Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 38

Asmund Kristoffersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunalministeren:

Stortingets vedtak om en handlingsplan for eldreomsorgen med et statlig oppstartingstilskudd på kr 175.000 og kr 375.000 for henholdsvis omsorgsboliger og sykehjemsplasser og et kompensasjonstilskudd tilsvarende rente- og avdragsdekning innenfor ei kostnadsramme på henholdsvis kr 740.000 og kr 830.000, var ment å fullfinansiere slike byggeprosjekter. Noen kommuner synes å planlegge og bruke noe av disse midlene til ulike driftsformål.

Kan kommunene fritt bestemme hvordan en vil bruke disse ordningene?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Det stilles ikke spesielle krav til på hvilken måte kommunene skal anvende midlene de får tildelt gjennom ordningene med oppstartingstilskudd og kompensasjonstilskudd. Bruken av det årlige kompensasjonstilskuddet er helt fri, i den forstand at midlene kan brukes til både drift og investeringer. Når det gjelder oppstartingstilskuddet - som er et engangstilskudd - må tilskuddet av hensyn til balansen i kommunebudsjettet gå til investeringer. Det er fra statens side ikke lagt føringer på at midlene må brukes til f.eks reduksjon av byggekostnadene i prosjektet, eller at de må brukes til drift av pleie- og omsorgstjenesten i kommunen.

Når det ikke er lagt spesielle føringer på bruken av tilskuddene, er det fordi ordningene er virkemidler for å stimulere kommunene til at det etableres omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Det er kommunene som har oversikt over pleie- og omsorgsbehovet i kommunen, og som dermed kan se hvor behovene er størst og hva slags botilbud det er behov for.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg har tatt opp dette spørsmålet på bakgrunn av at mange kommunepolitikere, folk i administrasjonen og representanter fra eldrerådene har henvendt seg bl.a til meg med spørsmål om en slik praksis som det her ble gitt godkjenning for. Spørsmålet er i hvor stor grad dette går ut over at disse ordningene skal være fullfinansierende, noe som skulle ha den konsekvens at leietakerne/beboerne skulle ha svært rimelige husleier. Jeg har registrert statsrådens svar. Jeg må da spørre: Hvordan kan fylkesmennene føre kontroll med bruken av disse midlene, noe de skal, hvis ikke tilskuddsmidlene i sin helhet skal gå til å finansiere byggingen av omsorgsboliger og sykehjemsplasser?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Vi har i behandlingen av dette - bl.a på bakgrunn av debatten i Stortinget - lagt vekt på at kommunene sjøl skal kunne prioritere ulike botilbud ut fra hva de har mest bruk for og størst behov for. Som jeg sa, skal engangstilskuddet - det som går til bygging - brukes til bygging og kan ikke brukes til drift. Jeg tror at det er rimelig klart for fylkesmennene hvordan de skal kunne etterprøve at disse midlene har gått til satsingen innenfor eldreomsorg. Jeg tror også at vi skal ha den tillit til kommunene at de bruker pengene der de ser at det er størst behov for å bruke dem. Det er vanskelig å lage for detaljerte regler fordi situasjonen fra kommune til kommune er så ulik.

Ellers var det også en intensjon i eldremeldingen - la meg understreke det - at beboere i omsorgsboliger skulle betale vanlig husleie.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 15.

: