Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Harald Tom Nesvik (Frp):

Straumfisk AS ved Marit Hatlem har søkt om oppdrettskonsesjon ved eget anlegg i Austrheim. Søkeren fikk avslag, og konsesjon ble tildelt et firma i nabokommunen, som har medført at konsesjon er flytta ut av kommunen. Avslaget er anket, men siden har intet skjedd i departementet.

Vil statsråden sørge for at ny konsesjon blir tildelt Straumfisk AS slik at en ivaretar hensikten med å skape arbeidsplasser i distriktene?

Statsråd Peter Angelsen: Den konkrete sak representanten Nesvik har tatt opp i sitt spørsmål, gjelder retildeling av matfiskkonsesjon som er inndratt i forbindelse med konkurs hos tidligere konsesjonsinnehaver. Konsesjonen ble, som nevnt, frem til konkursåpningstidspunktet drevet i Austrheim kommune. Fiskeridirektoratet har i vedtak av 2. juni 1995 gitt tilsagn om retildeling av konsesjon til et selskap som vil drive matfiskoppdrett i nabokommunen Lindås. Konsesjonen er i drift i Lindås, og selskapet har midlertidig driftstillatelse frem til 1. juli 1999.

Etter den praksis fiskerimyndighetene har fulgt i slike saker, skal anlegg som regel lokaliseres i samme kommune som tidligere. I noen tilfeller har man imidlertid åpnet for at konsesjon kan tildeles søkere som vil drive i en annen kommune. Hvorvidt dette skal skje, vil bl.a avhenge av tilgang på egnede oppdrettslokaliteter og om kommunen gjennom sitt planarbeid legger forholdene til rette for å imøtekomme næringens behov for lokaliteter.

I den sak representanten Nesvik har tatt opp, besluttet Fiskeridirektoratet i utgangspunktet å utvide det aktuelle området for drift av konsesjoner til å gjelde Nordhordland-regionen. Dette ble gjort bl.a fordi direktoratet anså lokalitetssituasjonen i Austrheim som presset, og på grunn av usikkerhet med hensyn til tilgang til egnede oppdrettslokaliteter i kommunen.

Foruten Straumfisk AS har tre andre selskaper påklaget direktoratets retildelingsvedtak. Saken er til behandling i departementet. Jeg finner det ikke naturlig på dette grunnlag å gå inn i sakens detaljer og de forskjellige klagegrunnene. Departementet tar imidlertid sikte på å få den ferdigbehandlet i løpet av kort tid.

Jeg vil for øvrig tilføye at saken dreier seg om retildeling av én enkelt matfiskkonsesjon. Utover dette er det for tiden ikke aktuelt å tildele nye matfiskkonsesjoner i dette området. Det dreier seg her om hvilket selskap og hvilken kommune som til slutt skal ha arbeidsplassene og verdiskapingen.

Harald Tom Nesvik (Frp): Straumfisk AS har eiendommene og lokalitetene klar. De har ligget der hele tiden, og de innehar dem selv. De har utstyr til oppdrettsvirksomhet - i hvert fall deler av det - de innehar kompetansen, og de er innenfor alle de retningslinjer som tidligere er lagt fra departementet om hvem som kan inneha konsesjon når det gjelder det som har med oppdrett å gjøre.

Er det ikke en målsetting for denne regjeringen å skaffe kvinnearbeidsplasser i distriktene? Og er det slik at Regjeringen synes det er greit at det ennå ikke har kommet svar på en anke som ble sendt i 1995? Nå skriver vi 1998!

Og til slutt: Mener ikke fiskeriministeren at det er mulig å tildele ny konsesjon i dette området, slik at denne søkerens ønske om å skape arbeidsplasser kan imøtekommes? Det er bare ett oppdrettsanlegg fra før i den fjorden det her er snakk om. I og med at lokalitetene allerede er til stede, har man mulighet for å imøtekomme dette.

Statsråd Peter Angelsen: Jeg skal innrømme at det er uforholdsmessig lang tid fra 1995 og fram til i dag med hensyn til behandling av en klagesak. Men vi skal være oppmerksom på at det er en komplisert avgjørelse og avveining som skal gjøres i dette tilfellet. Fra departementets side har vi nå satt fortgang i arbeidet for å få en avgjørelse i klagesaken. Men som jeg viste til i mitt første svar, er det flere enn én klager, så det er flere forhold man må ta stilling til i den forbindelse.

Når det gjelder retildeling av nye konsesjoner i området, vil jeg vise til de problemene som næringen har med kapasitet. Derfor er det ikke aktuelt å tildele nye konsesjoner andre steder enn i Finnmark, hvor man skal foreta retildeling av konsesjoner som er inndratt etter konkurser. Det er det departementet legger opp til.

: