Stortinget - Møte torsdag den 5. november 1998 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Sak nr. 2
Interpellasjon fra representanten Karita Bekkemellem Orheim til barne- og familieministeren:
«Problematikken rundt spiseforstyrrelser blant voksne har fått stadig større oppmerksomhet. Men det finnes nå urovekkende tall på at stadig flere barn rammes av sykdommer som anorexia, bulimi nevrosa og uspesifiserte spiseforstyrrelser. Statens helsetilsyn oppgir at opptil 40 000 unge under 18 år har alvorlige problemer i sitt forhold til mat. En kombinasjon av dårlige spisevaner i hjemmet, kravmentalitet fra omgivelsene, reklame og søken etter idealer gjør at man finner spiseforstyrrelser også hos barn allerede før skolealder. Spekulativ reklame, dukker som forherliger en sykelig tynn kropp, idoldyrkelse, barn som fotomodeller osv. er medvirkende årsaker til at barn og unge får et unormalt forhold til kroppen sin.
Hva vil statsråden gjøre for å sette problemet på dagsorden, og kan man forvente en handlingsplan fra Regjeringen med tiltak for å sikre barn og unge en sunn og god oppvekst?»
Votering i sak nr. 3
Presidenten: Under interpellasjonsdebatten har Marit Nybakk satt fram tre forslag på vegne av Karita Bekkemellem Orheim, Asmund Kristoffersen og seg selv.
Forslagene er omdelt i salen, og presidenten gjør oppmerksom på at de foreligger i en endret utgave.
Marit Nybakk får ordet til forslagene.
Marit Nybakk (A): Helseministeren har i sine innlegg, særlig i det siste, redegjort for det arbeidet som nå pågår for å opprette kompetansesentre for forebygging og behandling av spiseforstyrrelser – kompetansesentre som retter seg både mot helsepersonell og lærere og mot dem som er rammet av spiseforstyrrelser.
Han har også redegjort for at vi får en handlingsplan til Stortinget fra Regjeringen om spiseforstyrrelser, med konkrete tiltak. Vi er fornøyd med statsrådens redegjørelse på disse to punktene, så fra Arbeiderpartiets side gjør vi nå forslagene nr. 1 og 3 om til oversendelsesforslag, men opprettholder realitetsvotering over forslag nr. 2.
Presidenten: Are Næss får ordet til stemmeforklaring.
Are Næss (KrF): Jeg er glad for at forslagsstillerne har omgjort forslagene nr. 1 og 3 til oversendelsesforslag.
Når det gjelder forslag nr. 2, er vi enig i intensjonene i forslaget, og jeg anbefaler representantene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre å støtte dette forslaget.
John I. Alvheim (Frp): I likhet med siste taler er også jeg fornøyd med at forslagene nr. 1 og 3 oversendes, idet intensjonene i disse forslagene, håper jeg, blir godt ivaretatt i den planen som er bebudet fra Regjeringen .
Forslag nr. 2 vil jeg anbefale Fremskrittspartiets gruppe å stemme for.
Olav Gunnar Ballo (SV): SV støtter forslag nr. 2. Vi har ingen problemer med å gå inn for det, så jeg vil anbefale SVs gruppe å stemme for.
Sonja Irene Sjøli (H): Jeg er også glad for at forslagene nr. 1 og 3 blir oversendt. Helseministeren har klargjort veldig godt intensjonen med den bebudede handlingsplan.
Jeg vil også når det gjelder forslag nr. 2, anbefale Høyres representanter å stemme for.
Presidenten: Dermed har vi kommet til veis ende når det gjelder stemmeforklaringer.
Presidenten har da merket seg at representanten Nybakk har bedt om at forslagene nr. 1 og 3 blir omgjort til oversendelsesforslag.
Forslag nr. 1 lyder i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å opprette kompetansesentre for forebygging og behandling av spiseforstyrrelser i alle helseregioner. Kompetansesentrene skal særlig rette seg mot etterutdanning og skolering av helsepersonell og lærere i tillegg til å gi veiledning til pasienter og deres pårørende.»
Forslag nr. 3 lyder i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å utarbeide en helhetlig handlingsplan for bekjempelse av spiseforstyrrelser, spesielt rettet mot barn og unge.»
Presidenten foreslår at disse forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.
Forslag nr. 2 lyder:
Votering:Forslaget fra Marit Nybakk, Karita Bekkemellem Orheim og Asmund Kristoffersen bifaltes enstemmig.«Stortinget ber Regjeringen vurdere å legge kunnskap om spiseforstyrrelser inn som et element i grunnutdanningen av sykepleiere og leger.»