Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 22. oktober 1998 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 2

Innstilling fra justiskomiteen om kriminalomsorgen og om forslag fra stortingsrepresentantene Jan Johnsen, Annelise Høegh og Ivar Kristiansen om redusert bruk av varetektsfengsling i Norge

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram 16 forslag.

Det er forslag nr. 1, fra Jan Simonsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre.

Det er forslagene nr. 2-9, fra Jan Simonsen på vegne av Fremskrittspartiet.

Det er forslagene nr. 10-13, fra Bjørn Hernæs på vegne av Høyre.

Endelig er det forslagene nr. 14-16, fra Ågot Valle på vegne av Sosialistisk Venstreparti .

Vidar Bjørnstad får ordet til stemmeforklaring.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg vil oppfordre Arbeiderpartiets representanter til å stemme for komiteinnstillingen på alle punkter og mot forslagene fra Høyre og Fremskrittspartiet. Når det gjelder forslagene fra SV, som er omdelt her, vil vi stemme mot forslag nr. 14, for komiteen har drøftet dette og gått mot realiteten i forslaget i den innstillingen som foreligger. Når det gjelder forslag nr. 15, vil vi henstille om at dette oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. Vi har i komiteen tidligere bedt om å få en stortingsmelding om rettshjelpsordningene og kan da få Regjeringens synspunkter knyttet til dette uten å ta standpunkt til realiteten i dag. Når det gjelder forslag nr. 16, vil jeg be SV om også å oversende det uten realitetsvotering. Vi har i forbindelse med innstillingen i dag bedt om å få tilbake et forslag knyttet til beslutningsstrukturen i kriminalomsorgssystemet etter at en nå får innført en regional ledelse for både fengselsvesen og Kriminalomsorg i frihet, og det er for så vidt ingenting i veien for at Regjeringen kan gi sine synspunkter på realiteten uten at vi tar standpunkt her og nå.

Kristin Krohn Devold (H): Når det gjelder forslagene i innstillingen, vil jeg anbefale Høyres medlemmer å stemme for forslag som vi fremmer selv – enten alene eller sammen med Fremskrittspartiet – og for alle komiteens flertallsforslag. Når det gjelder forslag omdelt fra SV på eget ark, vil jeg anbefale Høyres medlemmer å stemme mot samtlige tre forslag.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Jeg kan begrense min stemmeforklaring til å si at vi gir vår støtte til det som Arbeiderpartiet her har gitt uttrykk for. Med andre ord anbefaler vi sentrumspartiene å stemme for komiteens innstilling og stemme mot forslagene fra Høyre og Fremskrittspartiet. Når det gjelder forslagene nr. 14-16, stemmer vi mot forslag nr. 14, og dersom de to andre blir gjort om til oversendelsesforslag, er det jo ikke noe mer å gjøre i forhold til det. Dersom de ikke blir gjort om til oversendelsesforslag, anbefaler vi sentrumspartiene å stemme imot, selv om vi kan ha en viss forståelse for dem, og når det siste eventuelt måtte komme tilbake til Stortinget på et senere tidspunkt, vil vi se positivt på det.

Ågot Valle (SV): Først våre egne forslag: Komiteen har gjort et annet valg når det gjelder synet på åpen soning enn det vi gjør, så jeg er enig i at det forslaget bør det stemmes over. Jeg anbefaler selvsagt SVs gruppe å stemme for det.

Når det gjelder forslagene nr. 15 og 16, er jeg også enig i at dette har en større sjanse i en annen sammenheng, og at det hører med til videre behandling, både det som gjelder beslutningsstrukturen i kriminalomsorgen, og det som gjelder en stortingsmelding om rettshjelp. Jeg vil be om at disse blir omgjort til oversendelsesforslag.

Når det gjelder de andre forslagene, rår jeg til at SVs medlemmer stemmer for komiteens tilråding – unntatt VI, som vi må stemme mot – og ellers mot forslagene fra Høyre og Fremskrittspartiet.

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil anbefale Fremskrittspartiets gruppe å stemme mot forslagene fra SV, mot forslag nr. 13, fra Høyre, og mot V i innstillingen, som dreier seg om hjemmesoning under elektronisk kontroll, som vi bare støtter på våre egne premisser.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring, og vi går til votering.

Forslagene nr. 15 og 16, fra Sosialistisk Venstreparti, er av Ågot Valle omgjort til oversendelsesforslag, og ordlyden forandres i henhold til det.

Forslag nr. 15 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å fremme forslag om å endre rettshjelpsloven til også å inkludere saker vedrørende fullbyrdelse av straff.»

Forslag nr. 16 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å utarbeide forslag til opprettelse av et sentralt frittstående klageorgan.»

Presidenten foreslår at forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Det voteres først over forslagene fra Sosialistisk Venstreparti, så over forslagene fra Fremskrittspartiet, deretter over forslagene fra Høyre, videre over forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre og til slutt over innstillingen.

Forslag nr. 14, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten for å innføre ordningen som praktiseres i Danmark og Sverige vedrørende soning i åpen anstalt.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslagene nr. 2-9, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide et regelverk som sikrer at soning av straff starter umiddelbart etter at en dom er rettskraftig.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige lovforslag slik at det blir gitt lovhjemmel for å idømme betydelige tilleggsstraffer for fanger som rømmer fra fengsel enten ved å ta seg ut av fengselsinstitusjon eller ved å unnlate å vende tilbake til fastlagt tid etter permisjon.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for å fjerne adgangen til å slippe fanger løs på prøve før dommen er fullført i sin helhet.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning med en fast tilsynsperiode på minst 3 måneder for fanger som har sonet mer enn 1 måneds fengselsstraff.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Det bygges en statlig behandlingsinstitusjon av fengselsliknende karakter for behandling av personer som på grunn av strafferettslig utilregnelighet i stedet for fengselsstraff blir dømt til psykiatrisk behandling, og for fanger som blir psykotiske mens de soner i fengsel.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre retningslinjene for bruk av samfunnstjeneste slik at samfunnstjeneste bare kan brukes som alternativ til betingede dommer, og aldri for kriminelle gjengangere, eller for personer som er dømt for voldsbruk, sedelighetskriminalitet eller narkotikakriminalitet.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen starte en forsøksordning med husarrest/hjemmesoning, kontrollert med elektroniske apparater, som alternativ til betingede straffer.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre retningslinjer som sørger for at ethvert brudd på vilkårene for samfunnsstraff automatisk medfører soning i lukket anstalt.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 85 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.30.29)

Presidenten: Forslagene nr. 10, 11 og 12, fra Høyre, tas opp til votering.

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide et regelverk som sikrer at soning av straff starter umiddelbart etter at en dom er rettskraftig.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige regelendringer for å sikre at hovedregelen blir at straff skal sones fullt ut, og at prøveløslatelse etter 2/3 tid bare brukes som påskjønnelse i spesielle tilfeller.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre retningslinjene for bruk av samfunnstjeneste slik at samfunnstjeneste i hovedsak brukes som alternativ for førstegangsdømte eller ved betingede dommer, og aldri for personer dømt for volds- eller sedelighetskriminalitet.»

Fremskrittspartiet har varslet at de støtter disse forslagene subsidiært.

Votering:Forslagene fra Høyre ble med 70 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.31.03)Komiteen hadde innstillet:

I.

St.meld. nr. 27 (1997-98) om kriminalomsorgen vedlegges protokollen.

II.

Dokument nr. 8:92 (1997-98) – forslag fra stortingsrepresentantene Jan Johnsen, Annelise Høegh og Ivar Kristiansen om redusert bruk av varetektsfengsling i Norge – avvises.

III.

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag for Stortinget om fullbyrding utenfor anstalt, herunder forslag til lovfesting av når slik fullbyrding kan påbegynnes.

IV.

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å endre fengselsloven til en kriminalomsorgslov som omfatter både fengselsvesen og friomsorg.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

V.

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag for Stortinget om en forsøksordning med tilsyn med elektronisk kontroll.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 84 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.32.25)Videre var innstillet:

VI.

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag for Stortinget vedrørende korttidsfengsling som reaksjon ved brudd på vilkår knyttet til samfunnsstraffer.

Presidenten: Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes mot 6 stemmer.Videre var innstillet:

VII.

Stortinget ber Regjeringen utarbeide rullerende planer vedrørende kriminalomsorgens kapasitetsutfordringer og volumprognoser, herunder bemanningssituasjon og bygningsmasse.

VIII.

Stortinget ber Regjeringen starte planleggingen av et nytt fengsel i Østfold fylke.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.