Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 12. januar 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Sak nr. 3

Interpellasjon fra representanten Bendiks H. Arnesen til helseministeren:
«Telemedisinsk senter ved Regionsykehuset i Tromsø ligger i front internasjonalt i utvikling og bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi til fjerndiagnostisering og -behandling av pasienter, og fjernundervisning av helsepersonell. Senteret står sentralt i et stadig voksende nettverk av internasjonale aktører som samarbeider til felles nytte. De helsemessige gevinstene av telemedisin er store i form av økt behandlingskapasitet, redusert reisetid for pasientene og reduserte kostnader. Samtidig representerer utviklingen av telemedisinske tilbud god distriktspolitikk. Telemedisinsk senter har positive bieffekter for sektorer som for eksempel næring og samferdsel
Vil statsråden bidra til å videreutvikle senteret som en motor i helsevesenet og i utviklingen av den nordnorske landsdelen?»

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under interpellasjonsdebatten har Bendiks H. Arnesen satt fram tre forslag på vegne av Arbeiderpartiet.

Forslag nr. 1 er av forslagsstilleren omgjort til oversendelsesforslag.

Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å legge fram en sak om status for norsk telemedisin og plan for telemedisinens framtidige rolle i helsevesen og helseutdanning.»

Presidenten foreslår at dette forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede etablering av et nasjonalt telemedisinsk senter ved Regionsykehuset i Tromsø.»

Dette forslaget er trukket.

Det gjenstår da å votere over forslag nr. 3.

Det blir anledning til stemmeforklaring.

Bendiks H. Arnesen (A): Som det framgår, har jeg på bakgrunn av statsrådens svar funnet å kunne oversende forslag nr. 1, og trukket forslag nr. 2, på bakgrunn av at dette ble ivaretatt under behandlingen av budsjettet.

Når det gjelder forslag nr. 3, mener vi det er viktig at miljøene nå får klare signaler om hva Stortinget vil her. Derfor opprettholdes dette forslaget, slik at Stortinget gis anledning til å votere over det. Arbeiderpartiets medlemmer anbefales å stemme for forslag nr. 3.

Sonja Irene Sjøli (H): Som jeg sa i mitt innlegg, mener jeg at forslag nr. 3, om en særskilt vurdering av bevilgningen, er sammenfallende med et flertallsforslag fra budsjettbehandlingen før jul, hvor Høyre var en del av flertallet, om å be Regjeringen utrede etablering av et nasjonalt telemedisinsk senter i Tromsø, også finansiert ved statlige midler. Jeg har selvfølgelig ingenting imot en vurdering, men mener forslaget egentlig er overflødig i og med at dette er vedtatt. Jeg vil allikevel be Høyres representanter stemme for forslaget.

Olav Gunnar Ballo (SV): SV var med på flertallsforslaget fra sosialkomiteen under budsjettbehandlingen i 1998, der vi gikk inn for at man også skulle finansiere med statlige midler etablering av et nasjonalt telemedisinsk senter ved Regionsykehuset i Tromsø. Vi oppfatter det slik at det som skjer her, bare kommer i forlengelsen av det. Og helt i tråd med det vi gjorde i desember, vil vi også nå stemme for forslag nr. 3.

Are Næss (KrF): Det er riktig som interpellanten sa i sin begrunnelse for å trekke forslag nr. 2, at dette er vedtatt av Stortinget. Når Stortinget har vedtatt å etablere et nasjonalt telemedisinsk senter ved Regionsykehuset i Tromsø, ser jeg det som helt naturlig at Regjeringen i den sammenheng vurderer ulike bevilgningsmåter til dette senteret. Så jeg er enig med representanten Sjøli i at dette forslaget egentlig er unødvendig. Jeg vil likevel anbefale representantene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre å stemme for forslaget.

Presidenten: Med disse stemmeforklaringer antar presidenten at det skal være mulig å votere på en enkel måte over saken.

Det voteres da over forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere særskilt bevilgning til senteret i forbindelse med revidert budsjett for 1999 eller statsbudsjettet for 2000.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet bifaltes enstemmig.

Presidenten: I sak nr. 4 foreligger det ikke noe voteringstema.