Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. mai 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille spørsmål til kulturministeren:

Onsdag 20. mai 1998 ble landskampen i fotball mellom Norge og Mexico vist på følgende måte: Første omgang ble sendt på NRK2 og andre omgang på NRK1. I dag er det mange som ikke kan ta inn NRK2 selv om de betaler full NRK-lisens.

Hva synes statsråden om denne forskjellsbehandling som spesielt rammer de ute i distriktene som fra før av har et redusert tilbud?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg minner innledningsvis om at utbyggingen av NRK2 har skjedd i samsvar med Stortingets forutsetninger om at NRK2 primært skal være en satellittkanal med en viss tilleggsdekning fra bakkesendere. Da Stortinget behandlet saken, ble det lagt til grunn at en full utbygging ikke var forsvarlig av økonomiske og frekvensmessige grunner. En full utbygging av bakkesendere ville dessuten langt på vei umuliggjøre utbygging av et digitalt sendenett. Dette har jeg svart på i Stortinget tidligere. Jeg beklager at det er situasjonen, men slik er det. Stortinget forutsatte dekningsgrad på nær opp til 80 % av seerne. Om lag 80 % av befolkningen har i dag muligheter til å ta inn NRK2. Dette er altså i samsvar med Stortingets forutsetninger.

Beslutninger om hvilke programmer som skal sendes på NRKs kanaler til enhver tid, er redaksjonelle vurderinger som faller inn under den løpende programvirksomheten til NRK. Denne programvirksomheten er det kringkastingssjefen som etter kringkastingsloven har ansvaret for. Det er derfor verken aktuelt eller mulig for departementet å gå inn med pålegg til NRK om hvilke programmer som skal sendes på hvilke kanaler. Departementet har i samsvar med vanlig praksis innhentet en uttalelse fra NRK om spørsmålet som representanten Bredvold stiller, og NRK uttaler følgende:

Kampstart var kl. 18.45. Det skal mye til for å forskyve vesentlig på sentrale og faste programposter i NRK1, særlig gjelder dette Dagsrevyen kl. 19.00. Etter som dette var en privatlandskamp fant man at det ikke var tilstrekkelig tungtveiende grunn til å flytte Dagsrevyen. Denne avgjørelsen gjorde også at de regionale fjernsynssendingene kunne gå som normalt.

Jeg viser til dette.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg har hørt på det hun har sagt, men jeg synes egentlig ikke at jeg har fått svar, for spørsmålet mitt går på hva statsråden synes om dette, og ikke på hva NRK mener om dette.

Jeg fikk også bekreftet at statsråden beklager situasjonen, men det hjelper svært lite for de 20 %, kanskje 28 % som jeg har fått opplyst, som ikke har noen mulighet til, slik situasjonen er i dag, å ta inn NRK2 uten å få store utgifter på det, enten via kabel eller parabolantenne. Jeg synes det virker lite gjennomtenkt når man sender den ene halvdelen av et program på den ene kanalen og den andre halvdelen på en annen kanal.

Vi snakker også om distriktspolitikk her. Dette er en liten del av distriktspolitikken, men sammen med mange andre små deler er dette en viktig del. Så jeg spør igjen: Hva ønsker statsråden å gjøre med denne saken?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg forstår for så vidt at representanten Bredvold synes det er viktigere at jeg sier hva jeg mener, enn at jeg viser til NRK og deres synspunkt. Men fordi statsråden i dette tilfellet er generalforsamling for NRK, mener jeg at jeg må være ganske ryddig i forhold til det som ligger nedfelt i kringkastingsloven, og dette spørsmålet som her er tatt opp om vurdering av hvor og hva man skal sende, ligger til kringkastingssjefen etter loven, og jeg synes det er ganske viktig at jeg er ryddig i forhold til det.

Ellers er jeg enig med Bredvold i at dette er en viktig distriktspolitisk sak. Det er også slik at vi nå ønsker å satse på digitalisering, slik at man kan få et godt tilbud i hele landet, og NRK har selv sagt at de ønsker å utbygge digitale systemer først i de områdene hvor NRK ikke er godt nok utbygd.

Per Roar Bredvold (Frp): Kan statsråden tenke seg å redusere NRK-avgiften, altså lisensen, for dem som ikke har mulighet til å ta inn NRK2?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Dette er et spørsmål som jeg også har svart på tidligere i spørretimen, hvor jeg viser til de forutsetninger som Stortinget la ved utbyggingen av NRK2, og at man også der slo fast at man ikke finner å kunne differensiere lisensen, og det ligger fast.

: