Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Eirin Faldet (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til den ærede samferdselsminister:

Medfører det riktighet at busser som skal frakte passasjerer, må betale avgift for å slippe av og ta på passasjerer på den nye hovedflyplassen på Gardermoen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Trafikkforplassen til terminalbygningen er et knutepunkt for vegbasert tilbringertjeneste, med et fysisk begrenset areal som skal benyttes av flere trafikantgrupper. For å sikre både en effektiv styring med og avvikling av trafikken samt for å ivareta nødvendige miljøhensyn har Oslo Lufthavn AS, OSL, avsatt arealer for eksklusiv bruk for buss- og taxinæringen.

Oslo Lufthavn AS' samlede investeringskostnader for arealer på forplass til buss- og taxinæringens eksklusive bruk er beregnet til 65 mill. kr.

Oslo Lufthavn AS har i forhandlinger med representanter for både taxi- og bussnæringen fremmet krav om kostnadsbasert godtgjørelse for de arealer som disse alene får tilgang til. Arealene er bygd og dimensjonert ut fra beregnet behov for buss- og taxinæringen. Til kravet om kostnadsbasert godtgjørelse for eksklusive arealer på forplass må bemerkes at andre tilbringeralternativer står for nødvendige investeringer i infrastruktur, eller betaler godtgjørelse i form av parkeringsavgift. Det er således ikke snakk om noen særegen avgift, men om en kostnadsdekning for arealer som eksklusivt er opparbeidet for både buss- og taxinæringen.

Eirin Faldet (A): Det skulle bare mangle at ikke det ble opparbeidet arealer for av- og påstigning når det gjelder kollektive transportmidler. Det er landets hovedflyplass vi snakker om, og tilreisende fra hele landet og utlandet kommer forhåpentligvis til å benytte seg av denne hovedflyplassen. Det er klart at det ikke er spørsmål om en parkeringsavgift, men om en anløpsavgift, som faktisk dreier seg om å gå av og på kollektive transportmidler. Det synes urettferdig, og jeg ber statsråden vurdere det en gang til. Det synes urettferdig at de som kjører kollektivt, som jo er en politisk villet målsetting, skal betale avgift, mens de som bruker personbil, de som kommer det vi kaller miljømessig problematisk til Gardermoen, ikke skal betale.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten synes å ha hengt seg opp i spørsmålet om en avgift, men det er ikke snakk om en avgift.

På samme måten som Gardermobanen er nødt til å betale på den måten de skal for de fasiliteter de får, har f.eks Akershus fylkeskommune opparbeidet terminalplasser for sine busser, som er betalt av Akershus fylkeskommune. Så her blir spørsmålet: Skal togtrafikantene og Akershus fylkeskommunes trafikanter betale for eksklusive rettigheter for den øvrige buss- og taxinæring - ikke fordi den skal slippe trafikanter av og på, men for å dekke infrastrukturkostnaden? Det er det det er snakk om.

Det er helt klart at så lenge man har forutsatt at dette prosjektet skal finansieres som en helhet, må de reelle kostnader dekkes av de brukergruppene som det er snakk om. Det er det det er snakk om, ikke om noen særegen avgift for av- og påstigning. Hadde det vært snakk om det, ville jeg selvfølgelig ha grepet inn mot den øyeblikkelig.

Eirin Faldet (A): Det er mulig vi ikke skal kalle dette avgift, men betaling dreier det seg om. Den målsettingen som Stortinget er enstemmig for, er at vi skal få flest mulig folk til å kjøre kollektivt, og jeg gir meg ikke på påstanden om at dette er en forskjellsbehandling til fordel for dem som kjører personbil.

Og så har jeg et spørsmål til statsråden, fordi dette er et helt nytt prinsipp: Er det slik at dette prinsippet som nå innføres på Gardermoen, får konsekvenser for andre flyplasser i Norge? Vil statsråden nå innføre dette prinsippet ved alle de andre flyplassene i landet vårt? (Presidenten klubber.) Igjen ber jeg statsråden vurdere dette nøye, for vi er alle interessert i at folk skal bruke kollektive transportmidler, og buss er et miljøvennlig transportmiddel.

Presidenten: Presidenten vil minne om at vi har en taletid, og selv om dette er interessant, holder vi taletiden.

Statsråd Odd Einar Dørum: Som kjent har både flyplassen på Gardermoen og banen dit en forhistorie som forutsetter selvfinansiering. Det er ikke noe mer oppsiktvekkende enn at det er det prinsippet som nå håndheves. Privatbiler må f.eks betale parkeringsavgift. Det kan ikke være meningen at togpassasjerer - og det behandles jo som en sak for seg - skal betale investeringskostnader for eksklusiv plassering for busser og taxi, og det kan ikke være meningen at Akershus fylkeskommune, som selv har betalt for at deres busser skal stoppe, egentlig skal betale for andre.

Hvis poenget er kostnadsdekning, så er det poenget knyttet til hele flyplassprosjektet, og eksklusivt knyttet til dette prosjektet. Skulle det gjelde andre steder, måtte det fattes særskilte vedtak om det, og jeg er ikke kjent med slike vedtak.

: