Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. oktober 1998 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg vil gjerne få stilla eit spørsmål til helseministeren:

«I mai 1998 hadde vi en diskusjon om Halden-reaktoren, hvor statsråden lovet å få til større åpenhet om så vel transport som selve virksomheten.

Vil statsråden sørge for at det blir full offentlighet om transport av radioaktivt avfall og brukt atombrensel mellom Kjeller og Halden, til Himdalen og til og fra utlandet, eventuelt hva har statsråden gjort/vil han gjøre for å få den offentlighet som ble lovet i denne saken?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: I spørsmålet vises det innledningsvis til interpellasjon vedrørende Halden-reaktoren som ble behandlet av Stortinget den 5. mai i år. Som nevnt den gang har Sosial- og helsedepartementet ansvaret for den pågående konsesjonsbehandling for Institutt for energiteknikks anlegg i Halden og på Kjeller. I mine innlegg i interpellasjonsdebatten klargjorde jeg at departementets holdning når det gjelder innsyn og åpenhet, er at økt åpenhet skal tilstrebes innen rammen av lovverket. Konsesjonssaken er tjent med så stor åpenhet som mulig, og departementet legger til grunn at det kun er de deler av materialet i konsesjonssøknaden som omfattes av taushetspliktbestemmelser, som skal unntas. Dette står naturligvis ved lag. Som følge av dette har konsesjonssøknaden samt alle 31 vedlegg til denne blitt gjennomgått med sikte på å skille ut taushetsbelagte opplysninger, slik at det kan gis innsyn i de øvrige deler. De organisasjoner, presserepresentanter og enkeltpersoner som har ønsket innsyn i ovennevnte materiale, har allerede fått det frigitte materialet. Øvrige vil selvsagt bli gitt tilsvarende tilgang.

Regjeringen vil for øvrig foreta en gjenomgang av taushetspliktsbestemmelsene i atomenergiloven og relevante forskrifter med sikte på større grad av åpenhet i atomenergispørsmål.

Representanten Langeland stiller videre spørsmål knyttet til transport av radioaktivt avfall og brukt atombrensel mellom Kjeller og Halden, til Himdalen og til og fra utlandet.

Hva angår transporter av brukt atombrensel mellom Kjeller og Halden, så er det intet til hinder for å opplyse hvordan transportene skjer. Jeg viser til den redegjørelse jeg gav om dette i mitt svar i spørretimen den 3. juni i år. Av sikkerhetshensyn er imidlertid ikke nøyaktige opplysninger om når transport finner sted mv., offentlige for allmennheten. For øvrig kan det nevnes at Statens strålevern tidligere i år har gjennomgått selve transportordningen og har funnet denne i samsvar med regelverket, slik jeg bad om etter at nevnte spørsmål ble reist.

Transporten til Himdalen vil kun omfatte lavt og middels radioaktivt avfall som anlegget er beregnet for, og ikke brukt atombrensel. Hvordan de planlagte transportene til Himdalen skal foregå, er beskrevet i sikkerhetsrapporten for driften, og denne er offentlig. Videre er befolkningen i nærområdet gjennom informasjonsmøter der Institutt for energiteknikk har deltatt, gjort kjent med hvordan de planlagte transportene til Himdalen-anlegget er tenkt gjennomført.

Som en del av det eksperimentelle programmet ved Halden-reaktoren innfører Institutt for energiteknikk tidvis mindre mengder brukt brensel fra utlandet. Slikt forsøksbrensel er ikke norsk eiendom og returneres eier etter at eksperimentet er utført. Disse transportene skjer i samsvar med de bestemmelser som gjelder for slik transport både i avsender- og mottaker land, og tillatelse gis i samsvar med den internasjonale ikke-spredningsavtalen.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg trur eg skal velja denne gongen òg, som eg gjorde sist, å takka for eit positivt svar, fordi eg har ei kjensle av at helsestatsråden tar dette problemet alvorleg og følgjer det grundig opp. Eg trur det framleis er mykje ein kan frita for teieplikt, og derfor var det spesielt positivt at statsråden nå vil gjennomgå dei reglane som gjeld for teieplikt.

Eitt spørsmål blei det ikkje svart på, og det var i forhold til Sellafield. Kan statsråden stadfesta eller avkrefta om Halden-reaktoren har levert avfall til Sellafield og dermed medverka til forureining av norsk kyst? Punkt to: Statsråden nemnde ikkje talet på vedlegg i konsesjonssøknaden som er offentleggjorde. Kan statsråden seia noko om det?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Når det gjelder transporter til og fra utlandet, viser jeg til det jeg sa, at det er knyttet til innførsel av forsøksbrensel og tilbakeførsel av slik brensel til eier i samsvar med norske og internasjonale regler. Jeg viser for øvrig til at Stortingets energi- og miljøkomite, i brev av 25. mars 1994 fra daværende nærings- og energiminister Jens Stoltenberg, fikk en grundig redegjørelse for denne forskningsaktiviteten og for de internasjonale aspekter ved denne.

Når det gjelder spørsmålet om andelen materiale som er frigitt, kan jeg ikke på stående fot svare på det, men jeg skal sørge for at de spørsmålene blir besvart på egnet måte.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg reknar med at statsråden – i form av eit brev eller liknande – kjem tilbake til det som han ikkje kunne svara på. Det som eg ønskjer eit veldig konkret svar på, gjeld altså Sellafield. Eg føler at statsråden unngår spørsmålet. Kan statsråden stadfesta eller avkrefta om det er gjenvinning av norsk atomavfall på Sellafield?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg vil fastholde det jeg sa i mitt forrige svar om det spørsmålet som gjelder transport til og fra utlandet med hensyn til Halden-reaktoren, og har på dette punkt ikke ytterligere å tilføye til det svaret jeg allerede har gitt.

: