Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Leif Lund (A): Jeg vil på vegne av representanten Ranveig Frøiland få stille et spørsmål til samferdselsministeren:

I B.innst.S.nr.13 (1997-1998) bad fleirtalet statsråden om å vurdere omprioritering av midlar for å få utbygd Bogeparsellen på stamvegrute 12.

Kor står denne saka no?

Statsråd Odd Einar Dørum: I budsjettinnstillingen ber flertallet i samferdselskomiteen om at Regjeringen vurderer en omprioritering av midlene innenfor rute 12 med sikte på å få bygd Bogeparsellen. I 1998 går alle midlene på stamvegrute 12 til tunnelprosjektet Lærdal-Aurland, samt noen mindre restbevilgninger til å fullfinansiere igangsatte og allerede fullførte prosjekter.

En reduksjon av bevilgningen til Lærdalstunnelen i 1998 vil føre til mindre rasjonell anleggsdrift. Dessuten er den miljømessige kvalitetssikringen av reguleringsplanen for Bogeparsellen ennå ikke fullført. Jeg ser derfor ikke grunnlag for å omprioritere midler fra Lærdalstunnelen til Bogeparsellen i 1998.

I St.meld.nr.37 (1996-1997) , Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007, er Bogeparsellen prioritert gjennomført i første fireårsperiode. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til prioriteringen av prosjektet i forbindelse med budsjettet for 1999.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg må si at jeg er litt overrasket. Venstre var faktisk med på flertallsinnstillingen fra samferdselskomiteen om å omprioritere. Jeg er også kjent med at Vaksdal kommune i et møte 12. januar i år med statsråd Dørum tok opp denne saken. Det er en meget vanskelig sak for dem som bor på Boge. Stamveien Bergen-Oslo går rett gjennom gammel bebyggelse, smal vei og direkte farlig, slik at jeg hadde håpet på at statsråden og denne regjering gjennom et såpass klart vedtak både i Stortinget og i Hordaland fylkesting kunne sørget for at denne saken hadde funnet sin løsning. Jeg er ikke fornøyd med svaret fra statsråden og vil gjerne spørre videre om han ikke kunne tenke seg å omprioritere i forhold til det svaret han gav.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg går ut fra at representanten er kjent med at departementet ble bedt om å vurdere saken. Når departementet vurderer en slik sak, vurderer man det bl.a opp mot andre vedtak fattet i Stortinget, og Lærdalstunnelen er igangsatt. Selvfølgelig kjenner jeg situasjonen på Boge, men representanten vet akkurat som meg hvilket budsjett som er vedtatt. Han er også kjent med hvilke avvikende forslag som forelå til budsjettet, også fra representantens eget parti. Der var det til og med inngrep for å redusere vegmidlene, bl.a til vedlikehold, slik at med disse rammene må man opptre ansvarlig. Det ville være helt uansvarlig nå å sørge for at Lærdals-prosjektet ikke ble så rasjonelt som mulig, når det først er igangsatt.

Så er det det å si at jeg kjenner godt til forholdet med Boge-prosjektet, men jeg kan ikke igangsette et prosjekt på et tidspunkt der kvalitetssikringen miljømessig ikke er gjennomført. Den kan eventuelt føre til at det blir behov for reguleringsendringer. Det kan også eventuelt føre til kostnadsøkninger. Men jeg er kjent med merknaden, og vil gjerne si det slik at hvis man er ekstremt utålmodig, kan man ta opp de tanker som er lansert på rute 12 lokalt, om en delvis bompengefinansiering for Bogeparsellen og en tunnel bak Vossevangen.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg kan i hvert fall bekrefte at folk er ekstremt utålmodig.

Jeg vil gå helt tilbake til hovedplanen fra 1989, hvor Vegdirektoratet faktisk konkluderte med at det bør bygges en tunnel forbi Boge. Problemstillingen er at de som bor der, er så utålmodige at de begynner å stille spørsmål om politikernes troverdighet i forhold til demokratiet, når de helt tilbake i 1989 sa at det skal bygges tunnel. Og nå ti år senere ser det ikke ut som det skal bli tunnel denne gangen heller!

Jeg tar til etterretning det som statsråden har sagt, men jeg synes at vi kunne ha prioritert denne saken.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg går ut fra at representanten har forståelse for at jeg ikke kan ta innover meg frustrasjoner som er opparbeidet gjennom Arbeiderpartiets mangeårige regjeringsmakt. Det kan jeg ikke gjøre. Jeg kan da heller ikke ta innover meg ikke innfridde løfter som er fra den perioden. Men jeg kan forholde meg til mitt eget ansvar.

Jeg har sagt at når jeg ikke har penger, kan jeg ikke strø om meg med løfter. Det ville jo vært helt uhederlig! Men jeg har sagt at prosjektet er viktig. Jeg skjønner hvorfor det er det. Jeg har snakket med folk fra Boge. Jeg har kjørt gjennom området og vet hvordan det ser ut der. Men vi kan ikke bruke mer penger enn vi har. Lokalt er det kommet tanker, og Hordaland er et fylke med betydelig kreativitet, så det var derfor jeg tillot meg å referere noen lokale tanker, ikke som noen ordre, men nærmest som en idé i den forstand at jeg kjenner hordalendingers evne til å iverksette ideer dersom de først synes at de er spennende nok.

: