Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 14. januar 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Sak nr. 2

Interpellasjon fra representanten Erna Solberg til barne- og familieministeren:
«Både politi og barnevern møter i dag flere og flere barn under den kriminelle lavalder som begår alvorlige kriminalitets- og voldshandlinger. Politiet kan ikke gjøre noe fordi barna er under den kriminelle lavalder og barnevernet selv mener de har få virkemidler å sette inn hvis ikke utøveren har et rus/narkotika-avhengighetsproblem. Ved utformingen av den nye loven om barnevernstjenester ble det åpnet for at barn som har vist alvorlige atferdsvansker ved alvorlig og gjentatt kriminalitet, plasseres på institusjon uten eget samtykke i opp til fire uker, og utover dette i en behandling eller opplæringsinstitusjon.
Mener statsråden at barnevernet i dag har tilstrekkelige virkemidler til å følge opp barn med kriminell atferd, og er statsråden fornøyd med det oppfølgingsarbeidet som skjer?»

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Erna Solberg satt fram to forslag på vegne av Høyre.

Fremskrittspartiet har varslet støtte til forslagene.

Grethe G. Fossum får ordet til stemmeforklaring.

Grethe G. Fossum (A): Jeg anbefaler medlemmene fra Arbeiderpartiet å stemme mot forslag nr. 1 på bakgrunn av at barn er barn og skal ha individuelle løsninger, ikke faste systemer, også når de begår lovbrudd.

Forslag nr. 2 anbefaler jeg også Arbeiderpartiet å avvise, fordi man her ønsker å gjøre barnevernsloven om til en straffelov, og det er Arbeiderpartiet imot.

Erna Solberg (H): Basert på at statsråden i debatten har understreket at hun ikke er fornøyd med barnevernstjenesten og oppfølgingen av disse spørsmålene, og at det kanskje er behov for å gjøre behandlingen mindre vilkårlig, vil jeg få lov til å gjøre forslag nr. 1 om til et oversendelsesforslag til Regjeringen, slik at man kan se på det. Også ut fra at Arbeiderpartiet i debatten har kommet til å tolke dette som et mye videre forslag enn det er ment som, syns vi det kan være greit at Regjeringen går igjennom problemstillingen, siden statsråden har innrømmet at det er behov for det.

Presidenten: Presidenten har merket seg at forslag nr. 1 fra Høyre er gjort om til et oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å utrede et fastere system for oppfølging og reaksjoner overfor barn under den kriminelle lavalder som begår alvorlige lovbrudd, slik at oppfølging ikke blir vilkårlig avhengig av den enkelte barnevernstjenestes prioriteringer.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Forslag nr. 2 fra Høyre tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede en endring av lovverket som hjemler tvangstiltak mot barn under den kriminelle lavalder ikke bare ut i fra barnets beste, men også med vektlegging av hensynet til samfunnets behov for å verne potensielle ofre fra voldsutøvere.»

Votering: Forslaget fra Høyre ble med 71 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.15.24)