Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 16. februar 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Sak nr. 2

Interpellasjon fra representanten John I. Alvheim til sosialministeren:
«Ca. 200 sterkt syke og nedkjørte narkomane døde av overdose i 1998, det høyeste antall overdosedødsfall i Norge på ett år. Det kan bli like mange og kanskje flere slike dødsfall i 1999 om ikke ekstraordinære tiltak settes inn på gateplanet i Oslo umiddelbart.
Vil statsråden som representant for en Regjering som flagger menneskeverd og livskvalitet høyt, også inkludere de narkomanes krav om livskvalitet ved snarest å sørge for konkrete og differensierte hjelpetiltak på gateplanet i Osloregionen?»

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram 13 forslag. Det er:

  • forslagene nr. 1-10, fra Gunhild Øyangen på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslagene nr. 11-13, fra John I. Alvheim på vegne av Fremskrittspartiet

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at det forebyggende arbeidet lokalt organiseres mer tverretatlig, med samarbeid mellom skolehelsetjenesten, politi, skole, PP-tjeneste og Barnevernet.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at skolehelsetjenesten får en mer sentral oppgave i det forebyggende og sosiale arbeidet med barn og unge, blant annet gjennom oppbygging av foreldrekompetanse.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjøre tilbud om metadonassistert behandling landsomfattende.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette tilbud om behandling med Subutex for de tunge misbrukerne som venter på metadonassistert behandling.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at kommunene foretar kartlegging av tunge misbrukere, og utarbeider handlingsplaner.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det blir etablert oppsøkende helseteam og lavterskel helsetilbud for narkomane i de større byene.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede etablering av «sprøyterom» bemannet med helsepersonell.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at hospitsansatte gjennomgår kurs i overdoserelatert førstehjelp.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen organisere arbeidet mot overdosedødsfallene på linje med hvordan arbeidet med epidemilignende forhold med dødelig utgang organiseres.»

Forslag nr. 10:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for opprettelsen av spesielle bokollektiv for utsatte grupper.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere å legge hovedansvaret for tiltak mot overdosedødsfall blant stoffmisbrukere til helseavdelingen i departementet.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at preparatet Buprenorfin (Subutex) blir godkjent foreskrevet av spesialist i psykiatri og indremedisin for behandling av narkomane.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen, i samarbeid med Fagrådet innen Rusvernet i Norge, å utarbeide en ny modell for å gjennomgå kapasitet og behov for behandlingstilbud etter nyere og moderne behandlingsprinsipper.»

Forslagsstillerne har bedt om at de fremsatte forslagene blir oversendt til sosialkomiteen for videre behandling.

Presidenten vil derfor foreslå at forslagene nr. 1-10, fra Arbeiderpartiet, og nr. 11-13, fra Fremskrittspartiet, oversendes sosialkomiteen.

Annelise Høegh (H) (fra salen): Ærede president! Til voteringsordenen.

Presidenten: Annelise Høegh får ordet til voteringsordenen.

Annelise Høegh (H): Det er ikke så mange måneder siden representanter for Arbeiderpartiet var meget bekymret for at Stortinget etter interpellasjonsdebatter skulle måtte ta stilling til en rekke konkrete forslag. I så måte håper jeg ikke det innevarsler en ny praksis at man fremmer så mange konkrete forslag til direkte vedtak her i salen. Nå har forslagsstillerne foreslått at forslagene i stedet skal sendes komiteen. Det gjør det jo litt bedre, men ikke mye bedre. Jeg oppfatter dette som en lettvint måte å unndra seg å måtte lage et Dokument nr. 8-forslag på, for det burde forslagsstillerne ha gjort dersom de mener det er grunn til å endre på vesentlige sider av narkotikapolitikken.

Vi vil ikke motsette oss at forslagene blir sendt til komiteen, men jeg håper, som sagt, det da kan være enighet om at komiteen sender dem videre til Regjeringen, for man trenger mer enn en setning eller to på en del av disse områdene som innevarsler et nytt regime.

Are Næss (KrF): Jeg vil slutte meg til det som Annelise Høegh sier.

Det dreier seg om 13 forslag. Det dreier seg til dels om forslag som tidligere er vedtatt av Stortinget, og det dreier seg også om forslag som er uforståelige, iallfall for meg, og som ikke er blitt videre klargjort i debatten. Det synes helt klart at forslagene gir et skrøpelig grunnlag for komitebehandling, men de gir iallfall intet grunnlag for votering, så jeg vil slutte meg til at det er bedre å få dem oversendt til komiteen enn å ta dem opp til behandling nå.

Presidenten: Presidenten mener, i forhold til innlegget fra Annelise Høegh, det er nødvendig å presisere at det naturligvis er opp til sosialkomiteen selv å velge hvordan de skal behandle disse forslagene. Det tar vi ikke stilling til i dette møtet.

Presidenten foreslår da at disse forslagene oversendes sosialkomiteen. – Det anses enstemmig vedtatt.