Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren på vegne av justisministeren:

«Halden politikammers utlendingsseksjon, som utfører stikkprøver langs riksgrensen, herunder jernbanen, har avdekket mange forsøk på illegale innreiser, menneskesmugling og import av narkotiske stoffer. Grensekrimsakene er ressurskrevende med sine forgreninger til organiserte kriminelle miljøer i inn- og utland.

Hva vil departementet bidra med for å bedre utlendingsseksjonens arbeidsbetingelser i kampen mot grenseoverskridende kriminalitet?»

Statsråd Jon Lilletun: Det er politimesteren som har ansvar for hvordan arbeidsoppgavene prioriteres i et politidistrikt. Statsadvokaten har et overordnet faglederansvar for de påtalemessige oppgavene.

I september 1997 opprettet Halden politidistrikt en egen grensekrimgruppe for å styrke innsatsen mot grenseoverskridende kriminalitet. Grensekrimgruppen oppnår gode resultater.

Et distrikt som Halden må med utgangspunkt i sin beliggenhet fokusere på kriminalitet knyttet til grenseproblematikken. Det samme gjelder andre distrikter med spesielle utfordringer.

For å bedre oppdagelsen av grenseoverskridende kriminalitet ytterligere er det iverksatt tett samarbeid mellom svensk og norsk politi og tollvesen. Det nære samarbeidet gjør det mulig å målrette innsatsen bedre enn tidligere. Departementet følger utviklingen nøye, og det er også i budsjettet for 1999 satt av særlige midler til dette arbeidet. Dette er midler som ikke er knyttet til stillingshjemler.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men svaret var lite tilfredsstillende når det gjelder hensynet til grensekontrollen.

De tallene som statsråden nevnte tidligere, hvor han trakk en sammenlikning mellom Kongsvinger og Halden, er lite relevante. Som representanten Tømmerås sa, er dette hovedinnfallsporten – med E6. Vi har også E18, vi har jernbanen over Kornsjø, vi har 12 forskjellige passeringssteder mot Sverige. Dette bør ha høyeste prioritet. Vi vet at under Golf-krisen i 1991, da det ble etablert ekstrakontroller, beslagla man alt fra avsagde hagler, finlandshetter, komplette falskneriutstyr for falske pass osv. Politidistriktet har tidligere avgitt to stillinger. Nå blir det to til, og da er det én igjen av de fem som ble tilgodesett utlendingsseksjonen i Halden. Mener statsråden dette vil være tilstrekkelig til å ha en god avskrekkingseffekt og virke mot grenseoverskridende kriminalitet og illegal innvandring til Norge i dette distriktet?

Statsråd Jon Lilletun: Dei tala som representanten Hedstrøm viste til, og som eg hadde referert, var tal knytte til den generelle bemanningsnorma. Så sa eg at det er sett av ekstra midlar spesielt til dei utfordringane som ligg her. I budsjettramma for 1999 er det sett av 500 000 kr til politidistriktet si grensekrimgruppe, og i tillegg er Halden politidistrikt tildelt 1 450 000 kr frå Utlendingsdirektoratet i ekstraordinære midlar til grensekontroll. Dette er til saman ei monaleg styrking av budsjettet for distriktet, og gjennom vidareutvikling av grensesamarbeidet og målretta innsats ser vi det som heilt klart at denne tenesta er styrkt.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Når det gjelder de forhold statsråden her trekker opp, er det ganske riktig at det er nye ressurser, men det er for å møte nye utfordringer i Europa og det samarbeid Norge skal ha med andre europeiske land innen justissektoren.

Jeg vil komme litt inn på budsjettforliket. Nå sier politiets organisasjoner at man må redusere driftsbudsjettene rundt omkring. Jeg vil i den forbindelse spørre statsråden – og da kommer jeg inn på disse 100 mill. kr i budsjettforliket – om han mener at denne reduksjonen i driftsmidlene som vi nå opplever, er i tråd med budsjettforliket.

Statsråd Jon Lilletun: Regjeringa legg vekt på å opptre ryddig i forhold til eit forlik. Vi meiner vi på ein grundig måte skal kunne dokumentere at vi har halde oss til budsjettforliket. Det vil ikkje på dei 30 sekunda som no er igjen, vere tid til å gå inn på det, men seinare vil det vere høve til å gå gjennom dei premissane som låg til grunn for forliket, og Regjeringa si handtering av det. Det er heilt klart at dei 100 mill. kr har hjelpt godt i heile landet, men det er framleis behov for meir dei fleste plassane. Det forstår også Regjeringa at det er, men vi må halde oss til det Stortinget har sagt, at ein òg skal fordele mellom dei enkelte distrikta på ein mest mogleg ansvarleg måte. Det har vi prøvd å gjere.

: