Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Anne Helen Rui (A): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

Stortinget har intensjoner om å øke andelen av gode norske barneprogrammer som et alternativ til de mer voldelige barneprogrammene som finnes. Reglene for sponsing og manglende støtteordninger til videoproduksjoner gjør imidlertid finansieringen av disse produksjonene vanskelig.

Vil kulturministeren sørge for å utvide dagens støtteordninger til også å omfatte videoproduserte barneprogrammer?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Representanten Rui peker på at reglene for sponsing og manglende støtteordninger til videoproduksjoner gjør det vanskelig å produsere gode norske barneprogrammer.

Når det gjelder sponsereglene, antar jeg at det siktes til at kringkastingsreglene fastsetter at barne- og ungdomsprogrammer ikke kan sponses av noen som har til formål å drive næringsvirksomhet. La meg her presisere at hensikten med disse reglene er å skjerme barn og unge mot kommersiell påvirkning, noe som fullt ut er i samsvar med Regjeringens politikk. Jeg ser ikke grunnlag for å foreta endringer i reglene på dette punktet. Jeg vil imidlertid understreke at forbudet ikke er absolutt. For eksempel vil frivillige organisasjoner eller andre som ikke primært driver næringsvirksomhet, kunne sponse slike programmer.

Jeg vil for øvrig vise til de etablerte støtteordningene for filmproduksjon, hvor det ytes betydelige beløp i støtte til produksjon av norske kortfilmer og spillefilmer. Den direkte støtten til produksjon utgjør i overkant av 160 mill. kr. Et sentralt mål er å sikre produksjon av norsk kvalitetsfilm for barn og unge.

Norskproduserte filmer blir i stor grad gjort tilgjengelig på fjernsyn og video. Særlig gjelder dette for filmer som har mottatt støtte gjennom Audiovisuelt Produksjonsfond og Norsk Kassettavgiftsfond. Disse to fondene skal bl.a yte støtte til uavhengige film- og fjernsynsprodusenter og til produksjon av og formidling av videogrammer.

Det tildeles derfor allerede i dag betydelige beløp til produksjon av barne- og ungdomsfilmer som kan gjøres tilgjengelig på fjernsyn og video.

Allmennkringkasterne har også en nøkkelrolle når det gjelder produksjon og formidling av program for barn og unge. Særlig gjelder dette NRK, som gjennom kringkastingsavgiften settes i stand til selv å produsere barneprogrammer, eller kjøpe kvalitetsprogrammer for barn.

Jeg vil derfor avslutte med å si at det er et prioritert mål for Regjeringen å sikre et godt tilbud for barn og unge både på fjernsyn og film. Etter mitt syn kan dette best gjøres gjennom å slå ring om allmennkringkasterne samtidig som filmer for barn og unge fortsatt er en prioritert oppgave ved tildeling av filmstøtte. Jeg kan derfor ikke se at det er grunnlag for å opprette en egen støtteordning for produksjon av barneprogrammer på video.

Anne Helen Rui (A): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg er skuffet over svarets innhold. For det statsråden beskriver, er filmproduksjon. Men dagens problem som jeg prøver å beskrive, er at noe av dette lages for videoproduksjon, og da kommer det ikke inn under noen av støtteordningene.

Jeg skal ta et lite eksempel: I Vestfold har vi noe som heter Fantasifabrikken. Det er opphavet til en liten, nydelig barne-TV-sak som heter « Gråtass », og det er den grå « Ferguson » som er helten i barne-TV. Denne produksjonen på seks små episoder koster 1 mill. kr. Så har NRK fått beskjed om å betale for antall minutter, og produsenten får da 276.000 kr tilbake. Det er altså et gap mellom det produksjonen koster, og det man tjener, på hele 724.000 kr. Da er det etter mine begreper helt umulig å få økt videoproduksjon for barn. Jeg lurer på om statsråden ser at dette faktisk er et problem.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Nå er ikke jeg kjent med « Gråtass » i barne-TV. Det er lenge siden jeg så på barne-TV, men jeg burde kanskje begynne med det igjen!

Dette høres ut til å være et godt prosjekt. Men noe av det som jeg har oppfattet er problemet, er at det er for dårlig manus når det gjelder en del av ønskene om å skape flere gode barne- og ungdomsfilmer.

Det er ikke riktig at det ikke gis støtte til videoproduksjoner. Det er spesielt i formålet for Kassettavgiftsfondet pekt på at man skal gi støtte til både videokassetter og videogrammer. I mitt svar gikk jeg igjennom en del av de ordningene som finnes når det gjelder støtte til film- og videoproduksjoner. Barn og unge er prioritert på hele området, og jeg har inntrykk av at hvis man greier å få fram gode manus, er det tilgang til midler. Det er i hvert fall mitt håp, og jeg skal selvfølgelig følge utviklingen her nøye. Jeg ønsker at vi skal kunne produsere gode barne- og ungdomsprogrammer.

Anne Helen Rui (A): Det er riktig at det fins mange ordninger, men akkurat når det gjelder å produsere barne-TV-episoder på video, har man altså fått nei hele veien, og det gjør de alle sammen. Jeg anbefaler absolutt statsråden å se på akkurat disse sekvensene, for det er etter mine begreper meget god barne-TV-produksjon, og den er norsk - det er en norsk historie og skikkelig god!

Jeg oppfordrer statsråden til å ta en titt på dette og prøve å se om det går an å utvide støtteordningene ved at det tas inn « videoproduksjon », for det er egentlig bare noen ord man trenger. Kassettavgiftsfondet har vært prøvd, men man har fått nei. Filmproduksjonen har man fått nei på. Hele veien har man fått nei. Så det er rett og slett noe som mangler i støtteordningene våre - et par ord tror jeg er nok. Vær så snill og prøv å se på det!

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg skal gjerne se på det ut fra det konkrete eksemplet som her ble presentert, som altså går på « Gråtass » og den gamle « Ferguson ». Det har jeg stor sans for.

Men jeg mener altså at det finnes gode ordninger. Og i tillegg, hvis det dreier seg om f.eks sponsorreglene for NRK, er det en sak som jeg vurderer for tiden, og som jeg vil komme tilbake til Stortinget med så raskt som mulig. Jeg mener at NRK bør få godt armslag til å møte den nye konkurransesituasjonen og også ha en frihet i forhold til den teknologiske utviklingen som man kanskje mangler i dag. Det vil jeg se på spesielt.

Jeg skal også love representanten Rui at jeg selvfølgelig skal se på om det er slik som det blir påstått, at det her mangler et ord eller to for å få gode ordninger. For god norsk barnefilm ønsker vi.

: