Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 2. februar 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Sak nr. 3

Interpellasjon fra representanten Bjørn Hernæs til justisministeren:
«Mer enn 500 utlendinger oppholder seg i Norge etter endelig avslag på asylsøknaden. Halvparten bor fortsatt på statlige mottak mens resten bor hos slekt og venner. Ifølge Aftenposten 26. november 1998 vet verken Utlendingsdirektoratet eller Justisdepartementet nøyaktig hvor mange asylsøkere med endelig avslag som venter på hjemsendelse. Mange av sakene skyldes at asylsøkerne etter avslag hevder at de ikke kan flytte hjem, eller at norske myndigheter ikke kan fastslå korrekt identitet, eller at mottakerlandet ikke aksepterer at de vender hjem. Dette er en alvorlig situasjon, og det hindrer oss i å ta imot flyktninger og asylsøkere med legitime behov for beskyttelse.
Hva vil statsråden gjøre for å få sendt hjem søkere som har fått avslått sine søknader, samt hindre nye flyktninger uten identitet i å komme til landet.»

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten har Bjørn Hernæs satt fram tre forslag på vegne av Høyre:

Det blir anledning til stemmeforklaring.

Ane Sofie Tømmerås (A): Når det gjelder forslag nr. 1, vil jeg anbefale Arbeiderpartiets representanter å stemme mot det. Som jeg var inne på i debatten, frykter vi at det vil avskjære avgjørende dokumenter.

Når det gjelder forslag nr. 2, håper jeg at forslagsstilleren vil kunne gjøre det om til et oversendelsesforslag, fordi det er vanskelig å realitetsbehandle denne type forslag over bordet, og vi vet i dag at DNA-testing forekommer i noen tilfeller. Det er mulig at denne ordningen skal utvides, men det må vi i tilfelle få en grundigere vurdering av.

Forslag nr. 3 anbefaler jeg også Arbeiderpartiets representanter å stemme mot. Vi mener at det er en farlig vei å gå inn på, der en fort kan komme i strid med internasjonale konvensjoner.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Jeg vil anbefale representantene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre å stemme mot forslagene nr. 1 og 3. Dersom forslag nr. 2 gjøres om til et oversendelsesforslag, er det greit nok. Dersom det ikke gjøres, anbefaler jeg at man også stemmer mot forslag nr. 2.

Bjørn Hernæs (H): Jeg registrerte i debatten at Finn Kristian Marthinsen både var for og mot DNA-tester. Når han nå støtter anmodningen om å gjøre det om til et oversendelsesforslag, er det selvfølgelig med glede jeg imøtekommer denne.

Karin Andersen (SV): Jeg vil anbefale SVs gruppe å stemme mot de to gjenstående forslag.

Presidenten: Da skulle vi være klare for votering.

Forslag nr. 2 fra Høyre er nå gjort om til et oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å utarbeide forslag til et DNA-register for kontroll av identiteten til asylsøkere, for eksempel etter mønster av fingeravtrykkregisteret»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Forslagene nr. 1 og 3 fra Høyre tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremlegge forslag til begrensninger i antall klager som kan gjøres gjeldende i den enkelte asylsak.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innskjerpe regelen om bortvisning fra riket, i de tilfeller en asylsøker ikke kan vise pass, visum eller eventuelle andre lovlige reisedokumenter»

Votering:Forslagene fra Høyre ble med 74 mot 31 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.16.00)