kommune om det.

: