Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. november 1998 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Ågot Valle (SV): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Det kommer meldinger om at 600 tamiler som kom til Norge i 1996, står i fare for å bli sendt tilbake til Sri Lanka. De første tamilene er allerede hentet fra mottak og sendt ut. Ifølge informerte kilder er det ikke trygt for tamiler som ikke er hjemmehørende i Colombo, å reise tilbake til Sri Lanka. Tamiler blir flere steder utsatt for forfølgelse på etnisk grunnlag.

Mener statsråden at situasjonen ligger til rette for en omfattende hjemsendelse av tamilske asylsøkere?»

Statsråd Aud-Inger Aure: Dette er et spørsmål som krever et utfyllende svar, og jeg ber om tillatelse til å overskride tiden med noen få sekunder hvis nødvendig.

Presidenten: Presidenten går ut frå at Stortinget vil godkjenne det, og statsråden får dermed den tida ho måtte trenge.

Statsråd Aud-Inger Aure: Takk – Det er ca. 330 borgere fra Sri Lanka som har fått avslag på søknad om asyl, som fortsatt oppholder seg i Norge.

Søknader om asyl fra srilankiske tamiler undergis en konkret og individuell vurdering. Alle tamiler som på individuelt grunnlag har behov for beskyttelse, vil få oppholdstillatelse i Norge. Ingen vil bli returnert til Sri Lanka dersom det er grunn til å anta at de vil ha behov for sikkerhetsmessig oppfølging. Tamilske asylsøkere som ikke innvilges flyktningstatus eller fyller øvrige vilkår for opphold, skal returnere til hjemlandet.

Norsk praksis er basert på en bred vurdering av situasjonen på Sri Lanka, spesielt de forhold som har betydning for sivile tamilers generelle sikkerhets- og menneskerettighetssituasjon. Praksisen er i samsvar med praksis i de øvrige nordiske land og andre europeiske land. FNs høykommissær for flyktninger har gitt uttrykk for at situasjonen på Sri Lanka ikke er til hinder for tilbakesendelse til hjemlandet for asylsøkere som har fått avslag på sine asylsøknader etter en grundig og individuell vurdering, herunder at tamiler fra nord og øst kan returneres til Colombo.

Når faren for liv og sikkerhet vurderes, er det viktig å skille mellom de nordlige og østlige områdene og situasjonen i de områdene det er trygt å returnere til.

I områdene i nord og øst pågår det i dag krigshandlinger. Det er ingen tvil om at dette har fått alvorlige følger for sivilbefolkningen der. Til disse områdene returneres ingen.

Samtidig er det et faktum at sivilbefolkningen i de regjeringskontrollerte områdene i sør, herunder Colombo, ikke er direkte berørt av krigshandlingene. På grunn av faren for enkeltstående terrorhandlinger også i sør vil imidlertid tamilbefolkningen kunne bli undergitt omfattende kontrolltiltak. Bakgrunnen er srilankiske myndigheters antakelse om at LTTE står bak og er ansvarlig for slike terrorhandlinger.

Et sentralt sikkerhetstiltak er arrestasjon og kortvarig fengsling for å bringe den arrestertes identitet og bakgrunn på det rene. For dem som pågripes, innebærer dette at de blir holdt i arrest til undersøkelser er foretatt. I de langt fleste tilfellene går dette relativt raskt, og de arresterte blir løslatt i løpet av 1 til 24 timer.

De srilankiske tamiler som må reise tilbake til Sri Lanka, er personer som har fått sine søknader om asyl grundig vurdert i to instanser. Noen har også fått sine saker prøvd av norsk domstol. I deres saker er det konstatert at det ikke foreligger risiko for forfølgelse.

Asylsøkere med endelig avslag på søknad om asyl, plikter i utgangspunktet å forlate riket frivillig. Dersom asylsøkerne ikke retter seg etter vedtakene, vil de oppholdsnektede bli uttransportert.

Jeg kan opplyse at ca. 100 tamiler siden 1994 har reist tilbake til Sri Lanka etter avslag på sine søknader om asyl eller oppholdstillatelse i Norge. Norske myndigheter er ikke kjent med at noen av disse har vært utsatt for overgrep etter hjemkomsten.

Norske myndigheter legger fortsatt til grunn at den generelle sikkerhetssituasjonen for tamiler på Sri Lanka ikke tilsier at alle tamiler automatisk bør være vernet mot utsendelse til hjemlandet, alene grunnet deres etniske opprinnelse.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret.

Justisministeren gav uttrykk for bekymring, men prøvde samtidig å berolige med å si at det skjer en forsvarlig behandling. Det står i skarp kontrast til at det tamilske miljøet er ganske så desperat i dag. Det står i skarp kontrast til at folk prøver å begå sjølmord. Det viser at de føler seg svært så utrygge i forhold til den behandlingen som de blir utsatt for. Det er et faktum at det er borgerkrigslignende tilstander i deler av Sri Lanka, og krigen ser ut til å trappes opp. Det betyr at spenningen øker, og at faren for vilkårlige arrestasjoner øker også i Colombo.

Da vil jeg spørre justisministeren: Hva gjør departementet for å skaffe seg uavhengige opplysninger, og for å følge opp dem som nå blir sendt tilbake? Vi har opplysninger om at folk er blitt kastet i fengsel, er blitt banket opp og går i dekning av redsel for hva som skjer med dem i Colombo.

Statsråd Aud-Inger Aure: Som jeg sa i mitt første svar, innebærer norsk praksis at ingen blir returnert til Sri Lanka hvis de står i fare for å bli forfulgt. Vi er kjent med, som jeg opplyste, at for å fremskaffe riktig identitet og få avklart usikkerhetsforhold, hender det at folk blir arrestert, men da er de løslatt etter 1 til 24 timer.

De grundige undersøkelser som blir gjort fra norsk side, og det at vår praksis er i henhold til det Høykommissæren for flyktninger mener er forsvarlig, og også lik praksisen i Norden og andre europeiske land, skulle gi sikkerhet for at ingen blir returnert til forfølgelse. Det har norske myndigheter forpliktet seg til.

Ågot Valle (SV): Jeg konstaterer at vi er dypt uenige om hvorvidt folk blir sendt tilbake til forfølgelse. Jeg vil oppfordre statsråden til å stanse utsendingene og vurdere søknadene på nytt i lys av at det er fare for en opptrappet krig på Sri Lanka.

Men så refererte statsråden til praksis i andre land. Da er det sånn at Danmark har en avtale om utsending av 350 tamiler, samtidig som Danmark forplikter seg til å gi utførlige opplysninger om asylsøkere til Sri Lanka, og det er klart at myndighetene der er interessert i aktuelle fluktruter. Avtalen er framforhandlet av felles attaché – Norge og Danmark har felles attaché i Sri Lanka. Da er mitt spørsmål: Kan vi nå være helt sikre – helt sikre – på at det ikke er planer om å få til lignende avtaler mellom Norge og Sri Lanka som det er mellom Danmark og Sri Lanka?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg kjenner ikke til den avtalen som skal foreligge mellom Sri Lanka og Danmark, og kan følgelig ikke si noe om den.

Det er riktig at vi har en felles utlendingsattaché, men oppgaven til denne attachéen er foruten å følge opp sikkerhets- og menneskerettighetssituasjonen på Sri Lanka å rapportere til norske myndigheter om erfaringen med retur av oppholdsnektede asylsøkere fra Norge og også fra andre vestlige land.

Det er ikke planer om å inngå slike avtaler som det representanten Valle henviser til, uten at jeg dermed har gått god for at slike i det hele tatt fins.

: