Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til utviklings- og menneskerettighetsministeren:

Hvilke tiltak vil Utenriksdepartementet iverksette for å få flere norske til å søke sivile stillinger i FN?

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Utenriksdepartementet arbeider aktivt med å rekruttere nordmenn inn i internasjonale organisasjoner. For å intensivere dette arbeidet ble « Enheten for rekruttering til internasjonale organisasjoner » opprettet i 1995. Enheten arbeider bl.a med praktikantordninger til FN, rekruttering av junioreksperter til de viktigste FN-organisasjonene og rekruttering for øvrig på alle nivåer.

Utenriksdepartementet utgir publikasjonen « Ledige oppdrag i internasjonale organisasjoner », som inneholder utdrag av stillingsutlysninger i internasjonale organisasjoner hvor Norge er medlem, herunder også FN. Den distribueres til enkeltpersoner, organisasjoner og offentlige etater og institusjoner, med ca 23 utgaver i året. Hvert nummer har et opplag på ca 5.000.

Når relevante stillinger identifiseres, går i tillegg direkte henvendelser til faginstanser, offentlige etater og institusjoner og til enkeltpersoner som er registrert i Utenriksdepartementets database over personer som er interessert i stillinger i internasjonale organisasjoner.

En plan for en ytterligere styrking av arbeidet med rekruttering til ledende stillinger på høyt nivå er allerede under planlegging i Utenriksdepartementet.

Gunnar Breimo hadde her overtatt presidentplassen.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker for statsrådens svar, som jeg synes var positivt.

Høsten 1997 hadde jeg gleden av å være representant ved FNs generalforsamling. Hver dag hadde vi møter hvor vi bl.a ble brifet om spesielle temaer. Jeg fikk inntrykk av at det er få nordmenn i f.eks FN-sekretariatet. Jeg mener å huske at Norge hadde rett til 16-17 stillinger etter et system for geografisk kvotefordeling, men bare hadde åtte-ni slike stillinger.

Jeg registrerte i statsrådens svar at Utenriksdepartementet arbeider med disse spørsmålene. Har departementet vurdert bl.a følgende tiltak: Hva med en kompensasjonsordning for høye bokostnader? - vi vet at bokostnadene i New York er høye. Hva med å sikre rettigheter i folketrygdsystemet for dem som går inn i slike stillinger?

Jeg er glad for at statsråden også er opptatt av at vi skal få flere nordmenn til å søke sivile stillinger i FN og i andre internasjonale organisasjoner.

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Det er korrekt at Norge er underrepresentert i mange internasjonale organisasjoner, også i FN. Antall nordmenn står ikke i forhold til Norges regulære eller frivillige bidrag til FN-organisasjonene, så det er absolutt behov for tiltak for å få flere nordmenn inn i disse jobbene. Det er imidlertid registrert en svak vekst i antallet fra 1996 til 1997, selv om fullstendig tallmateriale for 1997 ennå ikke foreligger.

Vi hører stadig vekk til gruppen av underrepresenterte medlemsstater med hensyn til et system for geografisk kvotefordeling, som også representanten Skogholt var inne på. Som ledd i arbeidet med å styrke rekrutteringen viste jeg til den planen som er under utarbeidelse i Utenriksdepartementet særlig for stillinger på høyt nivå. Vi vil måtte vurdere ulike tiltak, og jeg finner ikke her grunnlag for å kunne ta stilling til de tiltak som ble foreslått fra representanten Skogholts side. Vi vil måtte vurdere en rekke tiltak i forbindelse med utarbeidelsen av denne planen.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker igjen statsråden for et positivt svar.

Jeg har forståelse for at man trenger noe tid til å utarbeide den planen som ble omtalt i svaret. Men jeg kunne tenke meg å stille følgende tilleggsspørsmål: Når vil vi kunne forvente at den omtalte planen vil foreligge?

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Vi har ikke satt noen konkret tidsfrist for denne planen, men det er utvilsomt et arbeid som har høy prioritet fra norsk side. Vi har sett at vi har lyktes med én viktig stilling, bl.a generalsekretærstillingen i WHO med Gro Harlem Brundtland, og vi har utvilsomt fokusert på dette, uten at jeg dermed kan si at planen vil komme i løpet av året. Jeg har ikke med meg informasjon om tempoplanen for det som er under utarbeidelse, så det må jeg i tilfelle få komme tilbake til representanten Skogholt med informasjon om.

: