Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg vil gjerne stille et spørsmål til fungerende justisminister:

«Medfører det riktighet, slik det har framkommet i media, at statsråden vurderer å ikke følge opp Stortingets enstemmige vedtak om å bygge en ny, moderne fengselsanstalt i Østfold?»

Statsråd Jon Lilletun: Ut fra enkelte oppslag i media forstår jeg hvorfor representanten Tømmerås stiller spørsmålet. Samtidig er det greit for meg å gi et kort og presist svar: Nei – det medfører ikke riktighet.

Jeg kan benytte anledningen til å gi en kort oversikt over hva som nå skjer knyttet til Østfold-fengselet. Et helt naturlig første trinn i en slik planleggingsprosess er å se på plassbehovet. Stortinget bygde sitt vedtak på den volumprognosen vi presenterte i kriminalomsorgsmeldingen. Etter det har vi sett at pågangen av rettskraftige straffedommer har stoppet noe opp, og at vi har hatt ledig fengselskapasitet. Forsvarlig planlegging innebærer at vi må gå inn i den situasjonen og oppdatere volumprognosen vår. Allerede nå kan vi vel si at mange ting tyder på at dette er en midlertidig situasjon, og at domsvolumet igjen vil øke.

Østfold-fengselet er ikke bare påtenkt for å dekke behov for flere fengselsplasser. Vi må også vurdere om anstalten skal dekke opp for nedleggelser av gamle og uhensiktsmessige driftsenheter i området. Det inngår også i denne innledende planleggingsfasen.

Vi må også analysere hvilket sikkerhetsnivå vi vil trenge på Østfold-anstalten, eventuelt om anstalten skal ha avdelinger med ulikt sikkerhetsnivå. Når disse forhold i rimelig utstrekning er klarlagt, vil vi gå ut i forhold til Østfold-kommunene og invitere til en prosess rundt lokaliseringsalternativer.

Jeg håper at dette har beroliget representanten Tømmerås, og jeg kan forsikre at vi arbeider for å følge opp alle de forbedringsintensjonene som følger av Stortingets behandling av kriminalomsorgsmeldingen.

Ane Sofie Tømmerås (A): Ja, jeg ble beroliget. Det var godt å høre at dette er en sak som tydeligvis var skapt i media, og som ikke har noen rot i virkeligheten. Det var godt å høre. Jeg er overrasket over at den beroligelsen ikke har kommet på et tidligere tidspunkt nettopp i media, men det var godt at den kom nå fra denne talerstolen.

Det er klart at volumprognoser over hvor mange plasser vi trenger, må til enhver tid løpende må oppdateres i departementet. Slik jeg ser det, er det lite realistisk å tro at vi vil få så store svingninger i disse prognosene at de i det hele tatt er relevante for om vi skal bygge ny anstalt eller ikke. Som statsråden også nevnte, skal denne nye, moderne anstalten innebære mye mer enn bare en økning i antall plasser. Det er ikke minst for at vi skal kunne drive en moderne kriminalomsorg i tråd med det stortingsflertallet, ja nesten et enstemmig storting, gikk inn for i forbindelse med kriminalomsorgsmeldingen.

Helt til slutt vil jeg understreke at jeg håper at det arbeidet som nå er satt i gang i departementet, går raskt, for denne anstalten skulle ha stått der allerede.

Statsråd Jon Lilletun: Eg er glad for at representanten Tømmerås vart roa, og er einig i at det nok hadde vore ynskjeleg at ein hadde fått ut informasjonen på eit tidlegare tidspunkt. Men samstundes er det vel ikkje noko å leggje skjul på at ein har hatt ganske mange og presserande arbeidsoppgåver i departementet i det siste. Derfor var det greitt at spørsmålet kom no, og at klargjeringa kunne kome no. Eg kan også stadfeste at arbeidet går med full styrke. Det skal ikkje vere nokon unødvendige forseinkingar.

Elles er eg eigentleg litt trist for å måtte seie at eg nok er einig med representanten Tømmerås i at det ikkje ser ut til å vere grunn til å tru at prognosane, som ei stund såg ut til å kunne gå ned, ikkje kjem opp igjen på det andre nivået. Eg trur både representanten Tømmerås og eg hadde vore glade om det motsette var tilfellet, men dessverre ser det ikkje slik ut.

: